SkinTrack. Ένα δαχτυλίδι που μετατρέπει το δέρμα σας σε ένα touchpad

SkinTrack
SkinTrack

Μετά τα smartwatches και το gesture control μια νέα πρόταση δουλεύει με ένα χαμηλό ενεργειακό πεδίο που κυλά μέσα από το χέρι σου.

Αυτή νέα φορετή τεχνολογία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και μετατρέπει ολόκληρο το κάτω μέρος του χεριού σας σε ένα touchpad.

Ονομάζεται SkinTrack και αναπτύχθηκε από το Human-Computer Interaction Institute’s Future Interfaces Group. Το νέο αυτό σύστημα επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση αφής στα χέρια και τα μπράτσα ενός ανθρώπου, μετατρέποντας αποτελεσματικά το δέρμα σε ένα touchpad.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν τις “skin to screen” (δέρμα στην οθόνη) μετατροπές. Σε προηγούμενες προσεγγίσεις έχουν δοκιμαστεί εύκαμπτες επικαλύψεις, διαδραστικά υφάσματα και συνδυασμοί κάμερας με προβολέα. Η νέα τεχνολογία της CMU αντίθετα, χρησιμοποιεί ένα μικρό δαχτυλίδι ή ρολόι που διαδίδει ένα χαμηλής ενέργειας σήμα υψηλής συχνότητας μέσω του δέρματος.

“Το μεγάλο ατού της τεχνολογίας SkinTrack είναι ότι δεν είναι ενοχλητικά. Τα ρολόγια και τα δαχτυλίδια είναι τα αντικείμενα που ήδη φορούν και χρησιμοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι», δήλωσε ο Ph.D. πρωτοετείς φοιτητής στο Γιανγκ Ζανγκ.

Η τεχνολογία εφαρμόζεται με ηλεκτρόδια στην φορετή συσκευή που εντοπίζουν την πηγή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που δημιουργούνται όταν οι χρήστες αγγίζουν το χέρι τους και το πετυχαίνει με καλή ακρίβεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούν να εντοπίσουν πότε το δάχτυλο ήταν σε επαφή με το δέρμα κατά 99 τοις εκατό του χρόνου που μεταφράζεται σε ένα μέσο σφάλμα στα 7,6 χιλιοστά.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι το SkinTrack μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελεγκτής παιχνιδιών, για την πλοήγηση σε λίστες σε ένα SmartWatch, για να κάνετε ζουμ μέσα και έξω από μια οθόνη χαρτών, ακόμα και για ζωγραφική. Μια εφαρμογή αριθμητικού πληκτρολογίου επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το πίσω μέρος του χεριού ως πληκτρολόγιο κλήσης και η κίνηση του δάχτυλου πάνω από το χέρι λειτουργεί ως κέρσορας (δρομέας), τονίζοντας τους αριθμούς που εμφανίζονται στην οθόνη για να επιτευχθεί καλύτερη στόχευση και επιλογή.

Το σύστημα είναι πολλά υποσχόμενο, αν και προς το παρών υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Ένας για παράδειγμα είναι η τροφοδοσία ρεύματος του δαχτυλιδιού για αρκετή ώρα. Τα σήματα επίσης τείνουν να αλλάζουν όταν η συσκευή φοριέται για μεγάλες χρονικές περιόδους, χάρη σε παράγοντες όπως ο ιδρώτας και η ενυδάτωση και το γεγονός το σώμα είναι σε διαρκή κίνηση.

Παρόλες τις δυσκολίες, πρόκειται για μια αξιόλογη υπό ανάπτυξη τεχνολογία που εφόσον λυθούν τα όποια προβλήματα, μπορεί να προσφέρει μια βολική εναλλακτική λύση διεπαφής του ανθρώπου με διάφορες συσκευές.