Τεχνοαπαράδεκτοι #4 – Πόσο κάνουν τα Vista ;;; Πάρτε ένα Mac !

Τεχνοαπαράδεκτοι – Πόσο κάνουν τα Vista ;;; Πάρτε ένα Mac !

Κοιτούσα τις προηγούμενες ημέρες τις τιμές των νέων Windows Vista και του νέου Office 2007 και πραγματικά έμεινα άφωνος για το πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψει κάποιος που θέλει αυτό το πακέτο μαζί! Κατέληξα σε ένα απλό συμπέρασμα. Το κόστος για την αγορά του πακέτου είναι τόσο υψηλό που γίνεται ένα όνειρο θερινής νυκτός για τους απλούς οικιακούς χρήστες και ωθεί τον κόσμο στα πειρατικά αντίγραφα.

Για παράδειγμα ένας χρήστης που θέλει να αγοράσει την πιο «πλούσια» έκδοση των νέων Windows (Ultimate) θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 630 euro και για την αντίστοιχη έκδοση του Office 2007 άλλα 980 euro. Σύνολο δηλαδή 1610 euro! Το κόστος δηλαδή 2 υπολογιστών desktop ή ενός καλού φορητού υπολογιστή.

Ας πάρουμε όμως ένα σενάριο λίγο διαφορετικό. Έστω ότι ο χρήστης θα επιλέξει τις πιο ελαφριές εκδόσεις που κοστίζουν λιγότερο. Μοναδική επιλογή είναι έκδοση Windows Vista Home Basic με κόστος αγοράς 320 euro. Από το office επιλέγουμε την έκδοση Home με κόστος 180 euro. Συνολικά δηλαδή 500 euro. Το κόστος δηλαδή ενός μέτριου desktop υπολογιστή.

Αν τώρα είμαστε κάτοχοι προηγούμενος νόμιμων εκδόσεων τότε μπορούμε να αναβαθμίσουμε το λειτουργικό μας σύστημα στην έκδοση Basic Home με 160 euro με την τιμή του office να παραμένει στα 180. Δηλαδή το κόστος θα είναι 340 euro.

Εάν κάποιος είναι φοιτητής τότε μπορεί να προμηθευτεί τα Windows Home Premium Upgrade Academic (αναβάθμιση) με 100 euro. Δηλαδή συνολικά 280 euro.

Οι επιλογές λοιπόν είναι οι παρακάτω :

1610 euro
500 euro
340 euro
280 euro (ακαδημαϊκό)

Σημειώστε ότι όταν μιλάω για το office αναφέρομαι μόνο στις εφαρμογές Word, Excel και OneNote.

Οι τιμές που ανακοίνωσε η Microsoft για τα νέα της προϊόντα είναι υπερβολικά υψηλές και μάλιστα είναι περίπου 100 euro ακριβότερες από τις αντίστοιχες εκδόσεις που κυκλοφορούν στην Αμερική. Υποθέτω ότι είναι η απάντηση της Microsoft στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Γιατί όμως τα νέα προϊόντα της Microsoft είναι τόσο ακριβά ;

Α.) Η Microsoft απαντάει στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Β.) Η Microsoft έχοντας το μονοπώλιο στην αγορά λειτουργικών συστημάτων και πακέτων γραφείου, γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα οι χρήστες θα αναγκαστούν να τα αγοράσουν.

Από τη μεριά της η apple θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα το νέο της λειτουργικό σύστημα και θα κοστίζει σύμφωνα με φήμες περίπου 120-140 euro. Πλέον η apple επιτρέπει την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος Windows XP και στα δικά της computers άρα μήπως η ορθότερη κίνηση θα ήταν να αγοράσει κάποιος ένα Mac ;

Ας δούμε λίγο τα πράγματα με αριθμούς :

Φορητός Υπολογιστής που καλύπτει άνετα τις απαιτήσεις των Windows Vista : 1500 euro
Αγορά Windows Vista και Office 2007 : 1610 euro
Συνολικά : 3110 euro

Από την άλλη μεριά :

Φορητός υπολογιστής MacBook : 1500 euro
Αγορά του νέου λειτουργικού : 140 euro
Εγκατάσταση των Windows XP και Office που έχουμε : Δωρεάν
Συνολικά : 1640 euro.

Στη χειρότερη περίπτωση δηλαδή αγοράζουμε ένα Mac εφοδιασμένο με ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα εφάμιλλο με αυτό των Windows Vista (αν όχι καλύτερο) και παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα να τρέξουμε τα δοκιμασμένα Windows XP διατηρώντας τη συμβατότητα προς τα πίσω με κόστος στα μισά λεφτά. Προσωπικά θα επιλέξω τη δεύτερη λύση αφού τη θεωρώ πιο τίμια και θα γλιτώσω και ένα κάρο λεφτά.

Στην επιλογή για το Office υπάρχουν εναλλακτικές δωρεάν λύσεις όπως είναι το OpenOffice που καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια να παραμείνει όρθιο απέναντι στη Microsoft αλλά στην περίπτωση που κάποιος θέλει ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα οι λύσεις είναι ή Windows ή MacOS. Φυσικά υπάρχει και το Linux αλλά δεν είναι και το πιο φιλικό στο χρήστη παρόλο που έχουν γίνει άλματα προς τα εμπρός.

Windows Vista – MacOS leopard σημειώσατε 2 !

http://agnostos.blogspot.com/2007/02/vista-mac.html