Τις έκανε η Creative τις αλχημείες της!

Με αφορμή αυτό το θέμα στο φόρουμ http://www.log.gr/forum_posts.cfm?Fid=933#6815 και ειδικότερα τις κάρτες ήχου και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νέα Windows Vista αναφορικά με την ΕΑΧ υποστήριξη, παραθέτω τις νεότερες εξελίξεις.

Η Creative σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αφαίρεση του Hardware Abstraction Layer (HAL) για DirectSound και DirectSound3D έχει ξεκινήσει το ALchemy Project.

http://preview.creativelabs.com/alchemy/default.aspx

Για όσους δεν γνωρίζουν, το HAL είναι ένα είδος software layer που στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows επέτρεπε σε κάρτες ήχου (που είχαν την δυνατότητα) να παρέχουν hardware mixing, επιτάχυνση ήχου, 3D/surround effects κτλ. Χωρίς αυτό το layer στα Vista o ήχος θα χάνει κάποια από την επιπρόσθετη λειτουργικότητά του όπως την ΕΑΧ – η οποία συναντάται κατά κόρον σε παιχνίδια.

Σε αυτό το σημείο, να επισημάνω πως αυτές οι αλλαγές στα νέα Windows, δεν επηρεάζουν όσα παιχνίδια «έρχονται» με υποστήριξη OpenAL που εξακολουθούν να έχουν hardware επιτάχυνση ήχου. Το OpenAL είναι ένα ΑΡΙ που σε πολλά σύγχρονα παιχνίδια έχει αντικαταστήσει DirectSound3D – κατ’ επέκταση και το ΕΑΧ – και προσφέρει πολυκάναλο τρισδιάστατο ήχο με Doppler και άλλα πολλά effects.

http://en.wikipedia.org/wiki/OpenAL

Εδώ, λοιπόν, έρχεται η Creative και ξεκινά το μεγαλεπήβολο ALchemy Project της με σκοπό να επιτρέψει την εκτέλεση αγαπημένων DirectSound3D παιχνιδιών σε όλο τους το ηχητικό μεγαλείο, όπως ακριβώς δηλαδή ήθελαν οι κατασκευαστές τους με 3D Audio and EAX υποστήριξη.

Κάτι τέτοιο γίνεται εφικτό μεταφράζοντας τις κλήσεις προς DirectSound σε κλήσεις προς OpenAL, το οποίο με τη σειρά του έχει πρόσβαση στο υλισμικό! Το εγχείρημα βρίσκεται προς το παρόν σε δοκιμαστική φάση και τουλάχιστον για τώρα απαιτεί κάρτα ήχου X-Fi (OpenAL 1.1) Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στους παραπάνω συνδέσμους.