Σινεφίλ λογισμικό προβλέπει πόσο «πατάτα» θα είναι η ταινία!

Ο εφιάλτης του σκηνοθέτη…

Στίλγουότερ: Μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ φέρεται να επενδύει στην ανάπτυξη λογισμικού που μπορεί να προβλέπει αν μια υποψήφια ταινία θα είναι μπλοκμπάστερ, μέτριας απόδοσης, ή παραγώδης αποτυχία -και μάλιστα χωρίς καν να κοιτάξει το σενάριο.

Ο «σινεκριτικός», που αδιαφορεί για την καλλιτεχνική αξία και προβλέπει μόνο την οικονομική απόδοση, είναι ένα νευρωνικό δίκτυο, ένα πρόγραμμα του οποίου η λειτουργία μιμείται το δίκτυο των νευρώνων στον εγκέφαλο και μπορεί να μαθαίνει από τα παραδείγματα.

Ο Ράμες Σάρντα, δημιουργός του συστήματος και ερευνητής Πληροφορικής στο Πολιτειακό Νοσοκομείο της Οκλαχόμας στο Στίλγουότερ, δεν αποκαλύπτει με ποιο στούνιο συνεργάζεται.

Εξηγεί όμως στο περιοδικό New Scientist ότι το νευρωνικό δίκτυο εκπαιδεύτηκε με στοιχεία για 834 ταινίες που κυκλοφόρησαν από το 1998 έως το 2002, οι οποίες εξετάστηκαν με βάση επτά παράγοντες: την «αξία» των ηθοποιών, το είδος του φιλμ, το βαθμό χρήσης ειδικών εφέ, το αν η ταινία είναι συνέχεια άλλης, σε πόσες αίθουσες αναμένεται να ανοιξει, το χρόνο κυκλοφορίας σε σχέση με ανταγωνιστικές ταινίες και τις ηλικίες για τις οποίες θα κριθεί κατάλληλη.

Ανάλογα με τις επιδόσεις πστις παραμέτρους αυτές, η προτεινόμενη ταινία βαθμολογείται από το ένα («πατάτα», με εισπράξεις κάτω του ενός εκατ. δολαρίων) έως το εννέα («μπλοκμπάστερ», εισπράξεις άνω των 200 εκατ. δολαρίων.

Σε αυτή τη φάση προγραμματισμού και εκπαίδευσης, το δίκτυο προβλέπει σωστά, συν πλην ένα βαθμό, στο 75% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Σάρντα, αυτό το καθιστά «ισχυρό εργαλείων αποφάσεων». Μάλιστα σύντομα θα αρχίσει να μαθαίνει και από ενοικιάσεις DVD.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Expert Systems with Applications.

Πηγή:
http://tech.pathfinder.gr/tech/149344.html