Στις 29 Απριλίου το MacOSX Tiger

H Apple ανακοίνωσε ότι στις 29 Απριλίου κυκλοφορεί η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος MacOSX. Το νέο λειτουργικό (έκδοση 10.4) φέρει την ονομασία Tiger, και περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές προσθήκες τόσο στον ίδιο τον πυρήνα του λειτουργικού όσο και σε μια σειρά από συνοδευτικές εφαρμογές. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της Apple (www.apple.com/macosx), αλλά και μια περίληψη των βασικών νέων features εδώ (http://www.macworld.com/2004/09/features/tiger10/index.php).

Κατά την γνώμη μου ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στις Core Image και Core Video τεχνολογίες που εισάγει η Apple με το νέο λειτουργικό. Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν σε developers να κάνουν με εύκολο τρόπο χρήση των επεξεργαστικών δυνατοτήτων των σύγχρονων GPUs για την παραγωγή real-time imaging effects, ελαφρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον επεξεργαστικό φόρτο της CPU.
Επίσης εξαιρετική σε δυνατότητες φαίνεται να είναι η νέα λειτουργία desktop search που ενσωματώνεται στο ίδιο το λειτουργικό και προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων, ενώ πρέπει να αναφερθεί και το XGrid που δίνει την δυνατότητα σε δικτυωμένα συστήματα να επεξεργάζονται τμήματα της ίδιας εφαρμογής (grid computing).

Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του νέου MacOSX, φήμες αναφέρουν ότι πρέπει να αναμένουμε μια σειρά από updates στα μοντέλα PowerMac και iMac G5. Στο site ThinkSecret (http://www.thinksecret.com/news/0504g5.html) μπορείτε να βρείτε αρκετές σχετικές πληροφορίες, από τις οποίες ξεχωρίσουν οι φήμες για την εισαγωγή κάποιων νέων G5 επεξεργαστών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ίσως είμαστε κοντά στην ανακοίνωση νέων G5 επεξεργαστών με χαμηλότερη κατανάλωση και υψηλότερους χρονισμούς αλλά και μεγαλύτερες cache. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι μπορεί να εισαχθεί ένας dual-core G5 επεξεργαστής! Με την Apple να χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια dual-processor μοντέλα, ένα μεγάλο ποσοστό του software για την πλατφόρμα Macintosh είναι multithreaded (η ίδια η Apple παροτρύνει/πιέζει τους developers να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο multithreaded κώδικα) οπότε αναμένεται η εισαγωγή ενός dual-core επεξεργαστή να απογειώσει τις επιδόσεις των συστημάτων αυτών.