Η Ιστορία του Ιντερνετ – Μέρος 2ο

Μέρος 2ο

σημείωση : Το πρώτο μέρος θα το βρείτε εδώ : http://www.log.gr/read.cfm?id=343

H τεχνολογία από το 1920 έως και σήμερα έκανε τεράστια άλματα και στη πορεία εμφανίστηκαν πολλά συστήματα επικοινωνίας όμως τα σήματα Μορς , τα κωδικοποιημένα σήματα του γερμανικού Αίνιγμα στον Α παγκόσμιο πόλεμο, ο ασύρματος , το ραδιόφωνο , η τηλεόραση και φυσικά το τηλέφωνο!

Το τηλέφωνο ήταν ουσιαστικά η αρχή της επικοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Το διαδίκτυο στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο τηλέφωνο και τις τηλεφωνικές γραμμές. Αυτό γιατί οι τηλεφωνικές γραμμές περνάνε σχεδόν από κάθε γωνία του πλανήτη μας. Μέχρι το 2002 υπολογίστηκε ότι το μήκος των τηλεφωνικών καλωδίων μπορεί να κυκλώσει 120 εκατομμύρια φορές τη γη.

Η εμφάνιση των υπολογιστών όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι εμφανίστηκαν περίπου το 1960 αν και τότε καταλάμβαναν τεράστια δωμάτια , ακόμα και κτήρια ολόκληρα και η λειτουργία τους ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη. Τον Αύγουστο του 1967 έγινε ουσιαστικά και η πρώτη απόπειρα να συνδεθούν δυο υπολογιστές μεταξύ τους. Η υπολογιστές αυτοί ονομάζονταν Aver1 και Aver2. Βρίσκονταν σε απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους. Για την ακρίβεια σε 2 διπλανά δωμάτια. Μη ξεχνάμε ότι το μέγεθος τους ήταν περίπου όσο ένα δωμάτιο ! Η δοκιμή ήταν ο Aver1 ,να προσθέτει έναν αριθμό και στη συνέχεια ο Aver2 να προσθέτει στο αποτέλεσμα του πρώτου έναν άλλο αριθμό. Το πείραμα πέτυχε και έτσι (χοντρικά) σήμερα φτάσαμε στο διαδίκτυο και την επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών.

Ας φανταστούμε το internet σήμερα, ως μια «κλειστή» πόλη , όπου ο κάθε ένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσει με τον οποιοδήποτε βρίσκεται εντός της πόλης αυτής. Τα σύνορα της πόλης αυτής δεν είναι άλλα από τα τηλεφωνικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τα σπίτια της πόλης αυτής, είναι οι υπολογιστές μας. Οποιοσδήποτε έχει έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με αυτό το δίκτυο μπορεί να επικοινωνήσει και να «περιπλανηθεί» μέσα σε αυτή τη πόλη αυτή.

Σήμερα καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας και θέλουμε για παράδειγμα να στείλουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) σε κάποιον γνωστό μας που ζει στην άλλη άκρη του κόσμου. Ο υπολογιστή μας είναι συνδεδεμένος με το τηλεφωνικό δίκτυο, που όπως προείπαμε, καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη μας. Αφού γράψουμε το μήνυμα μας και την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη, διεύθυνση μοναδική όπως και η κοινή διεύθυνση του σπιτιού μας, το μήνυμα θα παραδοθεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Το μήνυμα που γράψαμε στον υπολογιστή μας κωδικοποιείτε και μεταφράζεται σε ηλεκτρικό παλμό από ένα ειδικό μηχάνημα του υπολογιστή μας, το modem. Παράλληλα το modem διαβάζει τη διεύθυνση του παραλήπτη και τη μεταφράζει ,σε έναν μοναδικό ηλεκτρικό παλμό. Αυτός ο παλμός στέλνεται από το modem στο κοντινότερο διαμεσολαβητή (router) όπου με τη σειρά του διαβάζει ξανά τη διεύθυνση του παραλήπτη και αν αυτή βρίσκεται αποθηκευμένη σε αυτόν ,το μήνυμα στέλνεται στον τελικό αποδέκτη του, όπου το δικό του modem αποκωδικοποιεί τον ηλεκτρικό παλμό που έλαβε. Έτσι ο παραλήπτης μπορεί να διαβάσει το μήνυμα. Αν όμως ο διαμεσολαβητής (router) δεν έχει αποθηκευμένη τη ζητούμενη διεύθυνση , τότε μεταφέρει το μήνυμα στον κοντινότερο σε αυτόν επόμενο διαμεσολαβητή για να πραγματοποιηθεί ή ίδια διαδικασία.

Έτσι , ένα μήνυμα που στείλατε στο γείτονα σας ,μπορεί να περάσει από την Αμερική , την Ιαπωνία την Ιταλία και τέλος ξανά πίσω στην Ελλάδα, μέχρι να βρει τη διεύθυνση του. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα σε ελάχιστα δεπτερόλεπτα και ποτέ κανείς από εμάς δε θα μάθει από πού ακριβώς πέρασε το μήνυμα μας μέχρι να παραδοθεί…

Αυτή η πόλη αυτή καθημερινά μεγαλώνει, κάθε μέρα συνδέονται νέοι υπολογιστές στο διαδίκτυο και περισσότερα καλώδια περνάνε κάτω από τα πόδια μας. Μια έρευνα του Αμερικάνικου πανεπιστήμιου ULC έδειξε ότι κάθε μέρα στο διαδίκτυο συνδέονται κατά μέσο όρο περίπου 30.000 νέοι υπολογιστές. καταλαβαίνεται νομίζω για τι ανάπτυξη μιλάμε σε αυτή τη νέα εικονική πόλη, που χαϊδευτικά το ονομάζουμε παγκόσμιο χωριό !

