Συμφωνία μεταξύ Nokia και Microsoft

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας Nokia και η κορυφαία εταιρεία λογισμικού Microsoft, προχωρούν σε συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη μίας υπηρεσίας που θα επιτρέπει στο χρήστη την εύκολη αγορά ψηφιακής μουσικής online και την αναπαραγωγή της στο κινητό τηλέφωνο που διαθέτει.

Συγκεκριμένα, η Nokia συμφώνησε να ενσωματώσει το λογισμικό αναπαραγωγής μουσικής της Microsoft στις συσκευές που αναπτύσσει, ενώ έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την Loudeye, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ψηφιακών media, για την παροχή της μουσικής. Από τη μεριά της η Microsoft θα εισάγει στους Media Players για χρήση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκείνα τα ανοιχτά πρότυπα συμπίεσης ψηφιακής μουσικής και προστασίας από την πειρατεία που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή της ψηφιακής μουσικής.

Οι καταναλωτές διατηρούν πλέον σημαντικό αριθμό ψηφιακών κομματιών στον υπολογιστή τους και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν πολύ εύκολα να τα περάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο χωρίς να προβληματίζονται για το ποια συσκευή αναγνωρίζει ποιο format και τι μετατροπές πρέπει να κάνουν.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί τη φυσική εξέλιξη μετά την επιτυχία που έχει παρουσιάσει η ανταλλαγή μουσικών αρχείων μέσω του Internet.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Nokia και Microsoft έφερε κοντά δύο παραδοσιακούς αντιπάλους, καθώς μέχρι σήμερα η Nokia επέλεγε να χρησιμοποιεί είτε δικό της λογισμικό είτε το λογισμικό μουσικής και βίντεο από τη RealNetworks. Οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων με ενσωματωμένο music player ανήλθαν το 2004 στις 10 εκατομμύρια συσκευές, ενώ μέσα στο 2005 η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει στην αγορά συσκευές που θα υποστηρίζουν λογισμικό των Windows.

Από την άλλη μεριά, με τη συμφωνία αυτή η Microsoft εισέρχεται δυναμικά στην αγορά κινητών τηλεφώνων, καθώς οι μέχρι σήμερα προσπάθειές της για προώθηση λογισμικού στα λεγόμενα smartphones, τηλέφωνα που προσφέρουν περιορισμένες λειτουργίες που προσομοιάζουν σε PC, δεν είχαν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

—–
(http://www.computeractive.gr/)