Το “κακό” internet

Κάθομαι ωραία και αναπαυτικά στον καναπέ μου βλέποντας τηλεόραση, τις ειδήσεις συγκεκριμένα. Άλλες ευχάριστες, άλλες δυσάρεστες, δεν βαριέσαι λέω από μέσα μου, ο κόσμος δεν πρόκειται να διορθωθεί με τίποτα. Αίμα, απάτες, πολιτικά παιχνίδια και αψιμαχίες. Και τότε μου ήρθε το κεραμίδι στο κεφάλι :”κυκλώματα πλουτίζουν μέσω του internet εις βάρος ανυποψίαστων ζευγαριών, καταγράφοντας τους σε ιδιαίτερες στιγμές……..” , να μη συνεχίσω άλλο, όλοι τα είδαμε τα ρεπορτάζ και είτε γελάσαμε, είτε μας έπιασε κατάθλιψη.

Αυτό είναι το internet;Όλα τα κακά, τα στραβά και τα ανάποδα σε αυτό βρίσκονται μόνο; Ο πατέρας μου, άνθρωπος προχωρημένης ηλικίας έπαθε σοκ. ” Μόνο για εγκλήματα το χρησιμοποιούν το internet παιδάκι μου;” με ρώτησε. Χρειάστηκα 1 ώρα περίπου να του εξηγήσω ότι το internet δεν είναι τα εγκλήματα μόνο. Και άλλη μια ώρα να του αναφέρω εφαρμογές της καθημερινής ζωής που στηρίζονται στις υπηρεσίες του internet, χωρίς την παρουσία του οποίου θα ήταν αδύνατο να απολαμβάνουμε και μάλιστα σε τόσο χαμηλό κόστος και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς κανένας δημοσιογράφος δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στους τηλεθεατές, τι είναι επιτέλους αυτό το σύστημα και ποια πλεονεκτήματα απολαμβάνουμε όλοι ως άμεσοι ή έμμεσοι αποδέκτες. Δεν μίλησε κανένας για την μείωση του κόστους των τηλεφωνημάτων που περνάνε μέσα από αυτό μέσω των πενταψήφιων αριθμών, δεν μίλησε κανένας δημοσιογράφος για την πληροφορία που αλιεύει από τα δημοσιογραφικά πρακτορεία από όλες τις μεριές του κόσμου, δεν μίλησε κανένας δημοσιογράφος για την τεράστια αυτή βιβλιοθήκη με όλη την ανθρώπινη γνώση, δεν μίλησε κανένας δημοσιογράφος για την μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων που το χρησιμοποιούν ως μέσω προβολής και χώρου πωλήσεων των προϊόντων τους. Γιατί να μιλήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμου γι’ αυτά και τόσα άλλα;

Πολύ απλά γιατί νιώθουν να απειλούνται από το νέο αυτό μέσο, όπως απειλήθηκε στην αρχή το ραδιόφωνο και πριν από αυτό οι εφημερίδα. Δεν συνειδητοποιούν ότι αυτή η απειλή υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό τους. Γιατί το λες αυτό θα μου πείτε. Πολύ απλά η σχέση τηλεόρασης-internet, είναι σχέση συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού. Αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια έχουν την δική τους ιστοσελίδα με το πρόγραμμά τους, σχόλια για τις εκπομπές τους που προβάλλονται ή πρόκειται να προβληθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με το ραδιόφωνο, διαφημίζεται στην τηλεόραση. Όσο για τις εφημερίδες, αυτές και αν απολαμβάνουν τα οφέλη της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς έχει γίνει must η παρουσίασή τους κάθε μέρα στις εκπομπές της πρωινής ζώνης.

Ας σταματήσει αυτή η φαρσοκωμωδία επιτέλους του “κακού” internet. Είναι και αυτό ένα εργαλείο, όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και η εφημερίδα. Από μας εξαρτάται πως θα χρησιμοποιηθεί. Επειδή το μαχαίρι μπορεί να αφαιρέσει ζωή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε και να χρησιμοποιούμε μαχαίρια. Δεν είμαστε πλέον στο μεσαίωνα. Ας ξυπνήσουν κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο επιτέλους