Χαιρετήστε τον νέο βασιλιά των 3D : η ATi παρουσιάζει την σειρά X1900

Χτες η ATi παρουσίασε την νέα GPU της, R580, με την διάθεση τριών νέων καρτών, X1900XT, X1900 CrossFire, X1900XTX. Η νέα GPU βασίζεται στην αρχιτεκτονική της R520 (X1800) αλλά περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές. Αυτές συνοψίζονται σε έναν αριθμό από βελτιστοποιήσεις, αύξηση των συχνοτήτων πυρήνα/μνήμης και το κυριότερο τριπλασιασμό των διαθέσιμων pixel shader μονάδων!!

Ο νέος επεξεργαστής γραφικών σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον η ATi δείχνει ότι το μέλλον είναι οι κάρτες που διαθέτουν h/w για να επεξεργαστούν περισσότερο κάθε pixel (περισσότερες πράξεις ανά pixel) παρά περισσότερα pixel ταυτόχρονα. Για τούτο και στην νέα αρχιτεκτονική έχει αυξήσει τους επεξεργαστές των pixel shaders και όχι τα pixel pipelines.

Το αποτέλεσμα φαίνεται να αποδίδει. Τα πρώτα benchmarks δείχνουν μια κυριαρχία της ATi μετά από πολύ καιρό. Δύο από αυτά τα tests μπορείτε να βρείτε αν ακολουθήσετε τους σύνδεσμους που παρατίθενται (το review του AnandTech είναι σαφώς πιο εκτενές) :
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2679
http://www.theinquirer.net/?article=29229