Θέλετε να βάλετε μουσική στην σελίδα σας;

Φτιάξατε το blog ή το website σας και σκεφτήκατε πως θα ήταν ωραίο να παίζει και κάποιο γνωστό αγαπημένο σας τραγούδι ως μουσική υπόκρουση, όταν μπαίνουν οι επισκέπτες στην σελίδα σας; Σας προτείνουμε να το σκεφτείτε λίγο καλύτερα και να διαβάσετε προσεχτικά τα παρακάτω:

1) Για την περίπτωση που σκέφτεστε να παίζει ένα γνωστό τραγούδι στο site σας, θα πρέπει να έχετε πάρει σχετικά άδεια από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας την γνωστή και ως Α.Ε.Π.Ι. Διαφορετικά σε περίπτωση ελέγχου από την αρμόδια αρχή, μπορεί να καταλήξετε να καλείστε να πληρώσετε ένα τσουχτερό πρόστιμο. Συγκεκριμένα τελευταία φορά που επικοινωνήσαμε με ΑΕΠΙ για παραπλήσιο θέμα μας ενημέρωσαν πως οι τιμές είναι 2,2% επί των διαφημίσεων με ελάχιστη καταβολή 60 ευρώ το μήνα χωρίς το Φ.Π.Α.

Στο site της ΑΕΠΙ αναφέρει :
Χρησιμοποιείτε μουσική στην επιχείρηση ή τον οργανισμό σας;

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Αναπαραγωγή ή εκτέλεση μουσικής

Ο Ν. 2121/1993 καθορίζει την υποχρέωση λήψης άδειας πριν από οποιαδήποτε δημόσια εκτέλεση ενός μουσικού έργου “….που γίνεται προσιτό σε κύκλο προσώπων ευρύτερο από το στενό κύκλο της οικογένειας και το άμεσο περιβάλλον…” με την ταυτόχρονη καταβολή των αναλογούντων πνευματικών δικαιωμάτων.
Η άδεια δημόσιας εκτέλεσης χορηγείται από την ΑΕΠΙ εκ μέρους των Ελλήνων και ξένων μελών της (συνθετών, στιχουργών, εκδοτών / υποεκδοτών, κληρονόμων, ιδιοκτητών), που συμβατικά της έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα της εκπροσώπησης, προστασίας και διαχείρισης του έργου τους.

Καμία συναλλαγή στη διαδικασία της είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων δε γίνεται χωρίς την έκδοση τιμολογίου ή αντίστοιχου νομίμου παραστατικού είσπραξης.

Ο Τομέας Ελέγχου της ΑΕΠΙ επιμελείται τον έλεγχο των τιμολογίων που εκδίδονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Αφού ελεγχθούν λογιστικά και καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, τα τιμολόγια φυλάσσονται σε ειδικό αρχείο του οργανισμού.

Με τη διαδικασία αυτή, η ΑΕΠΙ εισπράττει έσοδα από περισσότερες από 45.000 πηγές / χρήστες μουσικής όλων των κατηγοριών (κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ, εστιατόρια, καφενεία, εμπορικά καταστήματα, super markets, ξενοδοχεία, χώροι συναυλιών, εκθεσιακοί χώροι, κινηματογράφοι, ραδιοφωνικοί / τηλεοπτικοί σταθμοί κ.λ.π).

Το ύψος των καταβαλλόμενων πνευματικών δικαιωμάτων για Δημόσια Εκτέλεση στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο των πνευματικών δικαιωμάτων των αντίστοιχων ομόλογων οργανισμών διεθνώς.

Στις παραμέτρους για τον καθορισμό της τιμολόγησης, λαμβάνονται υπόψη από την ΑΕΠΙ συγκριτικά στοιχεία και αποτελέσματα ερευνών που προκύπτουν από διεθνείς συνεργασίες νομικών και οικονομικών επιτροπών της CISAC (Επιτροπή Ταριφών).

Γενικά κριτήρια τιμολόγησης:
– Η εσωτερική νομοθεσία κάθε χώρας.
– Οι διεθνείς συμβάσεις.
– Η εσωτερική κοινωνική / οικονομική κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας.

