Windows 8 Ελληνικά με 30 ευρώ, δώρο το Media Center και πρόταση για το Fresh Paint για ζωγραφική

Μετά από πρόταση ενός φίλου τεχνικού υπολογιστών, αγόρασα δυο licences για τα νέα Microsoft Windows 8 pro που «κάθισαν» ως αναβάθμιση πάνω σε δυο υπολογιστές με Windows 7 64 και 32 bit αντίστοιχα, οπότε σας γράφω από πρώτο χέρι στα πολύ γρήγορα εντυπώσεις, προβλήματα που συνάντησα και διάφορες συμβουλές που ίσως τις βρείτε χρήσιμες.

Η Microsoft έχει κάνει την όλη διαδικασία εξαιρετικά απλή. Απλώς επισκέπτεστε αυτήν την διεύθυνση http://windows.microsoft.com/el-GR/windows/buy?ocid=GA8_O_WOL_DIS_ShopHP_FPP_Light κάνετε κλικ στο Λήψη των Pro με € 29.99 και κατεβάζει ένα εκτελέσιμο αρχείο, το Windows8-UpgradeAssistant.exe (5,2 MB). Το τρέχετε και κάνει έναν έλεγχο συμβατότητας για το σύστημα σας και τις εφαρμογές που έχετε ήδη εγκατεστημένες και αφού σας προτείνει να απεγκαταστήσετε κάποιες που πιθανών δεν είναι συμβατές (π.χ. εμένα μου έβγαλε μόνο για μια παλιά έκδοση των daemon tools) μπορείτε να προχωρήσετε σε αγορά και εγκατάσταση.

Μπορείτε να επιλέξετε αν θα συνεχίσετε απλά κατεβάζοντας τα πάντα από το διαδίκτυο ή αν θα σας φτιάξει ένα αρχείο ISO το οποίο έπειτα μπορείτε να κάψετε σε ένα dvd (το 32bit που κατέβασα εγώ ήταν 2gb και κάτι μόνο) ή αν σας τα γράψει σε ένα φλασάκι (που πρέπει να υπάρχουν και πάλι ελεύθερα 2gb και κάτι).  Εναλλακτικά με έξτρα κόστος κάπου 15 ευρώ αν θυμάμαι καλά, σας στέλνουν και το dvd στο σπίτι σας (προσωπικά δεν το επέλεξα). Η πρώτη δοκιμή που έκανα χωρίς να γράψω ούτε dvd ούτε σε flash disc, απέτυχε. Πάνω που φαινόταν ότι τέλειωνε η εγκατάσταση απέτυχε και μου έκανε επαναφορά τα windows 7 όπως ακριβώς ήταν πριν μετά από ένα λάθος που χτύπησε. Έπειτα ελευθέρωσα και κάποιον χώρο στον δίσκο που θα έκανα την εγκατάσταση του νέου λειτουργικό και έκαψα και ένα dvd (όπου παρεμπιπτόντως σου ζητάει και το product key όταν γράφει το ISO) και συνέχισα από εκεί την εγκατάσταση. Μετά από κανένα 2ωρο η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Μη σας κάνει εντύπωση το δίωρο που αναφέρω, μιλάμε για μηχάνημα dual core με 2gb μνήμη. Φιλαράκια που έκαναν την εγκατάσταση σε καλύτερα μηχανήματα, μου είπαν πως σε ένα μισάωρο και λιγότερο είχε ολοκληρωθεί.

Σε αυτό το σημείο μπορώ να σας ενημερώσω πως η αγορά αυτή της προσφοράς, επιτρέπει είτε την καθαρή εγκατάσταση, είτε την αναβάθμιση πάνω σε υπάρχων λειτουργικό. Με τα 30 ευρώ δηλαδή έχετε ένα κανονικό product key για τα Windows 8 pro που το χρησιμοποιείται είτε για εγκατάσταση από το μηδέν, είτε για αναβάθμιση. Μάλιστα η Microsoft σε αυτήν την έκδοση φαίνεται να ακολουθεί μια αρκετά επιθετική πολιτική, αφού πέρα της χαμηλής τιμής της προσφοράς για τα Pro – που προσωπικά τόσο θεωρώ πως θα έπρεπε να κοστίζουν ούτως ή άλλως ώστε να μην έχει νόημα να οδηγούνται οι χρήστες στα πειρατικά αντίγραφα – δίνει για το διάστημα 26 Οκτωβρίου 2012 έως 31 Ιανουαρίου 2013 , δωρεάν και το Windows Media Center στα Windows 8 Pro για το οποίο μπορείτε να ζητήσετε έπειτα serial number από εδώ: http://windows.microsoft.com/el-GR/windows-8/feature-packs

Επίσης επειδή εγώ την αγορά και των δυο licences την έκανα από το ίδιο PC και το ένα έχει 32bit Windows 7 ενώ το άλλο 64bit, αποδείχθηκε πως χρειάζονται διαφορετικές εκδόσεις για εγκατάσταση. Χρειάστηκε δηλαδή να βρω άλλη 64bit έκδοση των 8 και να κάνω έπειτα από εκεί την εγκατάσταση. Σε αυτό το σημείο δημιουργήθηκε άλλο ένα θεματάκι. Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πάνω στα 7 που είχα χωρίς να ζητηθεί το product key που είχα αγοράσει. Σε αυτήν την περίπτωση βγαίνετε σε command line με δικαιώματα administrator, και γράφετε slui 3 και έπειτα εμφανίζεται ένα παράθυρο στα Windows 8, όπου μπορείς να δώσεις το product key σου ώστε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και να γίνει και η ενεργοποίηση. Μέχρι να γίνει η ενεργοποίηση δεν μπορείς να αλλάξεις themes και να κάνεις κάποιες άλλες λειτουργίες στο σύστημα.

