Proper scandisk,cleanup, partitioning, timeset

Ακολουθεί ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για διάφορες εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τον σκληρό δίσκο. Αποδεικνύουν εμπράκτως πως στην σημερινή εποχή χωρίς software δεν πας πουθενά…. Κατ’αρχάς θα χρειαστείτε έναν σκληρό δίσκο. Εγώ πήρα αυτόν:

DSC03558.jpg 

Ξεκινήστε ξεβιδώνοντας τις βίδες. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί βάζουν βίδες σε σχήμα αστεράκι ενώ μπορείς πολύ εύκολα να τις ξεβιδώσεις με ένα ίσιο κατσαβίδι κατάλληλου μεγέθους, τι να πεις, σιγκαπουρέζοι….

DSC03559.jpg 

Εδώ βλέπουμε πως λέει ξεκάθαρα “if any seal or label is removed”. Εμείς δεν θα αφαιρέσουμε την ετικέτα για να μην χάσουμε την εγγύηση.

DSC03561.jpg 

Μια βίδα είναι κρυμμένη καλά, με προσοχή δοκιμάζουμε με το ίσιο κατσαβιδάκι μας να ξεβιδώσουμε και αυτήν.

DSC03562.jpg 

Στην συνέχεια όμως παρατηρούμε πως εδώ δεν ταιριάζει το ίσιο κατσαβιδάκι μας είτε επειδή είναι κινέζικο και χάλασε έως τώρα είτε επειδή στην Σιγκαπούρη μπέρδεψαν τις βίδες! Για αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα μαϊμού dremel made in china αγορασμένο από το alex pak (το οποίο παρεπιμπτόντως τώρα τελευταία έχει γίνει πανάκριβο, συμφέρει να αγοράσετε το αυθεντικό dremel από ένα μαγαζάκι της γειτονιάς σας παρά να αγοράσετε την μαϊμού από το alexpak!)

DSC03563.jpg 

εδώ βλέπουμε το χάραγμα στην κεφαλή της βίδας

DSC03564.jpg 

στην οποία ταιριάζει πολύ ωραία ένα μεγαλύτερο (επίσης κινέζικο) κατσαβίδι

DSC03565.jpg 

Στην συνέχεια με την βοήθεια του ίδιου κατσαβιδιού ανασηκώστε από κάτω δεξιά το καπάκι του σκληρού δίσκου, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω δύναμη όμως μην ανησυχείτε, αυτό είναι κατασκευαστικό λάθος από το εργοστάσιο

DSC03566.jpg 

Μόλις βγάλετε το καπάκι θα έρθετε αντιμέτωποι με το εσωτερικό του σκληρού δίσκου. Εδώ θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθείτε. Πάρτε βαθιές ανάσες.


DSC03567.jpg 

Στην συνέχεια θα βρείτε δύο μικρά σαν σφουγγαράκια, αυτά τα έχουν βάλει από το εργοστάσιο για να απορροφούν την υγρασία, εσείς μπορείτε να τα βγάλετε με ασφάλεια εφόσον έξω δεν βρέχει. Μετά μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο συρτάρι με τα εσώρουχα για να καταπολεμήσετε τον σκώρο.

DSC03569.jpg 

Πφφφ…. αυτοί οι Σιγκαπουρέζοι άλλες βίδες δεν έχουν; Δεν έχουν ακούσει για άλλεν, για σταυροκατσάβιδα, για ίσιες νοβοπανόβιδες; Πάλι αστεράκια έβαλαν… Θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε! Το κινέζικο ψευτό-dremel έπιασε πάλι δουλειά!!

DSC03570.jpg 

Και με την βοήθεια του κινέζικου κατσαβιδιού δίνουμε στους Σιγκαπουρέζους ένα μάθημα που θα το θυμούνται για πολλά χρόνια!

