To στοίχημα της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας

To στοίχημα της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας

Τελευταία η Ελλάδα και στην απελευθέρωση του τοπικού βρόγχου (LLU)

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης των 15 στο επίπεδο της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον Τοπικό Βρόγχο (LLU) βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία του 11ου Implementation Report της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.

Τα στοιχεία αυτά σκιαγραφούν με μεγάλη σαφήνεια την πραγματικότητα της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η λειτουργία και η ανάπτυξη της οποίας εξακολουθεί και είναι δέσμια της δυσκινησίας και ολιγωρίας του ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ που αφορούν τη χώρα μας με μια προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι:

? Στην Ελλάδα η διείσδυση των γραμμών DSL μέσω LLU ανέρχεται σε 4,9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες όπως η Γαλλία και η Σουηδία ανέρχεται σε ~30%, στην Ολλανδία 28%, στη Γερμανία 21%, στην Αυστρία 14% και στην Ιταλία και την Τσεχία 12%. Αντίστοιχο παράδειγμα (προς αποφυγή) με την ελληνική πραγματικότητα αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία όπου το ποσοστό διείσδυσης ανέρχεται σε 1,72%.

? Ταυτόχρονα ο Μ.Ο. Ευρώπης των 15 ανέρχεται σε 17%, ενώ ο Μέσος Όρος της Ευρώπης των 25 ανέρχεται σε 16,5%.

Παρατηρείται λοιπόν ότι στις χώρες όπου είναι υψηλό το ποσοστό χρήσης του τοπικού βρόγχου από εναλλακτικούς παρόχους, υψηλά είναι και τα ποσοστά διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και βεβαίως των επενδύσεων που υλοποιούνται στον τομέα.

Επιπλέον, οι αγορές της Ευρώπης που λειτουργούν σε καθεστώς απελευθερωμένου τοπικού βρόγχου, παρουσιάζουν και χαμηλότερα τιμολόγια στις ευρυζωνικές συνδέσεις και υπηρεσίες. Αντίθετα, στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός των εναλλακτικών παρόχων είχε ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακή μείωση τιμών σε επίπεδο υπηρεσιών, ενώ το κόστος σύνδεσης (το οποίο καθορίζει πρωτίστως ο ΟΤΕ) εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα εξίσου απογοητευτικά δεδομένα και την οπισθοδρομική κατάσταση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας, η οποία έχει αποτυπωθεί πρόσφατα και σε σειρά μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί για τη μέτρηση σχετικών δεικτών.

Ειδικότερα:

– Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας ανέρχεται στο ~ 1,5%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ κυμαίνεται περίπου 25%

– Η διείσδυση του Internet ανέρχεται στο ~30%, σε σύγκριση με το μέσο όρο της τάξης του ~50% που σημειώνει η υπόλοιπη ΕΕ

Παράλληλα, πέραν της χαμηλής διείσδυσης, θα πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι τη στιγμή που η ζήτηση στην ελληνική αγορά σημειώνει σημαντική αύξηση χάριν στις γενναίες μειώσεις τιμών της υπηρεσίας Internet από τους Παρόχους, ο ΟΤΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 15.000 χρήστες να είναι σε αναμονή για μια ευρυζωνική σύνδεση.

Σε αυτή την κατάσταση οδηγήθηκε λοιπόν η αγορά λόγω της ολιγωρίας του ΟΤΕ, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι μειώνουν τις τιμές σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΤΠΕ, για ακόμη μία φορά καλεί όλους τους φορείς, την πολιτεία, την ΕΕΤΤ και βεβαίως τον ΟΤΕ να συνεργαστούν, προκειμένου για την χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και την προώθηση των ΤΠΕ ευρύτερα.
http://www.presspoint.gr/release.asp?id=85610
http://www.satpe.gr/gr/index.html