Ειδικά κριτήρια τιμολόγησης:
– Το εμβαδόν του χώρου.
– Η περιοχή (αστικές ή μη περιοχές, παραμεθόριες, εποχικότητα κτλ.).
– Η σπουδαιότητα χρήσης της μουσικής (απαραίτητη, αναγκαία ή χρήσιμη).
– Ο τρόπος παρουσίασης της μουσικής στο κοινό (ζωντανή, αναπαραγωγή με μηχανικά μέσα κτλ.).

Αυτό σημαίνει ότι όσοι προτίθενται να εκτελέσουν δημόσια ή να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μέρος του ρεπερτορίου που εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ, θα πρέπει προηγουμένως:
1. Να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά ή να εκτυπώσουν και συμπληρώσουν χειρόγραφα την κατάλληλη -ανάλογα με τη χρήση- άδεια δημόσιας εκτέλεσης.
2. Να δηλώσουν στην αίτηση τα έργα που πρόκειται να εκτελέσουν δημόσια.
3. Να καταβάλουν τα αναλογούντα πνευματικά δικαιώματα.

Και εκτός της ΑΕΠΙ, ασφαλώς υπάρχει και η παγκόσμια Recording Industry Association of America (RIAA) που “μάχεται” για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών σε παγκόσμια κλίμακα.

2) Σκεφτείτε πως σερφάρετε στο διαδίκτυο και ανοίγετε ταυτόχρονα 10 tabs από διαφορετικούς ιστότοπους και αρχίζουν αυτόματα και ταυτόχρονα όλες οι ιστοσελίδες να παίζουν μουσική. Πιστεύατε θα το απολαμβάνατε ή θα κλείνατε τον ήχο; Αν προλαβαίνατε βέβαια και δεν κράσαρε ο browser σας από το “φόρτο”.

Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν σας κάνει να αναθεωρήσετε και επιμένετε πως θα θέλατε κάποια μουσική υπόκρουση για την σελίδα σας, τότε υπάρχουν οι παρακάτω προτάσεις:

Αν θέλετε να γλιτώσετε τα πρόστιμα, αλλά και τα έξοδα για την ΑΕΠΙ, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για μουσική ελευθέρων δικαιωμάτων ( royalty free music ) που συνήθως την πληρώνεται μια φορά αλλά μπορεί έπειτα να χρησιμοποιηθεί όσες φορές θέλετε, η “ανοιχτή μουσική” ( open music ) που επιτρέπει την δωρεάν χρήση της και αναπαραγωγή, αλλά όχι για εμπορική χρήση και η καλύτερη περίπτωση να ψάξετε για δωρεάν μουσική με άδεια χρήση Creative Commons.

Για παράδειγμα ρίξτε μια ματιά στο site ccmixter.org στην ενότητα free music: http://dig.ccmixter.org/free_music, στο jamendo, στο  freemusicarchive.org , FreePlay Music, Newsgrounds, Phlow-Magazine, Shrecords, Bensound, Machinimasound, DL Sounds, SonicsSquirrel, SoundShiva, Epitonic,  Midnight Cassette System, Derek R. Audette, Sound Jig, Jimmyg, Royalty Free Music, FreePublicMusic, FreeSoundtrackMusic, YouTube Audio Library, Community Audio, Free Stock Music και για ήχους στο freesound.org

Όλα τα τραγούδια που θα βρείτε εκεί, όπως θα δείτε επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση ακόμα και την εμπορική. Σπάνια έως απίθανο βέβαια θα είναι να βρείτε τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών σε τέτοια sites, αλλά αν ψάξετε αρκετά, όλο και θα βρείτε κάτι που θα σας αρέσει.

Από την στιγμή που βρήκατε κάποιο τραγούδι και το κατεβάσατε σε μορφή mp3, το τελευταίο που μένει, είναι ένας τρόπος ώστε να μπορέσετε να το ενσωματώσετε στο website σας. Μερικές λύσεις για αυτήν την δουλειά είναι:

Καλή συνέχεια, και να θυμάστε. Τους επισκέπτες θέλουμε να τους κρατάμε στα website μας και όχι να τους εκνευρίζουμε και να τους διώχνουμε. Για αυτό “παν μέτρον άριστον”.