σημείωση : Το πρώτο μέρος θα το βρείτε εδώ : http://www.log.gr/read.cfm?id=343

++Σημαντική σημείωση :

Στο παραπάνω κείμενο έχω κάνει μια μεγάλη παράληψη , κυρίως για λόγο χώρου και χρόνου, εξάλλου το κείμενο έχει γραφτεί αρκετό καιρό πριν. Προτίμησα να αφήσω το κείμενο αυτούσιο και να προσθέσω εδώ το επιπλέον κομμάτι-σημείωση.
Το internet , με τη σημερινή του μορφή είναι το αποτέλεσμα της εργασίας πανεπιστημίων που έψαχναν έναν εύκολο τρόπο να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν γρήγορα σημειώσεις , συγγράμματα κ.τ.λ
Τα πανεπιστήμια δε χρειάζονταν μεγάλη ασφάλεια και για αυτό το λόγο υπάρχει σήμερα το φαινόμενο των τεράστιων καινών ασφαλείας στο internet.
Για ιστορικούς λόγους αναφέρω ότι το πρώτο μέρος που είχε σύνδεση με το Internet στην Ελλάδα ήταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε) στο Ηράκλειο. Εκεί δημιουργήθηκε πιλοτικά πριν από πολλά χρόνια η γνωστή σε όλους μας Forthnet.

Πηγή : http://www.agnostos.gr

Η Ιστορία του Ιντερνετ – Μέρος 1ο

Μέρος 1ο

Αν και υποθέτω ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε τι περίπου είναι το internet ή διαδίκτυο στην ελληνική , θα αναφέρω εν συντομία κάποια πράγματα για αυτούς που ίσως δε τα γνωρίζουν.

Η αρχική σκέψη από την οποία προήλθε αυτό που σήμερα ονομάζουμε παγκόσμιος ιστός, internet ή διαδίκτυο χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας. Βλέπεται οι πρόγονοι μας έψαχναν ανέκαθεν τρόπους να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν βρίσκονταν μακριά.

Την αρχή έκαναν οι γνωστοί σε όλους μας τηλεβόες. Ο αποστολέας φώναζε μέσω ενός τηλεβόα προς το κοντινότερο ύψωμα. Από εκεί ο ενδιάμεσος σταθμός (αν υπήρχε), αναλάμβανε να μεταφέρει το μήνυμα με τον δικό του τηλεβόα στον επόμενο και κοντινότερο σταθμό έως ότου το μήνυμα φτάσει στον παραλήπτη του.

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα σήματα καπνού , όπου με τον κατάλληλο αέρα και τους κατάλληλους χειρισμούς της φωτιάς, οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνούν σε μεγαλύτερες σχετικά αποστάσεις.

Φυσικά και οι 2 προηγούμενες μέθοδοι επικοινωνίας παρουσίαζαν μεγάλα «κενά» και ελαττώματα, αφού στη περίπτωση του τηλεβόα το μήνυμα λάμβαναν και άλλοι εκτός από τον παραλήπτη , όπως για παράδειγμα οι εχθροί του. Στη περίπτωση του καπνού έπαιζαν σημαντικό ρόλο οι καιρικές συνθήκες, αφού με δυνατό αέρα η επικοινωνία ήταν σχεδόν αδύνατη.
Ακριβώς όπως και σήμερα, οι άνθρωποι, παράλληλα με την αναζήτηση τρόπων απομακρυσμένης επικοινωνίας , έψαχναν και μελετούσαν το πώς θα βελτιώσουν τις Ίδη υπάρχουσες τεχνολογίες. Έτσι λογικό επακόλουθο ήταν να στραφούν στα σήματα με το φως και με τα ηλιακά κάτοπτρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα της απομακρυσμένης επικοινωνίας εν μέρει είχε λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι υπήρχαν ταχυδρόμοι και ταχυδρομικά περιστέρια που συμπλήρωναν τον τρόπο επικοινωνίας.

Στη πορεία της εξέλιξης παρουσιάστηκαν 2 προβλήματα (ή ερωτήματα…) που απασχολούν τους μελετητές και τεχνολόγους ακόμα και σήμερα. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε την επικοινωνία ασφαλέστερη και πιο γρήγορη.
Στην όλη εξέλιξη υπήρξε μια τεράστια χρονική κοιλιά έως ότου ανακαλύφτηκε το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Έντισον. Το ηλεκτρικό ρεύμα είχε την ιδιότητα να μεταφέρεται εύκολα και γρήγορα μέσω ενός καλωδίου από τη μια άκρη του στην άλλη. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό ο άνθρωπος που βρίσκεται στη μια άκρη του σύρματος σταματάει ή επιτρέπει τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά βούληση.

Ο δεύτερος άνθρωπος που βρίσκεται στην άλλη άκρη του σύρματος λαμβάνει αυτό το άνοιξε , κλείσε του ρεύματος ως παλμό που κουνάει ένα υπερευαίσθητο στο ρεύμα έλασμα. Κάπως έτσι γεννήθηκε και ο κώδικας Μορς, όνομα που πείρε από τον εμπνευστή του.

σημείωση : Το δευτερο μέρος θα το βρείτε εδώ : http://www.log.gr/read.cfm?id=343

Πηγή : http://www.agnostos.gr