Σχετικά με την ασφάλεια των Windows και του Linux

Η Microsoft στο IT Forum 2005 στην Βαρκελώνη, στην Ισπανία, στις 16 Νοεμβρίου 2005, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας έκθεσης που έκανε για λογαριασμό της η εταιρεία Security Innovation Inc.(SI), μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας εφαρμογών, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλατφόρμα Microsoft Windows είναι πιο ασφαλής, αξιόπιστη, και ευκολότερη στη χρήση από αυτήν του Linux.

http://www.getthefacts.com/

http://biz.yahoo.com/prnews/051116/sfw043.html?.v=38
http://www.sisecure.com/resources/linux_windows_db.shtml
http://www.securityinnovation.com/resources/linux_windows.shtml
http://news.zdnet.com/2100-1009_22-5630822.html
http://www.microsoft.com/presspass/press/2005/nov05/11-16SIReliabilityPR.mspx

και εδώ το PDF της έρευνας 44 σελίδων: http://www.sisecure.com/pdf/db_windows_linux_security.pdf

Και επειδή πολλά μπορούν να ειπωθούν για την συγκεκριμένη έρευνα, από την στιγμή που χρηματοδοτήθηκε από την Microsoft….

Σε ένα από τα πλέον γνωστά site που παρουσιάζουν και ενημερώνουν σε καθημερινή βάση τα defacements (αλλαγή της κεντρικής συνήθως σελίδας ενός site με δικές τους) που κάνουν οι hackers σε sites σε όλο τον κόσμο αλλά και άλλου είδους hacking σε διαφόρους servers, φαίνεται καθαρά και σχεδόν καθημερινά πως οι περισσότεροι servers (περίπου το 60%) που χακεύονται έχουν εγκατεστημένο Linux.
http://www.zone-h.org/en/stats

όπως φαίνεται και εδώ, το μεγαλύτερο ποσοστό hacking οφείλετε σε λάθη των διαχειριστών (admin mistake) και όχι τόσο σε “τρύπες…” (security holes / vulnerabilities) οπότε στο θέμα “ασφάλεια” ενός server, μετράει πολύ και ΠΟΙΟΣ κάνει την διαχείριση του server και τι γνώσεις έχει…

Όποτε και να μπείτε στο site http://zone-h.org/ ρίξτε μια ματιά στα ποσοστά των “ZONE-H TODAYS VERIFIED ATTACKS” στην δεξιά στήλη του site. Για παράδειγμα σήμερα έχουν γίνει:
293 single IP
4275 mass defacements
Σε συστήματα:
Linux (94.8%)
Win 2000 (2.3%)
Win 2003 (1.7%)
FreeBSD (0.7%)
SolarisSunOS (0.2%)
MacOSX (0.1%)
Win NT9x (0.0%)
Unknown (0.0%)

Παρακολουθείται κάθε μέρα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για τον τομέα “ασφάλεια” λειτουργικών συστημάτων….