Πρόταση για διάβασμα : A history of chipmaking at IBM

Στον χώρο των υπολογιστών μάλλον δεν υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει το όνομα της IBM. Είτε μέσω του servers της εταιρείας, είτε μέσω των υπολογιστών της είτε μέσω των προγραμμάτων και υπηρεσιών της, η IBM βρίσκεται στο επίκεντρο της τεχνολογίας.

Μια σχετικά “αθέατη” στο ευρύ κοινό διάσταση της εταιρείας είναι αυτή της σχεδίασης και παραγωγής επεξεργαστών και άλλων ολοκληρωμένων συσκευών. Κάποιοι γνωρίζουν ότι η IBM παράγει επεξεργαστές για τα mainframes της, άλλοι ότι παράγει επεξεργαστές (σε παρελθόντα χρόνο πια) για την Apple και τους Macintosh και άλλοι για τις κονσόλες όπως το XBox και το PS3. Στην πραγματικότητα όμως η IBM παράγει επεξεργαστές και σχετική τεχνολογία για πολύ περισσότερα πράγματα. Ανοίξετε τα ηλεκτρονικά συστήματα των περισσότερων αυτικινήτων και θα βρείτε μέσα επεξεργαστές που σχετίζονται με την IBM, κοιτάξτε βαθιά τα PDAs και τα κινητά σας, ψάξτε τις δικτυακές συσκευές και θα την δείτε σε κάποιο σημείο.

Από την άλλη η IBM βρίσκεται πίσω από πολλές τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των ημιαγωγών. Κατασκευαστικές διαδικασίες που έχουν γίνει ίσως ευρύτερα γνωστές από τα προϊόντα άλλων εταιρειών πηγάζουν από την μπλε εταιρεία. Διασυνδέσεις χαλκού, SOI (Silicon – On – Insulator), strained silicon και πάει λέγοντας.

Το άρθρο POWER to the people : A history of chipmaking at IBM είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεναγηθείτε με απλό και κατανοητό τρόπο στην ιστορία της εταιρείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο και να έρθετε σε επαφή με τα προϊόντα που έχει σχεδιάσει και παράγει τα τελευταία χρόνια.

Καλή ανάγνωση :
http://www-128.ibm.com/developerworks/power/library/pa-powerppl/