spyder.gr : Μια νέα μηχανή αναζήτησης προϊόντων στο ελληνικό διαδίκτυο

– Τι είναι το spyder.gr

Το spyder.gr είναι μια νέα μηχανή αναζήτησης προϊόντων στο ελληνικό διαδίκτυο. Η μηχανή ξεφεύγει από το πρότυπα που υπήρχαν μέχρι τώρα στον χώρο της αναζήτησης προϊόντων και online αγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, το spyder.gr συλλέγει πληροφορίες από site που είτε πουλάνε εμπορεύματα online (eshop.gr, shop21.gr, κλπ), είτε λειτουργούν σαν μεσίτες (πωλήσεις/ενοικιάσεις διαμερισμάτων, πλειστηριασμοί, κλπ), είτε έχουν κάποιον κατάλογο με προϊόντα, άλλα δεν πουλάνε κατανάγκη online (πχ, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εκθέσεις επίπλων). Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην αντικείμενα που συλλέγει, αρκεί να υπάρχει κάποια τιμή συνδεδεμένη με αυτά. Χαρακτηριστικά, από το spyder.gr μπορεί κανείς να βρει από υπολογιστές, βιβλία και κοσμήματα μέχρι ιδιωτικά νησιά, πλοία, διαμερίσματα προς ενοικίαση και τουριστικά πακέτα.

Το συμπέρασμα είναι ότι στο spyder.gr μπορεί κανείς να αναζητήσει από τα πιο κοινά πράγματα μέχρι οτιδήποτε δεν θα σκεφτόταν να αναζητήσει στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα.

– Σχέση με ανταγωνιστικές ιστοσελίδες

Ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας των μηχανών της κατηγορίας αυτής είναι η αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων που χτίζονται και εμπλουτίζονται με προϊόντα κατόπιν συνεννόησης με τους online εμπόρους που τα διαθέτουν. Η είσοδος των προϊόντων στην βάση γίνεται με ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ακόμα και τα πιο πετυχημένα διεθνή παρόμοια sites πχ ciao.com, shopping.com, kelkoo.com, λειτουργούν με τον συμβατικό τρόπο.

Αντίθετα το spyder.gr λειτουργεί με τρόπο μοναδικό τόσο για τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα. Στα πρότυπα του Google, η βάση δεδομένων του spyder.gr δημιουργείται πλήρως αυτόματα μέσω προγραμμάτων που λέγονται crawlers ή spiders, τα οποία λειτουργούν ασταμάτητα και επισκέπτονται συνεχώς ιστοσελίδες με σκοπό να εντοπίσουν online μαγαζιά και να συλλέξουν τα προϊόντα τους. Πουθενά στην διαδικασία αυτή δεν εμπλέκεται ανθρώπινος παράγοντας.

– Πώς μπορεί να ψάξει κάποιος

Όπως στο Google. Στην αρχική σελίδα υπάρχει ένα απλό search bar. Βάζοντας κάποιες λέξεις-κλειδιά και πατώντας το enter, το spyder.gr ψάχνει στη βάση του για αποτελέσματα που είναι σχετικά με τις λέξεις-κλειδιά. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται με τη σειρά σχετικότητας. Όποτε είναι απαραίτητο, η μηχανή ομαδοποιεί αρχικά τα αποτελέσματα ανάλογα με το είδος τους και καλεί τον χρήστη να επιλέξει την ομάδα που τον ενδιαφέρει.  Κάθε αποτέλεσμα έχει την τιμή, τον τίτλο του προϊόντος, μια σύντομη περιγραφή, το όνομα του site από το οποίο προέρχεται και, αν είναι διαθέσιμη, μια εικόνα. Για να πάει κάποιος στη σελίδα του προϊόντος, μπορεί να κάνει κλικ πάνω στον τίτλο ή στην εικόνα.

Υπάρχουν κάποια βοηθήματα αναζήτησης, όπως αναζήτηση με εύρος τιμών, ταξινόμηση με βάση την τιμή, προσθήκη λέξεων που δεν θέλει ο χρήστης να εμφανίζονται στα αποτελέσματα, διόρθωση ορθογραφικών λαθών και ομαδοποίηση με την τιμή. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτά τα βοηθήματα για να πάρει καλά αποτελέσματα, αλλά μπορούν να κάνουν τα αποτελέσματα πιο ακριβή.

 

– Πως ξεκίνησε

Η ιδέα για μια μηχανή αναζήτησης για online αγορές δεν είναι καινούρια, άλλα δεν υπήρχε κάποια υπηρεσία που να μας ικανοποιούσε. Όχι μόνο τα ελληνικά, άλλα και τα διεθνή site
αυτού του χώρου είναι πολύ περιορισμένα στην πληροφορία που έχουν και αρκετά δύσχρηστα και για αυτό δεν υπάρχει κάποιο που να έχει κυριαρχήσει στην αγορά. Πριν από 2 χρόνια αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια υπηρεσία που θα ήταν πολύ πιο δυνατή από τον ανταγωνισμό. Η βάση της προσπάθειας θα ήταν η ισχυρή τεχνολογική υποδομή και η ευκολία χρήσης.