DSC03572.jpg 

Με την βοήθεια μιας γιαπωνέζικης αυτή τη φορά τανάλιας (γράφει επάνω Toyota, ήταν μαζί με το αυτοκίνητο!) αφαιρούμε το καπάκι από την κεφαλή. Το καπάκι αυτό είναι ένας πολύ ισχυρός μαγνήτης και μπορεί άνετα να σηκώσει το βάρος του. (Η τανάλια χρειάζεται για να υπερνικήσετε την ελκτική δύναμη των μαγνητών). Σε αυτό το στάδιο εάν έχετε βηματοδότη καλό είναι να φωνάξετε έναν εξειδικευμένο τεχνικό να σας βοηθήσει (υπό την προϋπόθεση πως δεν έχει κι αυτός βηματοδότη!)

DSC03574.jpg 

Στην συνέχεια όμως η κεφαλή με τον αλουμινένιο βραχίονά της εμποδίζει την προσβάση στον δίσκο η οποία είναι απαραίτητη για το disc cleanup.

DSC03575.jpg 

Με το κινέζικο ψευτό dremel θα κόψουμε το πάνω μέρος του βραχίονα αφού άλλωστε είναι άχρηστο, του έχουν κρεμάσει μόνο ένα μικρό αντίβαρο το οποίο σίγουρα δεν κάνει καμμιά δουλειά εκεί, μα τι άσχετοι αυτοί οι Σιγκαπουρέζοι….

DSC03576.jpg 

Και εδώ βλέπουμε το κομμένο (άχρηστο ε! μην ξεχνιόμαστε!) τμήμα του βραχίονα της κεφαλής.

DSC03578.jpg 

Και εδώ μια άλλη άποψη του εσωτερικού του δίσκου, Δυστυχώς το γεμίσαμε σκόνες αλλά αυτό δεν μας πειράζει και πολύ.

DSC03580.jpg 

Με την toyota τανάλια ανασηκώνουμε Π Ρ Ο Σ Ε Κ Τ Ι Κ Α την κεφαλή ώστε να μην σπάσει, η κεφαλή χρειάζεται, αυτή είναι που διαβάζει τα δεδομένα από την επιφάνεια του δίσκου.


DSC03582.jpg 

Στην συνέχεια παρατηρούμε πως υπήρχε ένα πλαστικό άγκιστρο το οποίο συγκρατεί τον βραχίονα και αν αφαιρεθεί προσεκτικά (σπάζοντάς το φυσικά) τότε η κεφαλή μπορεί να μετακινηθεί τέρμα δεξιά

DSC03583.jpg 

και με την βοήθεια του – διάσημου πλέον – κινέζικου κατσαβιδιού μπορούμε να ξεβιδώσουμε την κεφαλή. Ίσως τελικά το προηγούμενο βήμα με το κόψιμο του αντίβαρου να μην χρειαζόταν, αλλά δεν βαριέσαι μωρέ, αφού άχρηστο ήταν ούτως ή άλλως….

DSC03584.jpg 

Στην συνέχεια υπάρχει μια καλωδιοταινία η οποία μας εμποδίζει να αφαιρέσουμε την κεφαλή από τον δίσκο. Μην ανησυχείτε, είναι μέτρο ασφάλειας που εμποδίζει την κεφαλή να αναπηδά σε περίπτωση σεισμού. Η Ελλάδα όμως δεν είναι σεισμογενής οπότε μπορούμε να την κόψουμε με ένα επίσης κινέζικο λαμαρινοψάλιδο (μάρκας Hua Sheng).

DSC03587.jpg 

Στην συνέχεια μπορούμε να αφαιρέσουμε την κεφαλή έχοντας ήσυχο το κεφάλι μας πως δεν της προκαλέσαμε βλάβες. Στην κυριολεξία την “πήρα στο χέρι”.

DSC03590.jpg 

Μετά χωρίς κόπο μπορούμε να πάρουμε στο χέρι και τον πρώτο δίσκο!!! Επιτέλους!!!

