Στο 2011 δεν θα χρειάζεται να καθαρίζεται ποτέ το σπίτι σας

Με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας σύντομα θα είναι δυνατή η αποστείρωση του μπάνιου σας με το πάτημα ενός απλού διακόπτη .

Πριν λίγο καιρό, χημικοί μηχανικοί ανακάλυψαν πώς να χρησιμοποιήσουν το διοξείδιο τιτανίου για να μη χάνουν τα κτήρια το χρώμα του και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Μερικά σημαντικά κτίρια σε όλο τον κόσμο όπως η εκκλησία Misericordia στη Ρώμη και το κτήριο Marunouchi στο Τόκιο ήταν μεταξύ των πρώτων που επικαλύφθηκαν με έναν ημιαγωγό, ο οποίος χωρίζει τα οργανικά μόρια-συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επιφέρουν την ρύπανση και την βρώμα – όταν εκτίθενται στο φως και το νερό και έπειτα τα απελευθερώνει στον αέρα. Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, κυκλοφόρησαν στην αγορά και τα πρώτα αυτοκαθαριζόμενα προϊόντα τύπου TiO2, όπως το SunClean της PPG Industries.

Αλλά για να καταφέρουν οι ερευνητές να προσαρμόσουν αυτήν την τεχνολογία και να την φέρουν για χρήση μέσα στο σπίτι, πρέπει να υπερνικήσουν έναν σημαντικό περιορισμό: Η τεχνολογία μέχρι σήμερα αποκρίνεται μόνο στο υπεριώδες φως του ήλιου. Όμως ήδη ομάδα μηχανικών στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας κάνει ειδικές έρευνες για την δημιουργία ενός ειδικού επιστρώματος σε απλούς λαμπτήρες, που θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον περιορισμό.

Μάλιστα ο Michael Cortie ένας από τους κεντρικούς ερευνητές του Nanoscale Technology, επιμένει πως το TiO2 έχει μεγάλες προοπτικές για το εμπόριο. Συγκεκριμένα είπε “Απλώς δείτε πόσα αντιβακτηριακά σπρέι κυκλοφορούν εκεί έξω,” λέει. “Οι άνθρωποι είναι φανατικοί με την καθαριότητα. Εάν λοιπόν τους δώσουμε ένα προϊόν που δεν χρειάζεται να το ψεκάζουμε, αλλά βρίσκετε συνεχώς εκεί και κάνει την δουλειά από μόνο του, θα είναι σαφώς καλύτερα.”

http://www.popsci.com/popsci/technology/ac213ab81df8b010vgnvcm1000004eecbccdrcrd.html
http://www.nano.uts.edu.au/
http://www.gold.org/discover/sci_indu/gold2003/index.html?action=viewAll&PHPSESSID=e5a8be9f6527ddd215e99fc133a58445