Γιατροί κάνουν κύτταρα ματιών να δουν το φως

Επιστήμονες στο αυτοκρατορικό κολέγιο Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έχουν βρει πώς να καταστήσουν κύτταρα ματιών ευαίσθητα στο φως, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στην μεταχείριση ορισμένων μορφών τύφλωσης και σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης γενικότερα. Ο αμφιβληστροειδής του ματιού περιέχει τους φωτοδέκτες που ερμηνεύουν τα επίπεδα φωτός και μας επιτρέπουν να βλέπουμε. Πολλοί άνθρωποι που δεν βλέπουν έχουν ασθένειες στον αμφιβληστροειδή και αρκετές φορές κατεστραμμένους φωτοδέκτες.

Μέχρι σήμερα, οι εμπειρογνώμονες νόμιζαν ότι υπήρξαν μόνο δύο τύποι φωτοδεκτών – ράβδοι και κώνοι. Αλλά τα πειράματα στα ποντίκια που έχουν καταστρέψει τις ράβδους και τους κώνους τους, αποκαλύπτουν ότι και άλλα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή έχουν επίσης κάποια μορφή ανταπόκρισης στο φως. Χρησιμοποιώντας ένα γονίδιο μιας χρωστικής ουσίας αποκαλούμενης melanopsin ανάγκασε τα νευρικά κύτταρα να λειτουργήσουν όπως οι φωτοδέκτες.

Έτσι τα γονίδια melanopsin θα μπορούσαν να εισαχθούν σε άθικτα κύτταρα στους ασθενείς αμφιβληστροειδείς, και να τους μετατρέψουν σε λειτουργικούς φωτοδέκτες. Πιθανώς αυτό να μην αποκαθιστούσε πλήρως την όραση και απλώς να δημιουργείται μια μαύρη και άσπρη φωτοευαισθησία, αλλά ακόμα και έτσι, κάτι τέτοιο θα ήταν ένα βοήθημα και η αρχή μιας νέας σειράς δοκιμών για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

http://www.nature.com/news/2005/050124/full/050124-13.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4209687.stm