Το ‘κλειστό’ open source Android

Όταν η Google αποφάσισε να "ανοίξει" το Android, ένα λειτουργικό που της έχει κοστίσει αρκετά χρήματα να αναπτύξει, πολλοί αναρωτήθηκαν για την σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. "Ναι μεν θα μπορεί να βγάζει χρήματα από το App Market" αναρωτήθηκαν, "αλλά τι θα γίνει αν κάποιος φτιάξει fork (κλώνο) του λειτουργικού με διαφορετικό App market (από το όποιο δεν θα βγάζει χρήματα η Google);"

Φυσικά, όσοι πραγματικά το έχουν ψάξει το θέμα, ξέρουν την αλήθεια. Το Android είναι μόνο κατά ένα μέρος open source. Αρκετά πράγματα όπως το App Market (Google Play), Google Maps καθώς και μερικά αλλά λιγότερο σημαντικά όπως οι codecs, δεν είναι open source. Στην πραγματικότητα, για να βγάλει ένας κατασκευαστής συσκευή με τα παραπάνω (Google Play, Google Maps…) πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Google. Η οποία συμφωνία μεταξύ άλλων απαγορεύει την κυκλοφορία συσκευών που τρέχουν αλλά Android-based λειτουργικά που έχουν φτιαχτεί από τα open source τμήματα του Android.

Το θέμα έγινε φανερό στο ευρύ κοινό μετά το μπλοκάρισμα, από μεριάς της Google, μιας συσκευής της Acer που έτρεχε ένα κινέζικο λειτουργικό βασισμένο στα open source τμήματα του Android, ονόματι Aliyun, κυριολεκτικά μερικά λεπτά πριν την παρουσίαση. Βέβαια, κατασκευαστές που δεν κυκλοφορούν καμία Android συσκευή που να προσφέρει Google Play ή Google Maps (πχ Amazon, Barnes & Noble) , δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αφού δεν ήταν υποχρεωμένοι να υπογράψουν καμία συμφωνία. Τι γίνεται με τους περισσότερους κατασκευαστές όμως, που θέλουν τουλάχιστον μερικές συσκευές τους να έχουν Google Play και Google Maps;

Τελικά η Google δεν ήταν και τόσο χαζή. Και έχει δωρεάν "δημόσιες σχέσεις" από τους απανταχού linuxάδες και φίλους του open source λόγω της "ανοιχτότητας" του λειτουργικού, και το κρατάει "κλειστό", έχοντας ουσιαστικά ένα μονοπώλιο για το Google Play μεταξύ των περισσοτέρων Android-based λειτουργικών συστημάτων.

Όχι ότι αυτό μειώνει την αξία το Android ως λειτουργικού. Απλά υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να ελέγχουμε κατά πόσο πραγματικά κάτι είναι open source, δηλαδή κατά πόσο ο κώδικας αντιστοιχεί σε πλήρες λογισμικό, πριν το πιστέψουμε. Αλλιώς, θα βγάλουμε και το OS X… open source (ο kernel είναι ανοιχτός). Και την επομένη φόρα που ο φίλος linuxάς (όλοι ξέρουμε από έναν) έρθει και σας πει ότι το Android είναι open source, διορθώστε τον ευγενικά…