Τα Windows θα αντικαταστήσουν το MacOS της Apple

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί. Οι φήμες θέλουν την apple να κάνει ακόμα μια στροφή 180 μηρών συμπληρώνοντας πλέον την ολική της μεταστροφή στα «όμορφα» pc γνωστά ως IBM συμβατά!

Τα πρώρα σημάδια και οι φήμες άρχισαν με την έλευση των Mac στη πλατφόρμα της Intel , λίγους μήνες αργότερα οι χρήστες κατάφεραν να εγκαταστήσουν τα «απαρχαιωμένα» Windows XP στους νέους Mac-intel και η apple με μια πρωτοφανή κίνηση παρουσίασε το bootcamp που επιτρέπει τη ταυτόχρονη εγκατάσταση τόσο των Windows όσο και του MacOS X στους υπολογιστές της.

Η πιθανότερη ημερομηνία για τη μεταστροφή της apple στο λειτουργικό της Microsoft είναι 6 με 12 μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία των νέων Windows Vista (ίσως και μετά τη κυκλοφορία του πρώτου service pack). Για τους Macintosh θα κυκλοφορεί μια βελτιωμένη οπτικά και λειτουργικά έκδοση των Windows Vista η οποία θα εξομοιώνει κατά κάποιο τρόπο της εμπειρία mac , προσφέροντας όμως απόλυτη συμβατότητα με τις υπόλοιπες εκδόσεις των Windows.

Οι ίδιες πηγές θέλουν η ανάπτυξη και η υποστήριξη του MacOS X από τη μεριά της apple να συνεχιστεί έως και τα τέλη του 2010 οπότε και θα διακοπεί πλήρως η παραγωγή του και θα εδραιωθούν τα βελτιστοποιημένα Windows ως η ιδανική λύση για τους mac.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το MacOS είναι πολλά και σε διαφορετικούς τομείς αλλά ο κύριος τομέας είναι ο οικονομικός αφού η ανάπτυξη του κοστίζει όσο και η ανάπτυξη των Windows με τη διαφορά ότι η apple δεν διαθέτει την οικονομική επιφάνεια της Microsoft.

Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι ο Steve Jobs εδώ και δεκαετίες διαμηνύει ότι η apple είναι μια εταιρία Hardware και όχι Software τότε οι φήμες μάλλον αργά η γρήγορα θα επιβεβαιωθούν. Μη ξεχνάμε ότι η apple κατάφερε ουσιαστικά να ορθοποδήσει λίγο πριν τη καταστροφή λιγότερο με τους imac και περισσότερο με το δημοφιλέστατο ipod και το ηλεκτρονικό κατάστημα μουσικής itunes που κατέχουν περίπου το 90 % της παγκόσμιας αγοράς.

Μέχρι τώρα η apple στηριζόταν στην επτασφράγιστη αρχιτεκτονικής που της προσέφερε η IBM με τους επεξεργαστές PowerPC που όμως αποτελούν πλέον παρελθόν.

Μια νέα εποχή έχει αρχίσει στο home computing και οι αλλαγές μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι τεράστιες τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε επίπεδο software.