“Ζωντανές” φωτογραφίες στα 100 Megapixels!!!

Η μελλοντική γενιά φωτογραφικών μηχανών μπορεί και να έχει ζωντανά στοιχεία μέσα της. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της California δημιούργησαν τον πρώτο βιοαισθητήρα, ο οποίος αποτελείται από βακτήρια και έχει χρήση αντίστοιχη με αυτήν του φιλμ ή του αισθητήρα της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Τα βακτήρια επιτρέπουν στον αισθητήρα να έχει ανάλυση που φτάνει τα 100 Μegapixels ανά τετραγωνική ίντσα.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζει όμως αυτός ο πρωτότυπος βιοαισθητήρας είναι ότι χρειάζεται, μέχρι στιγμής, περίπου 4 ώρες έκθεσης στο θέμα για να μπορέσει να το καταγράψει.

Η κατασκευή του πρώτου τέτοιου βιοαισθητήρα βοηθά κατ’ αρχήν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα συγκεκριμένα βακτήρια αντιδρούν στο φως και πώς μπορούν να φωτοσυνθέτουν. Απώτερος σκοπός είναι τέτοια ή παρόμοια βακτήρια να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για νανομηχανές που θα μπορούν να αντλούν την κινητήρια δύναμή τους από τον ήλιο.
Με τα μέχρι σήμερα λεγόμενα των επιστημόνων, είναι πολύ δύσκολο να δούμε στα μαγαζιά φωτογραφικές μηχανές που να χρησιμοποιούν βιοαισθητήρες.

Πηγή: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn8365

http://www.e-pcmag.gr/modules/news/article.php?storyid=1585