Το 2007 το πρώτο τσιπ της Intel με τέσσερις επεξεργαστικούς πυρήνες (quad core).

Κωδικό όνομα Clovertown

Το πρώτο τσιπ της Intel με τέσσερις επεξεργαστικούς πυρήνες θα διατεθεί στους κατασκευαστές υπολογιστών στα τέλη της φετινής χρονιάς και θα εμφανιστεί στην αγορά στις αρχές του 2007. Ο Clovertown, όπως ονομάζεται ο νέος επεξεργαστής, προορίζεται για διακομιστές, και όχι για οικιακά συστήματα.

Οι πολλοπλοί επεξεργαστικοί πυρήνες αποτελούν τη νέα υπόσχεση της βιομηχανίας ημιαγωγών. Πρόκειται για τσιπ που ουσιαστικά ενσωματώνουν πολλούς επεξεργαστές για να επιταχύνουν την επεξεργασία και να επιτρέοψουν την παράλληλη εκτέλεση πολλών εφαρμογών.

Η Intel, αναφέρει το Reuters, ελπίζει ότι εντός του 2006 θα πουλήσει γύρω στους 60 εκατομμύρια επεξεργαστές διπλού πυρήνα, οι οποίοι παρουσιάστηκαν πέρυσι. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των αναμενόμενων πωλήσεων επεξεργαστών, δήλωσε ο Τζάστιν Ράτνερ της εταιρείας.

Η AMD, που επίσης σκοπεύει να διαθέσει επεξεργαστές με τέσσερις πυρήνες το 2007, μέχρι στιγμής προηγείται στην τεχνολογία πολλαπλών πυρήνων και ήδη έχει αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά διακομιστών. Ένω η Ιntel κατέχει το 85% της αγοράς PC, στο χώρο των διακομιστών το μερίδιό της έχει πέσει στο 75%.

Οι πολλαπλοί πυρήνες προσφέρονται ιδιαίτερα για εταιρικά συστήματα, καθώς προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις ανά μονάδα ισχύος -με άλλα λόγια, καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρισμό για τα ίδια επίπεδα απόδοσης. Για παράδειγμα, είπε ο Ράτνερ, αν ο νέος επεξεργαστής Core Duo για φορητούς υπολογιστές διέθετε έναν πυρήνα αντί για δύο, θα κατανάλωνε πολλαπλάσια ενέργεια.

Μέχρι το 2010, εκτιμά η Intel, θα υπάρχουν επεξεργαστές με δεκάδες πυρήνες, ενώ σε μια δεκαετία οι πυρήνες ανά τσιπ θα ανέρχονται σε εκατοντάδες.

ΠΗΓΗ: news.in.gr

news.com