Δωρεάν μπορείτε να κατεβάσετε επίσης και το Fresh Paint, μια εφαρμογή για ζωγραφική που θα αρέσει ιδιαίτερα σε παιδιά. Μέσα από τα Windows 8, από την επιλογή Windows Store, μπορείτε να βρείτε πολλά δωρεάν παιχνίδια και εφαρμογές για όλες τις δουλειές.

Τα windows 8 δεν κάνουν έλεγχο αυθεντικότητας για το λειτουργικό που ήδη έχετε, πράγμα που σημαίνει, πως μπορείτε να τα εγκαταστήσετε ακόμα και σε πειρατικά αντίγραφα παλαιότερων εκδόσεων. Σε όσους χρειαστεί να βάλουν original product key αφού κάνουν εγκατάσταση από δοκιμαστικό ή αντιγραμμένο dvd με win 8, ισχύει το ίδιο tip: Δηλαδή από command line γράφετε slui 3 και εμφανίζει ένα παράθυρο όπου μπορείτε να δώσετε το product key σας ώστε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και να γίνει η ενεργοποίηση.

Μεταξύ των άλλων  νέων δυνατοτήτων, στα Windows 8 μπορείτε να επαναφέρετε το σύστημα ως "καθαρό" χωρίς να χρειαστεί να ξανακάνετε εγκατάσταση. Δηλαδή αν για παράδειγμα έχετε φορτώσει διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια ή το σύστημα δεν ανταποκρίνεται καλά και θέλετε να το καθαρίσετε αντί να γίνει format και όλα από την αρχή από το –> Ρυθμίσεις –> Αλλαγή Ρυθμίσεων υπολογιστή –> Γενικά –> Κατάργηση όλων και εγκατάσταση windows από την αρχή ή και το Ανανέωση υπολογιστή που φαίνονται στην εικόνα αποκτάτε ένα καθαρό σύστημα όπου μπορείτε να ξαναεγκαταστήσετε ότι σας χρειάζεται γλιτώνοντας την φασαρία του format!

Από την μέχρι τώρα επαφή μου βρίσκω τα Windows 8, πιο ευκολόχρηστα και λειτουργικά αρκεί να ασχοληθεί κανείς να βρει τις καινούργιες επιλογές. Μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε εφαρμογή με απλή αναζήτηση από την μπάρα στα πλάγια και να καρφιτσώσετε είτε στα blocks, είτε στην έναρξη τις εφαρμογές που χρησιμοποιείται περισσότερο. Έχει γίνει καλή συνεργασία με τα social networks, οπότε αν προσθέσετε τα στοιχεία των λογαριασμών σας για παράδειγμα από facebook ή twitter μπορείτε να βλέπετε ζωντανά την ροή των πληροφοριών από τον υπολογιστή σας και των επαφών σας. Βγάζει επίσης ζωντανά διάφορες πληροφορίες που τραβάει από το bing, όπως καιρό, χρηματιστήριο, ειδησεογραφία, αναζήτηση θεμάτων από το web μέσω της bing, ακόμα και αναζήτηση τουριστικών προορισμών και πτήσεων. Έχει τoν Internet Explorer 10 που είναι πολύ βελτιωμένος και γρήγορος και με καλύτερη υποστήριξη των νέων τεχνολογιών. Μέχρι και για online αγορές, χάρτες σαν τους google map (πάλι της bing) και γενικότερα το όλο σύστημα έχει καθαρή κλίση προς touch screen περιβάλλοντα και μετά από πολύ καιρό που η Microsoft σχεδόν αγνοούσε το διαδίκτυο, πλέον πολλές λειτουργίες βασίζονται σε αντίστοιχες διαδικτυακές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον καθένα για θέματα ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων. Το πλήκτρο με το εικονίδιο των windows στο πληκτρολόγιο σας γίνετε πλέον must και θα αρχίσετε να το χρησιμοποιείται συνεχώς. Για παράδειγμα θέλετε να τρέξετε το Photoshop και δεν το έχετε σε κάποιο block; Χτυπάτε το πλήκτρο Windows στο πληκτρολόγιο και πληκτρολογείται τα γράμματα Photoshop και πλέον μπορείτε με ένα κλικ να το τρέξετε.

Αυτά έτσι στα πολύ γρήγορα και κλείνω δηλώνοντας πως η πρώτη εντύπωση που έχω είναι θετική και για 30 ευρώ πιστεύω πως αξίζουν την δοκιμή σας ώστε να τα δείτε και να τα αξιολογήσετε και εσείς. Αν συναντήσω τίποτε άλλο χρήσιμο, περίεργο ή κάτι που δεν μου αρέσει θα το προσθέτω σε αυτό το αρθράκι προς βοήθεια και ενημέρωση σας.