Πάνω από τις μισές χώρες (είκοσι έξι από τις σαράντα) που μελετήθηκαν σε μια έρευνα την οποία διεξήγαγαν βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια διαπιστώθηκε ότι λογοκρίνουν το Ίντερνετ, μπλοκάροντας την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που περιέχουν πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή πολιτιστικές πληροφορίες.
Η Open Net Initiative (Oni), η ένωση του αμερικανικού πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του καναδικού του Τορόντο και των βρετανικών της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ παρατήρησε ότι οι κυβερνήσεις χωρών της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής δεν επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στις λεγόμενες ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν την πολιτική, τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα.
Στην έρευνα σημειώνεται ότι “ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η λογοκρισία εξελίσσεται όσο βελτιώνονται τα εργαλεία του διαδικτύου”.
Έτσι, αντί να μπλοκάρονται μόνο οι ιστοσελίδες που αναφέρονται στα συγκεκριμένα θέματα, υπάρχει η δυνατότητα να αποκλείεται η πρόσβαση σε ολόκληρες εφαρμογές, όπως είναι το YouTube, το Skype και οι χάρτες του Google.
Στο στόχαστρο έχουν μπει επίσης τα blog, τα πολιτικά κόμματα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Από τις 26 χώρες που εφαρμόζουν λογοκρισία ορισμένες (Ιράν, Κίνα, Σαουδική Αραβία) μπλοκάρουν πολλά θέματα ενώ άλλες έχουν συγκεκριμένους στόχους, όπως η Νότια Κορέα που αποκλείει μόνο την πρόσβαση σε ιστοσελίδες φίλα προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα.
Έξι χώρες ασκούν πολιτική λογοκρισία (Μιανμάρ, Κίνα, Ιράν, Συρία, Τυνησία και Βιετνάμ), τέσσερις στοχεύουν στα κοινωνικά θέματα (Σαουδική Αραβία, Ιράν, Τυνησία, Υεμένη) και πέντε τις εξτρεμιστικές ή τις αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες (Μιανμάρ, Κίνα, Ιράν, Πακιστάν, Νότια Κορέα).
Δεν διαπιστώθηκε πάντως κανένα στοιχείο λογοκρισίας σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Μαλαισία, το Νεπάλ, η Ρωσία, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε.
Να σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια δεν εξέτασαν την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής.
http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/TodayNews/internet_censorship_23-05-2007.htm