DSC03591.jpg 

Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε το scandisk επιτέλους!!! Παίρνουμε τον δίσκο και τον βάζουμε στο scanner.

DSC03592.jpg 

Αφού ολοκληρωθεί το σκανάρισμα μετά ανοίγουμε το Adobe Photoshop (ή κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, μην θεωρηθεί πως κάνουμε και διαφήμιση) και πατάμε Ctrl+U και βάζουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις: hue +55 saturation +48 lightness -23 μετά πατάτε Ctrl+Shift+S και αποθηκεύτε την εικόνα ώστε να μπορέσετε να κάνετε firmware update εάν ποτέ χτυπήσει bad sectors ο σκληρός. Στην συνέχεια παίρνουμε ΑΝΤΙΣΤΑΤΙΚΑ πανάκια (το τονίζω, αντιστατικά! Η σκόνη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ηλεκτρονικών). Έχω κρύψει με το δάχτυλό μου την φίρμα για να μην θεωρηθεί πως κάνω γκρίζα διαφήμιση!

DSC03595.jpg 

Και με ένα πανάκι προσεκτικά με Α Κ Τ Ι Ν Ι Κ Ε Σ κινήσεις καθαρίζετε τον δίσκο (όχι κυκλικά, ακτινικά! Αλλιώς μπορεί να προξενήσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στον δίσκο!). Με αυτό το βήμα ολοκληρώνεται και το disc cleanup!

DSC03597.jpg 

Μετα πρέπει να κάνετε installation το ρολόι. Θα χρειαστείτε φυσικά ένα clock platform πάνω στο οποίο θα κάνετε agile development με χρήση White Glue SDK. Π.χ. ένα τέτοιο:


DSC03598.jpg 

Μετά θα κάνετε apply ως overlay τον δίσκο επάνω στο clock platform και με την χρήση του White Glue SKD (codename: Ατλακόλλα) θα φτιάξετε ένα stable release του clock application.


DSC03599.jpg 

Πιθανόν να μην μπορείτε να κάνετε sync με το time.windows.com, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο βάλτε τις ρυθμίσεις manual. Το final configure θα το κάνετε με τι άλλο; Με το κινέζικο κατσαβίδι φυσικά!

DSC03601.jpg 

Αφού βεβαιωθείτε πως το clock app έχει σωστό power management (έχει γεμάτη μπαταρία μπρε!) μπορείτε να το αναρτήσετε στο wall σας!

DSC03602.jpg 

Επιστρέφουμε στον δίσκο πάλι. Θα χρειαστούμε έναν μαρκαδόρο για cd.

DSC03603.jpg 

Με αυτόν μπορούμε να κάνουμε edit στο MBR του σκληρού μας δίσκου

DSC03604.jpg 

Και φυσικά να προχωρήσουμε σε partitioning

DSC03606.jpg 

Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε και BSD πέρα από Windows, linux και solaris, μην ξεχάσετε να προσθέτε και ένα partition με FFS filesystem. Και φυσικά swap!!

 DSC03607.jpg

Σε αυτό το σημείο κλείνετε τον σκληρό δίσκο, τον βιδώνετε και μπορείτε να τον πουλήσετε “As new” ή “lightly used” στο ebay! Οτι περισσεύει από τα εξαρτήματα, μην σας ανησυχεί, άχρηστα είναι είπαμε. Εσείς να κάνετε αυτό που σας λέει η λογική σας: εάν χρειαζόταν τότε θα έπρεπε να ήταν αδύνατη η συναρμολόγηση χωρίς αυτά!

DSC03608.jpg 

Την άλλη εβδομάδα θα πούμε για το πως να κάνετε defrag σε ένα σκληρό δίσκο. Έναν πολύ σκληρό δίσκο. Από μελαμίνη!

DSC03610.jpg 

Και μην ξεχνάτε: τα πάντα είναι θέμα σωστού software!!!!