Το πρόσωπο του Άη Βασίλη…

Η είδηση στο Discoverychannel λέει:
Βρετανοί επιστήμονες ξαναέφτιαξαν το πρόσωπο του Άη Βασίλη, ο οποίος είχε δέρμα σκουρωπό, κοντό λευκό γένι, τετράγωνο σαγώνι, προτεταμένο πηγούνι, καστανά πεταχτά μάτια και σπασμένη μύτη.

Ως εδώ καλά. Μαθαίνουμε όμως παρακάτω, ότι ο Άη Βασίλης είναι ο Άη Νικόλας, ένας Τούρκος (!!!) Άγιος του 4ου αιώνα, τα λείψανα του οποίου φυλάγονταν σε μιά κρύπτη στο Μπάρι και ανακαλύφτηκαν το 1953. Το Βατικανό έδωσε την άδεια και μελετήθηκαν (τότε) από έναν Ιταλό ανατόμο και σήμερα 50 χρόνια μετά, μια ανθρωπολόγος από το Manchester χρησιμοποίησε τις ακτίνες Χ και τις λεπτομερείς μετρήσεις του ανατόμου για να φτιάξει ένα ομοίωμα από πηλό του κεφαλιού του Αγίου.
Πιό κάτω μιά λίγο διαφορετική άποψη:
Γνωστός (ο Άη Νικόλας) από τις παραδόσεις σαν ο Ορθόδοξος επίσκοπος Μύρας (Bishop of Myra), που τώρα είναι στην Τουρκία, έχει συνδεθεί με απίστευτα θαύματα. Τέτοια ήταν η φήμη του που τα οστά του κλάπηκαν από Ιταλούς ναύτες το 1807 και μεταφέρθηκαν στο Μπάρι.

Και πιό κάτω:
Το σημερινό πορτραίτο του Άη Βασίλη (κόκινα μάγουλα, μπλε μάτια, κόκινα ρούχα κλπ) είναι το αποτέλεσμα μιας διαφημιστικής καμπάνιας της Coca-Cola που δημιουργήθηκε από τον γραφίστα Haddon Sundblom το 1931.

http://dsc.discovery.com/news/briefs/20041213/santa.html