Supercomputing Conference 05 – Η νέα λίστα του Top500

Στο Supercomputing Conference 05 που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Seattle των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε η νέα λίστα των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών του κόσμου.

Η IBM πλέον κατέχει τα πρωτεία με τους 3 ισχυρότερους υπερυπολογιστές να αποτελούν δικά της συστήματα. Στην πρώτη θέση παραμένει ο γνωστός BlueGeneL ο οποίος όμως έχει διπλασιάσει το μέγεθος και την ισχύ του. Φτάνει πλέον τα 280 TeraFLOPS (τρισεκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα, το σύστημα αυτό προσφέρει υπερδιπλάσια απόδοση, καθώς κανένα άλλο σύστημα στην λίστα του Top500 δεν έχει απόδοση που να υπερβαίνει τα 100 TeraFLOPS.

Στην δεύτερη τοποθετείται ένα παρόμοιο Blue Gene σύστημα. Τα BlueGene συστήματα βασίζονται σε embedded dual core επεξεργαστές της IBM (της σειράς PPC 4xxx custom designed) με πολύ χαμηλή κατανάλωση που δίνουν την δυνατότητα να ενσωματωθούν κατά χιλιάδες σε ένα σύστημα. Σε κάθε επεξεργαστή ο ένας core αναλαμβάνει να κάνει οφέλιμους υπολογισμούς και ο δεύτερος αναλαμβάνει δικτυακές και άλλες επικοινωνίες. Στην περίπτωση που αυτές είναι περιορισμένες μπορεί να συνδράμει στους οφέλιμους υπολογισμούς.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ένα σύστημα της IBM που βασίζεται στους πολύ ισχυρότερους επεξεργαστές Power5. Εγκαταστήθηκε πολύ πρόσφατα στο Lawrence Livermore National Laboratory που είναι το ίδιο κέντρο που στεγάζει και τον BlueGeneL.

Ο Earth Simulator της NEC που υπήρξε για σειρά ετών ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής έχει πλέον πέσει στην θέση 7. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην 8η θέση βρίσκεται ένας υπερυπολογιστής της IBM που είναι εγκατεστημένος εδώ στην Ευρώπη. Ονομάζεται Mare Nostrum και είναι εγκατεστημένος στο Barcelona Supercomputer Center στην Ισπανία. Βασίζεται σε ένα cluster από τους blade servers JS20 της IBM καθένας εκ των οποίων περιλαμβάνει 2 PPC970 επεξεργαστές (ναι τους ίδιους με τα PowerMacs).

Άλλα πράγματα που μπορούν να παρατηρηθούν είναι το γεγονός ότι πλέον η λίστα των υπερυπολογιστών κατακλύζεται από συστήματα με λειτουργικό σύστημα Linux.

Όσον αφορά τους επεξεργαστές, η Intel κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Όχι όμως με τον Itanium όπως θα περίμενε κανείς, αλλά με τους Xeons. Το μερίδιο του Itanium συνεχώς συρρικνώνεται. Δεύτερη πιο δημοφιλής αρχιτεκτονική είναι η Power της IBM. Η AMD με τους Opteron αρχίζει να αναπτύσσεται πολύ και να εμφανίζει πολύ μεγάλη αύξηση (από 25 σε 55 τα συστήματα που βασίζονται στους Opteron).

Τα περισσότερα συστήματα πλέον στην Top500 λίστα είναι κατασκευασμένα σαν clusters. Και το Gigabit Ethernet αποδεικνύεται μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνολογίες δικτύωσης των συστημάτων αυτών, με το Myrinet να έρχεται δεύτερο.

Τέλος, τα περισσότερα από όλα αυτά τα συστήματα βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Πηγή : http://www.top500.org