Τα «νέα» 7 Θαύματα του Κόσμου

Εχετε ποτέ αναφωνήσει «θαυμαστό» όταν επισκεφθήκατε κάποιο σημείο του πλανήτη μας; Θέλετε για μια φορά να παίξετε ενεργό ρόλο και να δείτε το αποτέλεσμα της δράσης σας στην Ιστορία;

Μπορείτε να πάρετε μέρος σε μια παγκόσμια ψηφοφορία για την ανάδειξη των 7 «νέων» θαυμάτων του κόσμου εάν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα new7wonders.com ή να καλέσετε τον διεθνή αριθμό 0011 372 541 11738.

Είκοσι ένα σημεία -μνημεία αναφοράς του πλανήτη βρίσκονται στην τελική φάση- ανάμεσά τους η Ακρόπολη, το Αγαλμα της Ελευθερίας, ο Πύργος του Αϊφελ, το Μάτσου Πίτσου.

Οσο για τα… παλιά, η Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα, είναι το μόνο από τα 7 θαύματα του κόσμου, που παραμένει… «ζωντανό» και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό και μόνο αποτελούσε λόγο για να συμπεριληφθεί και στα 7 «νέα» θαύματα.

Στα βάθη της Ιστορίας έχουν χαθεί οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, το Αγαλμα του Δία στην Ολυμπία, ο Ναός της Αρτέμιδος στην Εφεσο, ο Κολοσσός της Ρόδου, ο Φάρος της Αλεξανδρείας και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Η πρωτοβουλία για τα 7 «νέα» θαύματα του κόσμου ξεκίνησε από τον Ελβετό παραγωγό, συγγραφέα και αεροπόρο Μπέρναρντ Βέμπερ, αλλά στη συνέχεια, κι όσο μεγάλωνε η συμμετοχή των ψηφοφόρων, το εγχείρημα πήρε σταδιακά επίσημη μορφή.

Αρχικά ο κάθε πολίτης του κόσμου μπορούσε να προτείνει το δικό του μνημείο, αρκεί να ήταν κατασκευασμένο από ανθρώπινα χέρια, να βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση και να είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του μέχρι το 2000.

Σε επιτροπή επτά «σοφών», με πρόεδρο τον πρώην γενικό γραμματέα της UNESCO Φεντερίκο Μαγιόρ και μέλη κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως η Ζάχα Ζάντιντ, ο Ταντάο Αντο και ο Σέζαρ Πέλι, διάλεξε ανάμεσα από 77 πιο δημοφιλή μνημεία των ψηφοφόρων τα 21 που έκρινε η ίδια ότι έπρεπε οπωσδήποτε να λάβουν θέση στην τελική λίστα.

Τώρα τον λόγο ή μάλλον το… ποντίκι, το έχουν και πάλι στα χέρια τους οι άνθρωποι όλου του κόσμου.

Ηδη 19 εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει μέρος στην παγκόσμια ψηφοφορία, που θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου 2007. Και στις 7 Ιουλίου τα 7 σημεία θα αναγορευθούν σε «νέα» θαύματα σε τελετή στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισσαβώνα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία