Προβλήματικες όλες οι G84 και G86, τον αλέκο κάνει η NVIDIA

 Παρά την απουσία κάποιας επίσημης ανακοίνωσης, αποτελούν κοινό μυστικο πλεον οι αναφορές τρίτων για μεγάλο ποσοστό βλαβων σε κάρτες γραφικών της σειράς G84 και G86, mobile και desktop. Όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται σε προβληματικη κατασκευή του chip. Σε συνδυασμό με την αυξομείωση θερμοκρασίας που συνεπάγεται η φυσιολογική χρήση του προϊόντος, οδηγεί σε αστοχία υλικού. Καίγεται.

Το πρόβλημα παρατηρείται πιο έντονα στους φορητούς υπολογιστές: Λόγω του οτι ανοιγοκλείνονται πιο συχνά μέσα στην μέρα, οτι λειτουργούν γενικά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και το γεγονός οτι η θερμοκρασία τους αυξομειώνεται και κατα τη διάρκεια λειτουργιάς τους (λόγω της λειτουργιάς εξοικονόμησης ενεργείας που έχουν οι φορητοί, οι ανεμιστήρες δεν δουλευουν πάντα στο full), τα ποσοστά βλαβών έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Πολύ πιθανόν οι βλάβες που αντιμετωπίζει η hp, αλλά και η Dell σε ορισμένα XPS της να οφείλονται σε αστοχίες των κάρτων nvidia που ενσωματώνουν.

Και τα desktop φυσικά έχουν το ίδιο πρόβλημα, αφού, όπως είπαν οι μηχανικοί της εταιρίας, όλες οι κάρτες γραφικών της σειράς G84 και G86 χρησιμοποιούν τις ίδιες κατασκευαστικές μεθόδους. Απλά εκεί το πρόβλημα δεν έχει γίνει τόσο φανερό, λόγω λιγότερης καταπόνησης του chip.

Η αντίδραση των κατασκευαστών, που στην ουσία έμειναν ξεκρέμαστοι από την NVIDIA και επωμίζονται το κόστος επισκευής, ήταν: Από τη μεριά της dell, αντικατάσταση των καμμενων NVIDIA με κάρτες ATI, και από την μεριά της hp, η διάθεση ενός προληπτικου fix για τα μοντέλα που επηρεάζονται άμεσα, που στην ουσία αυξάνει την συχνότητα λειτουργιάς του ανεμιστήρα (σκοτώνοντας όμως την ζωή της μπαταριάς), ώστε η κάρτα γραφικών να βγάλει την ζημία μετά την εγγύηση. Κοινώς, μην το κατεβασετε.

Η επίσημη θέση της NVIDIA στο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα για την μεριά του καταναλωτή, πρόκειται περι μεμονωμένων περιστατικών, και προπάντων δεν έχει καμία σχέση με την αύξηση του voltage από 1,3volt σε 1,375volt (=10% αύξηση επιδόσεων χωρίς δουλέψει ούτε ένας υπάλληλος) που έκανε πρόσφατα η NVIDIA. Καμία.

Πηγή: The Inquirer