Σε ένα ωραίο αρθράκι στο osnews.com υπάρχουν κάποιες εύστοχες παρατηρήσεις για την ασφάλεια την οποία παρέχει ένα σύστημα unix (και επεκτείνοντας το Linux) και κατά πόσο είναι χρήσιμη στον τελικό μεσαίο home user. Επιγραμματικά αυτό που αναφέρει είναι πως η ασφάλεια που διατυμπανίζουν οι χρήστες του unix είναι πλασματική, και την διαφημίζουν λόγω άγνοιας του τρόπου που είναι σχεδιασμένο το λειτουργικό αυτό. Ένας χρήστης unix εάν την “πατήσει” από κάποιον ιό, τότε το χειρότερο που μπορεί να πάθει είναι να του διαγραφούν τα αρχεία που βρίσκονται μέσα στο /home φάκελο του, όμως το λειτουργικό κατά τα λοιπά δεν θα πάθει τίποτα, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, θα είναι διαθέσιμο για να κάνουν log in άλλοι χρήστες, μηδενικό downtime: μια νίκη της ασφάλειας του unix. ΛΑΘΟΣ!
Για τον home user αυτό που έχει σημασία είναι τα αρχεία του /home , δλδ η ασφάλεια του unix δεν του χρησίμευσε πουθενά. Πως θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει; Μα με το να παίρνει τακτικά backup των αρχείων του. Μα τότε που είναι η διαφορά του με την ασφάλεια των Win ?
H κατακλείδα του άρθρου: η ασφάλεια που παρέχει το unix είναι όντως ισχυρή, αλλά προορίζεται για πολυχρηστικά περιβάλλοντα server και είναι άχρηστη στον απλό home user.
Διαβάστε το άρθρο εδώ