Ακολουθεί ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για διάφορες εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τον σκληρό δίσκο. Αποδεικνύουν εμπράκτως πως στην σημερινή εποχή χωρίς software δεν πας πουθενά…. Κατ’αρχάς θα χρειαστείτε έναν σκληρό δίσκο. Εγώ πήρα αυτόν:
Ξεκινήστε ξεβιδώνοντας τις βίδες. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί βάζουν βίδες σε σχήμα αστεράκι ενώ μπορείς πολύ εύκολα να τις ξεβιδώσεις με ένα ίσιο κατσαβίδι κατάλληλου μεγέθους, τι να πεις, σιγκαπουρέζοι….
Εδώ βλέπουμε πως λέει ξεκάθαρα “if any seal or label is removed”. Εμείς δεν θα αφαιρέσουμε την ετικέτα για να μην χάσουμε την εγγύηση.
Μια βίδα είναι κρυμμένη καλά, με προσοχή δοκιμάζουμε με το ίσιο κατσαβιδάκι μας να ξεβιδώσουμε και αυτήν.
Στην συνέχεια όμως παρατηρούμε πως εδώ δεν ταιριάζει το ίσιο κατσαβιδάκι μας είτε επειδή είναι κινέζικο και χάλασε έως τώρα είτε επειδή στην Σιγκαπούρη μπέρδεψαν τις βίδες! Για αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα μαϊμού dremel made in china αγορασμένο από το alex pak (το οποίο παρεπιμπτόντως τώρα τελευταία έχει γίνει πανάκριβο, συμφέρει να αγοράσετε το αυθεντικό dremel από ένα μαγαζάκι της γειτονιάς σας παρά να αγοράσετε την μαϊμού από το alexpak!)
εδώ βλέπουμε το χάραγμα στην κεφαλή της βίδας
στην οποία ταιριάζει πολύ ωραία ένα μεγαλύτερο (επίσης κινέζικο) κατσαβίδι
Στην συνέχεια με την βοήθεια του ίδιου κατσαβιδιού ανασηκώστε από κάτω δεξιά το καπάκι του σκληρού δίσκου, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω δύναμη όμως μην ανησυχείτε, αυτό είναι κατασκευαστικό λάθος από το εργοστάσιο
Μόλις βγάλετε το καπάκι θα έρθετε αντιμέτωποι με το εσωτερικό του σκληρού δίσκου. Εδώ θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθείτε. Πάρτε βαθιές ανάσες.
Στην συνέχεια θα βρείτε δύο μικρά σαν σφουγγαράκια, αυτά τα έχουν βάλει από το εργοστάσιο για να απορροφούν την υγρασία, εσείς μπορείτε να τα βγάλετε με ασφάλεια εφόσον έξω δεν βρέχει. Μετά μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο συρτάρι με τα εσώρουχα για να καταπολεμήσετε τον σκώρο.
Πφφφ…. αυτοί οι Σιγκαπουρέζοι άλλες βίδες δεν έχουν; Δεν έχουν ακούσει για άλλεν, για σταυροκατσάβιδα, για ίσιες νοβοπανόβιδες; Πάλι αστεράκια έβαλαν… Θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε! Το κινέζικο ψευτό-dremel έπιασε πάλι δουλειά!!
Και με την βοήθεια του κινέζικου κατσαβιδιού δίνουμε στους Σιγκαπουρέζους ένα μάθημα που θα το θυμούνται για πολλά χρόνια!
Με την βοήθεια μιας γιαπωνέζικης αυτή τη φορά τανάλιας (γράφει επάνω Toyota, ήταν μαζί με το αυτοκίνητο!) αφαιρούμε το καπάκι από την κεφαλή. Το καπάκι αυτό είναι ένας πολύ ισχυρός μαγνήτης και μπορεί άνετα να σηκώσει το βάρος του. (Η τανάλια χρειάζεται για να υπερνικήσετε την ελκτική δύναμη των μαγνητών). Σε αυτό το στάδιο εάν έχετε βηματοδότη καλό είναι να φωνάξετε έναν εξειδικευμένο τεχνικό να σας βοηθήσει (υπό την προϋπόθεση πως δεν έχει κι αυτός βηματοδότη!)
Στην συνέχεια όμως η κεφαλή με τον αλουμινένιο βραχίονά της εμποδίζει την προσβάση στον δίσκο η οποία είναι απαραίτητη για το disc cleanup.
Με το κινέζικο ψευτό dremel θα κόψουμε το πάνω μέρος του βραχίονα αφού άλλωστε είναι άχρηστο, του έχουν κρεμάσει μόνο ένα μικρό αντίβαρο το οποίο σίγουρα δεν κάνει καμμιά δουλειά εκεί, μα τι άσχετοι αυτοί οι Σιγκαπουρέζοι….
Και εδώ βλέπουμε το κομμένο (άχρηστο ε! μην ξεχνιόμαστε!) τμήμα του βραχίονα της κεφαλής.
Και εδώ μια άλλη άποψη του εσωτερικού του δίσκου, Δυστυχώς το γεμίσαμε σκόνες αλλά αυτό δεν μας πειράζει και πολύ.