Μετά από μερικούς μήνες ανάπτυξης, πειστήκαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό και αφήσαμε τις δουλειές μας σαν μηχανικοί υπολογιστών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πλήρη ρυθμό την ανάπτυξη του spyder.gr. Τον περασμένο Ιούνιο βγήκε για πρώτη φορά online σε πειραματική μορφή, ενώ από τον Σεπτέμβριο λειτουργεί κανονικά. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 3 000 000 προϊόντα, από πάνω από 2600 sites. Τα παραπάνω νούμερα όχι μόνο είναι μακριά από κάθε συναγωνισμό στο ελληνικό διαδίκτυο, αλλά είναι αρκέτα ώστε να επιτρέπουν στο spyder.gr να δίνει περισσότερα αποτελέσματα ακόμα και από αντίστοιχα sites του εξωτερικού τα οποία συλλέγουν προϊόντα από περισσότερες και μεγαλύτερες χώρες.

– Μελλοντικά σχέδια

 

Αν και προς το παρόν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, το spyder.gr σκοπεύει να ξεκινήσει την συλλογή προϊόντων και από χώρες του εξωτερικού και να εξυπηρετεί χρήστες του παγκόσμιου ιστού με απώτερο σκοπό να γίνει η μηχανή αναζήτησης που θα μπορεί να εντοπίσει οποιοδήποτε προϊόν οπουδήποτε στον κόσμο και στις καλύτερες τιμές. Η αρχή λειτουργίας του του επιτρέπει να είναι απεριόριστα επεκτάσιμο με μοναδικές απαιτήσεις υπολογιστή ισχύ, αποθηκευτικά μέσα και γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν είναι η επέκταση στο εξωτερικό. Ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η χρήση της τεχνολογικής υποδομής για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών στον τομέα των εξειδικευμένων μηχανών αναζήτησης. Για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων είμαστε σε αναζήτηση επενδυτών. Τα προσδοκώμενα έσοδα είναι από προβολή διαφημίσεων παράλληλα με τα αποτελέσματα, ανάλογα με την αναζήτηση που κάνει ο χρήστης. Το παράδειγμα της επιτυχίας του Google, άλλα και άλλων sites που βασίζουν τα έσοδά τους στη διαφήμιση, μας κάνει αισόδοξους για το μέλλον του spyder.gr.

– Ποιοί είμαστε

 * Γιάννης Ιωαννίδης
Πτυχίο Μηχανικών Η/Υ, Παν. Πάτρας, 1999
PhD Επιστήμη Υπολογιστών, Purdue University, 2005
* Νίκος Δέτσικας
Πτυχίο Μηχανικών Η/Υ, Παν. Πάτρας, 2000
MSc Ηλεκτρ. Μηχανικών, Purdue University, 2002

Το spyder.gr ανακοινώνει το ξεκίνημα της λειτουργίας του. Το spyder.gr είναι μια νέα μηχανή αναζήτησης για online αγορές, με την μεγαλύτερη συλλογή προϊόντων.

Πάτρα, 28 Ιουνίου 2009 – Το spyder.gr είναι η πλουσιότερη μηχανή αναζήτησης για online αγορές στο ελληνικό web. Με πάνω από 3 000 000 προϊόντα και ένα απλό και δυνατό web interface, προσφέρει στον μέσο χρήστη του internet τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να βρει ποιός πουλάει τί στο δίκτυο.

Το spyder.gr είναι η πρώτη μηχανή αναζήτησης για eshopping παγκοσμίως που συλλέγει μόνη της την πληροφορία, χωρίς να βασίζεται στην συνεργασία των eshops. Το αποτέλεσμα για τον χρήστη είναι ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επιλογών και η αμερόληπτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Μετά από 1 χρόνο πιλοτικής λειτουργίας, το spyder.gr προσφέρει στον μέσο χρήστη του internet έναν φιλικό τρόπο για να βρει από έναν φορητό υπολογιστή, μέχρι ένα ιδιωτικό νησί. Η αναζήτηση είναι εύκολη: βάλτε στην μπάρα αναζήτησης λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν (πχ, “διαμέρισμα χαλάνδρι” ή “laptop acer”). Η μηχανή κατηγοροποιεί τα σχετικά αποτελέσματα και σας παρουσιάζει τις κατηγορίες και σχετικές αναζητήσεις. Επιλέγοντας μια κατηγορία, τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται με βάση την τιμή, για να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει με την λιγότερη προσπάθεια.

Σύντομα, το spyder.gr θα επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, δίνοντας στον χρήστη την δυνατότητα να βρει την πιο συμφέρουσα τιμή σε όλο τον κόσμο με ένα κλικ.

Επικοινωνία
Νίκος Δέτσικας
Web site: http://spyder.gr
Email: detsikas [at] gmail.com
Facebook group: http://www.facebook.com/group.php?gid=26908247620