Σχετικά με τα URL rewriting και την μετατροπή των Dynamic URL σε Static

Επειδή πολύ συχνά διαβάζω και ακούω συμβουλές διαφόρων όπου συστήνουν την χρήση των στατικών URLs αντί των δυναμικών, πολλές φορές μάλιστα υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο το προτιμούν και οι μηχανές αναζήτησης, παραθέτω στο τέλος και ένα link της ίδιας της Google αλλά και την γνώμη μου για το συγκεκριμένο θέμα.
Καταρχήν για όσους δεν καταλαβαίνουν τι εννοώ ως μετατροπή Dynamic URL σε Static, αναφέρομαι στην διαδικασία όπου αντί να βλέπετε σε κάποιο site στην γραμμή διεύθυνσης ένα URL του τύπου http://www.log.gr/read.cfm?id=4317 , βλέπετε κάτι σαν αυτό: http://www.log.gr/Σχετικά_με_τα_URL_rewriting_και_την_μετατροπή_των_Dynamic_URL_σε_Static
Κάποιες φορές αναφέρονται και ως «short», «fancy URLs», «Slugs», ή «Search Engine Friendly (SEF)» .

Άποψη μου είναι πως κάπου έχουν μπερδευτεί πολλοί στην προσπάθεια να ακολουθήσουν πρωτίστως την google search engine και έπειτα και τις υπόλοιπες μεγάλες search engines και με τις τεχνικές που προσπαθούν να βρουν και να ακολουθήσουν για προώθηση και marketing έχουν ξεχάσει την ουσιαστική σημασία των URLs .

Πάμε να δούμε κάποια βασικά πραγματάκια.
Έστω ότι αντί αυτού:
http://www.log.gr/read.cfm?id=4243
έχω αυτό:
http://www.log.gr/Περί_SEO_Γιατί_θεωρώ_ότι_βλάπτει_το_web

Αυτομάτως με τον δεύτερο τρόπο έχω ένα μεγαλύτερο URL το οποίο μάλιστα για να δουλέψει έχω αναγκαστεί να κάνω URL rewriting στον server μου προσθέτοντας έξτρα φόρτο. Και διάλεξα και κείμενο με μικρό τίτλο, με ακόμα μεγαλύτερους τίτλους τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Εφόσον έχω χρησιμοποιήσει Ελληνικά στο URL, με αντιγραφή και επικόλληση του url σε διάφορα μέσα (π.χ. MSN, στο facebook κλπ ) θα γίνει αυτόματη μετατροπή των ελληνικών χαρακτήρων σε encoded χαρακτήρες που αυξάνουν ακόμα περισσότερο το μέγεθος του URL και το κάνουν και οπτικώς αισχρό. Εκτός αυτού, δεν υποστηρίζουν όλες οι μηχανές αναζήτησης ειδικούς χαρακτήρες και ακόμα και η google προτείνει αν μπορείτε να τους αποφεύγετε, να το κάνετε. Ακούστε τι απαντάει στην ερώτηση "Do you recommend using special characters in URLs? " σε σχετικό βίντεο ο Matt Cuts της Google.

Οπότε στην ουσία, όλη αυτή η φάση με το URL rewriting έχει γίνει καθαρά και μόνο για να έχουμε λέξεις κλειδιά στο url και να κερδίσουμε ranking στα αποτελέσματα αναζήτησης και όχι για τους επισκέπτες των ιστοτόπων.

Η ίδια η Google, στο επίσημο blog της σε άρθρο της από το 2008 με τίτλο Dynamic URLs vs. static URLs αναφέρει χαρακτηριστικά πως κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι για τα δήθεν υπέρ των static URLs και τα κατά των Dynamic που δεν ισχύουν, όπως για παράδειγμα ότι οι δυναμικοί σύνδεσμοι δεν είναι προσπελάσιμοι από τις μηχανές αναζήτησης ή ότι είναι εντάξει μόνο όταν έχεις λιγότερες από 3 παραμέτρους στα δυναμικά URLs και τελικά καταλήγει στα παρακάτω:
Which can Googlebot read better, static or dynamic URLs?
Providing search engines with dynamic URLs should be favored over hiding parameters to make them look static.
Ελεύθερη μετάφραση: Δηλαδή το Googlebot (ο crawler της google) πρέπει να ευνοεί τα δυναμικά URLs από αυτά που κρύβουν τις παραμέτρους τους ώστε να δείχνουν στατικά

Does that mean I should avoid rewriting dynamic URLs at all?
That’s our recommendation, unless your rewrites are limited to removing unnecessary parameters, or you are very diligent in removing all parameters that could cause problems.
Ελεύθερη μετάφραση: Πρέπει να αποφεύγουμε το rewriting των δυναμικών URL; Ναι, αυτή είναι η πρόταση της Google, εκτός και αν το κάνετε για να αποφύγετε αχρείαστες παραμέτρους ή παραμέτρους που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Δηλαδή η ίδια η google συστήνει και φαίνεται να προτιμά την χρήση δυναμικών URL.
Παρόλα αυτά η χρήση των Static URLs συνεχίζει να αυξάνεται, απλούστατα γιατί μέσα στα static URLs οι διάφοροι webmasters προσθέτουν λέξεις κλειδιά με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν την εύνοια των μηχανών αναζήτησης και καλύτερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Log.gr - Τεχνολογικές Ειδήσεις
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.