Το ΜacOSX σε x86 h/w. Ένα review από το ZDNet UK

Από όταν η Apple ανακοίνωσε την διάθεση του MacOSX x86 για developers τον Ιούνιο, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να εγκατασταθεί το λειτουργικό αυτό σε απλό, κοινό x86 h/w. Συνήθως βέβαια ένα πέπλο “παρανομίας” κάλυπτε αυτές τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών έπρεπε να ανακαλυφθούν είτε σε forums είτε σε blogs.

Το πολύ γνωστό ZDNet UK άλλαξε την εικόνα αυτή παρουσιάζοντας την διαδικασία και τα αποτελέσματα της εγκατάστασης του MacOSX σε ένα laptop της Toshiba βασισμένο σε ένα Pentium M επεξεργαστή.

Από το άρθρο αυτό που μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση http://reviews.zdnet.co.uk/software/os/0,39024180,39235916,00.htm μπορούν να εξαχθούν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως επισημαίνουν και οι συγγραφείς του. Πρώτον, το MacOSX είναι τελικά πολύ πιο φιλικό στην εγκατάσταση και χρήση σε σχέση με τα Windows XP. Επίσης, φαίνεται ότι σε επίπεδο απόδοσης λειτουργικού συστήματος δεν υστερεί, το αντίθετο μάλιστα.

Από την άλλη φαίνεται να έχουν ήδη υλοποιηθεί σε επίπεδο λειτουργικού όλες εκείνες οι διαδικασίες που μπορούν να αξιοποιήσουν τα power saving features των Pentium M επεξεργαστών. Αυτό είναι και συμβατό με τις φήμες που θέλουν την Apple να ενδιαφέρεται βασικά για αυτήν την σειρά επεξεργαστών της Intel.

Αν και το MacOSX φαίνεται λοιπόν αρκετά έτοιμο σε απόδοση και χαρακτηριστικά για να τρέξει σε x86 h/w, δεν ισχύει το ίδιο και για τις εφαρμογές. Τρέχοντας εφαρμογές κάτω από το Rosetta emulation έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση τους. Το άρθρο εμφανίζει χρόνους που χρειάζεται το iTunes να μετατρέψει ένα MP3 σε Apple lossless και ακόμα και ένας Athlon X2 4800+ δεν μπορεί να αποδόσει καλύτερα από έναν Pentium M στα 1.2GHz με Windows.

Εντωμεταξύ στο internet γενικά οι φήμες αρχίζουν να πληθαίνουν σχετικά με την πιθανότητα να αρχίσει η Apple να διαθέτει με κάποιο licencing fee το MacOSX για x86 συστήματα. Την αρχή προφανώς πυροδότησε η ίδια η Apple με το να ανακοινώσει την μετάβαση της στα x86 συστήματα. Φυσικά και η δήλωση του προέδρου της Dell ότι θα ήταν διατεθιμένος αν η Apple το επέτρεπε να πουλά PCs με το MacOSX, προφανώς πυροδότησε τις φήμες. Σε πολλά blogs ανεβαίνουν σχετικές ιστορίες, αλλά η Apple κρατά σιγή ιχθύος, δηλώνοντας προς το παρόν ότι θα αποτρέψει την εγκατάσταση του MacOSX σε υπολογιστές που δεν είναι της ίδιας. Βέβαια, σύμφωνα με μια πατέντα που κατέθεσε πρόσφατα η Apple θα δίνει την δυνατότητα να εγκατασταθούν και άλλα λειτουργικά συστήματα στα PCs της και πιθανώς να τρέχουν μέσω κάποιας εξομοίωσης ταυτόχρονα. Λέτε να έχουμε την …. επιστροφή των κλόνων???

Πηγές : http://reviews.zdnet.co.uk/software/os/0,39024180,39235916,00.htm
http://www.silicon.com/silicon/software/os/0,39024651,39153944,00.htm
http://www.theregister.co.uk/2005/11/11/bogus_apple_patent/
http://www.neowin.net/comments.php?id=31374&category=main