Τις υποψίες πολλών ότι οι συζητήσεις στα κανάλια του IRC παρακολουθούνται, έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, στο οποίο αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας παραδέχονται ότι παρακολουθούν «αόρατοι» συνομιλίες στα chat rooms.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 4 Έλληνες αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (παλιότερο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας ανέβασε τον αριθμό τους σε 5) “έχουν τον… τρόπο τους να παρακαλουθούν το Internet, να εντοπίζουν «ύποπτες» κινήσεις, να ανιχνεύουν τα ίχνη των δραστών, να γίνονται… αόρατοι για να παρακολουθούν συνομιλίες στο Διαδίκτυο και σε chat rooms”…
Το τμήμα, που εδρεύει στο κεντρικό κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οργανώνεται σύμφωνα με το πρότυπο του βρετανικού Computer Crime Unit και συνεργάζεται με την Interpol, την Europol και ακαδημαϊκούς.
Ο αξιωματικός Μάνος Σφακιανάκης, γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του και τις συνεντεύξεις του σε εφημερίδες, δηλώνει στην εφημερίδα: “Σύντομα, το πληκτρολόγιο ενός φορητού υπολογιστή θα είναι το όπλο του σύγχρονου ληστή που, αντί να χρησιμοποιεί σφαίρες, θα πληγώνει, θα κλέβει, θα προκαλεί καταστροφές, πατώντας μερικά πλήκτρα”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφει η δημοσιογράφος Λαμπρινή Σταμάτη, στο φύλλο του Σαββάτου 7 Ιουλίου, “τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα πολιτών, αναφορές από εταιρείες που δέχονται ηλεκτρονικές επιθέσεις, σχετικές καταγγελίες και μηνύσεις” και ο Σφακιανάκης αναφέρει σχετικά: “Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν είχε περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως έγκλημα, δεν υπήρχαν και οι υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούσε να το καταγγείλει. Η εικόνα αρχίζει να αλλάζει και όλο και περισσότεροι πια αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα, ζητούν τη συμβολή της αστυνομίας, καταγγέλλουν αντίστοιχα περιστατικά, αναγνωρίζουν ύποπτα σημεία του κυβερνοχώρου”.
Όσο για το απόρρητο των επικοινωνιών, καλύτερα ας το ξεχάσουμε. Χωρίς εισαγγελική εντολή, οι κυβερνομπάτσοι παρακολουθούν ανενόχλητοι και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Άραγε, πόσο καλά θα τα κατάφερναν σε περιβάλλον κρυπτογραφημένης επικοινωνίας; ”
—–
(http://www.texnologia.net/article.php?story=20050318185403424)