Συμβουλές για γιορτές … χωρίς ιούς !!!

Πλησιάζουν γιορτές και πολλοί άνθρωποι αποσυνδέουν τον υπολογιστή τους ή απλά δεν έχουν καιρό να ασχοληθούν αρκετά με αυτόν.


Προς αποφυγή δυσάρεστων εκλήξεων, το Κέντρο Συναγερμού Ιών και Πληροφορικής Ασφάλειας του Red.es στην Ισπανία (Διεθνής Οργανισμός ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου) έχει εκδόσει μία λίστα με μερικές συμβουλές. Για παράδειγμα συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε μία και μοναδική πιστωτική κάρτα με το μικρότερο δυνατό ποσό για τις αγορές στο Δίκτυο ή να είμαστε επιφυλακτικοί με συνημμένα αρχεία με επεκτάσεις σε .scr ή exe.


Η λίστα που έχει εκδόσει το Κέντρο Συναγερμού είναι η εξής :


-Καινούργιοι υπολογιστές : συστήνεται το πρόγραμμα που θα εγκατασταθεί να είναι σύγχρονο και να υπάρχει ένα antivirus πρόγραμμα ή ένα ανάλογο antispam, antiphishing ή antispyware.


-Καινούργιες συνδέσεις : συστήνεται η χρήση ADSL με ασφαλή πρόσβαση και ο υπολογιστής να είναι κλειστός όταν δε χρησιμοποιείται το Διαδίκτυο.


-Συνδέσεις ADSL ασύρματες : είναι απαραίτητο να υπάρχει στο παροχέα της ασύρματης ADSL ένα σύστημα ασφαλείας.


– Ανοιγμα συνημμένων στην ηλεκτρονική αλληλογραφία : καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί με τα αρχεία . Τα πιο κοινά και επικίνδυνα είναι όσα τελειώνουν σε .exe ή .scr . Πχ κάποια που θα μας έβαζαν σε υποψίες είναι τα postalnavidad.doc.exe, postalnavidad.zip.exe, postalnavidad.doc.scr, postalnavidad.zip.scr.


– Αγορές μέσω Διαδικτύου : oπως είπαμε και στην αρχή συστήνεται η χρήση μια πιστωτικής κάρτας και ενημέρωση κάθε τόσο της κίνησης του λογαριασμού.


– Οι πιο νέοι χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν υπολογιστή ή Internet για πρώτη φορά θα πρέπει να επιβλέπονται απο ενήλικες. Ακόμα υπάρχουν προγράμματα που επιτρέπουν στους γονείς να ελέγχουν το σερφάρισμα των παιδιών τους σε διαφορες σελίδες.