Προβλήματα με τον Conroe (Core 2 Duo για desktops) της Intel

H Intel ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να παρουσιάσει τον διάδοχο του P4 για τα desktop συστήματα. O νέος επεξεργαστής με την ονομασία Core 2 Duo (γνωστός με την κωδική ονομασία Conroe στους μυημένους) όσες φορές έχει εμφανιστεί σε benchmarks και λοιπές μετρήσεις απόδοσης, έχει πραγματικά εντυπωσιάσει και έχει βάλει πλέον σε δεύτερη μοίρα τους μέχρι τώρα πρωταθλητές της απόδοσης Athlon64.

Όμως φαίνεται ότι όσο περισσότερο τεστάρονται τα συστήματα με τους νέους επεξεργαστές, τα πράγματα αρχίζουν να μην γίνονται τόσο ρόδινα για την Intel. Φαίνεται ότι τα συστήματα με τους Conroe επεξεργαστές υποφέρουν οικτρά όταν χρησιμοποιούνται σε διαμορφώσεις με on-board RAID-5 ελεγκτές. Η είδηση παρουσιάστηκε χτες στο TheInquirer.net (διαβάστε εδώ) και φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται ηχηρά από την σημερινή απόφαση αμερικανικών κυβερνητικών αρχών να αποκλείσουν από διαγωνισμό για την προμήθεια συστημάτων τα συστήματα με τους Core 2 Duo (την server έκδοση – Woodcrest – που βασίζεται όμως στον ίδιο πυρήνα) της Intel για αυτό το πρόβλημα!! Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ -> http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=32842 .

Το θέμα που τίθεται εδώ βέβαια είναι το κατά πόσον είναι ένα αρχιτεκτονικό πρόβλημα με τον επεξεργαστή ή τελικά είναι κάποια δυσλειτουργία του chipset υποστήριξης. Το RAID-5 που ενσωματώνεται πάνω σε μητρικές λειτουργεί με έναν τρόπο αντίστοιχο με τα soft modems, δηλαδή “κλέβει” CPU πόρους για να υλοποιήσει τις διάφορες λειτουργίες του. Αν το πρόβλημα είναι αρχιτεκτόνικο, τίθεται επιπλέον το ερώτημα του πώς θα συμπεριφέρεται ένα σύστημα με Conroe επεξεργαστές και με RAID, on-board audio, network και άλλους controllers που είναι απόλυτα διαδεδομένοι και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Ο χρόνος θα δείξει… αλλά μάλλον η είδηση είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί τουλάχιστον μέχρι να δούμε production και όχι engineering δείγματα των νέων επεξεργαστών, chipsets και μητρικών να τεστάρονται σε διάφορα σενάρια.