Με την toyota τανάλια ανασηκώνουμε Π Ρ Ο Σ Ε Κ Τ Ι Κ Α την κεφαλή ώστε να μην σπάσει, η κεφαλή χρειάζεται, αυτή είναι που διαβάζει τα δεδομένα από την επιφάνεια του δίσκου.
Στην συνέχεια παρατηρούμε πως υπήρχε ένα πλαστικό άγκιστρο το οποίο συγκρατεί τον βραχίονα και αν αφαιρεθεί προσεκτικά (σπάζοντάς το φυσικά) τότε η κεφαλή μπορεί να μετακινηθεί τέρμα δεξιά
και με την βοήθεια του – διάσημου πλέον – κινέζικου κατσαβιδιού μπορούμε να ξεβιδώσουμε την κεφαλή. Ίσως τελικά το προηγούμενο βήμα με το κόψιμο του αντίβαρου να μην χρειαζόταν, αλλά δεν βαριέσαι μωρέ, αφού άχρηστο ήταν ούτως ή άλλως….
Στην συνέχεια υπάρχει μια καλωδιοταινία η οποία μας εμποδίζει να αφαιρέσουμε την κεφαλή από τον δίσκο. Μην ανησυχείτε, είναι μέτρο ασφάλειας που εμποδίζει την κεφαλή να αναπηδά σε περίπτωση σεισμού. Η Ελλάδα όμως δεν είναι σεισμογενής οπότε μπορούμε να την κόψουμε με ένα επίσης κινέζικο λαμαρινοψάλιδο (μάρκας Hua Sheng).
Στην συνέχεια μπορούμε να αφαιρέσουμε την κεφαλή έχοντας ήσυχο το κεφάλι μας πως δεν της προκαλέσαμε βλάβες. Στην κυριολεξία την “πήρα στο χέρι”.
Μετά χωρίς κόπο μπορούμε να πάρουμε στο χέρι και τον πρώτο δίσκο!!! Επιτέλους!!!
Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε το scandisk επιτέλους!!! Παίρνουμε τον δίσκο και τον βάζουμε στο scanner.
Αφού ολοκληρωθεί το σκανάρισμα μετά ανοίγουμε το Adobe Photoshop (ή κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, μην θεωρηθεί πως κάνουμε και διαφήμιση) και πατάμε Ctrl+U και βάζουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις: hue +55 saturation +48 lightness -23 μετά πατάτε Ctrl+Shift+S και αποθηκεύτε την εικόνα ώστε να μπορέσετε να κάνετε firmware update εάν ποτέ χτυπήσει bad sectors ο σκληρός. Στην συνέχεια παίρνουμε ΑΝΤΙΣΤΑΤΙΚΑ πανάκια (το τονίζω, αντιστατικά! Η σκόνη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ηλεκτρονικών). Έχω κρύψει με το δάχτυλό μου την φίρμα για να μην θεωρηθεί πως κάνω γκρίζα διαφήμιση!
Και με ένα πανάκι προσεκτικά με Α Κ Τ Ι Ν Ι Κ Ε Σ κινήσεις καθαρίζετε τον δίσκο (όχι κυκλικά, ακτινικά! Αλλιώς μπορεί να προξενήσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στον δίσκο!). Με αυτό το βήμα ολοκληρώνεται και το disc cleanup!
Μετα πρέπει να κάνετε installation το ρολόι. Θα χρειαστείτε φυσικά ένα clock platform πάνω στο οποίο θα κάνετε agile development με χρήση White Glue SDK. Π.χ. ένα τέτοιο:
Μετά θα κάνετε apply ως overlay τον δίσκο επάνω στο clock platform και με την χρήση του White Glue SKD (codename: Ατλακόλλα) θα φτιάξετε ένα stable release του clock application.
Πιθανόν να μην μπορείτε να κάνετε sync με το time.windows.com, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο βάλτε τις ρυθμίσεις manual. Το final configure θα το κάνετε με τι άλλο; Με το κινέζικο κατσαβίδι φυσικά!
Αφού βεβαιωθείτε πως το clock app έχει σωστό power management (έχει γεμάτη μπαταρία μπρε!) μπορείτε να το αναρτήσετε στο wall σας!
Επιστρέφουμε στον δίσκο πάλι. Θα χρειαστούμε έναν μαρκαδόρο για cd.
Με αυτόν μπορούμε να κάνουμε edit στο MBR του σκληρού μας δίσκου
Και φυσικά να προχωρήσουμε σε partitioning
Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε και BSD πέρα από Windows, linux και solaris, μην ξεχάσετε να προσθέτε και ένα partition με FFS filesystem. Και φυσικά swap!!
Σε αυτό το σημείο κλείνετε τον σκληρό δίσκο, τον βιδώνετε και μπορείτε να τον πουλήσετε “As new” ή “lightly used” στο ebay! Οτι περισσεύει από τα εξαρτήματα, μην σας ανησυχεί, άχρηστα είναι είπαμε. Εσείς να κάνετε αυτό που σας λέει η λογική σας: εάν χρειαζόταν τότε θα έπρεπε να ήταν αδύνατη η συναρμολόγηση χωρίς αυτά!
Την άλλη εβδομάδα θα πούμε για το πως να κάνετε defrag σε ένα σκληρό δίσκο. Έναν πολύ σκληρό δίσκο. Από μελαμίνη!
Και μην ξεχνάτε: τα πάντα είναι θέμα σωστού software!!!!