primitive CMS v.0.4.2 – δωρεάν απλή Ελληνική εφαρμογή διαχείρισης περιεχομένου σε php, χωρίς βάση δεδομένων

To primitive CMS αναπτύχθηκε από εμένα ( Δημήτρης Σισκόπουλος aka DimSis ) τον Δεκέμβριο του 2009 και στη ουσία είναι το αποτέλεσμα των πειραματισμών μου με την PHP και αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση απλούστατης διαχείρισης περιεχομένου χωρίς να απαιτείται χρήση κάποιας βάσης δεδομένων. Παρακολουθώντας διάφορα forums, έχω παρατηρήσει κατά διαστήματα ορισμένα posts, κυρίως από σχεδιαστές ιστοσελίδων ( web designers ), που ψάχνουν για κάποιο απλό CMS που θα τους βοηθήσει να μετατρέψουν το στατικό τους html template σε δυναμικό, επιτρέποντας την online ανανέωση / ενημέρωση του περιεχομένου του template τους. Αυτό ακριβώς κάνει το primitive CMS.

Μπορεί να καλύψει την ανάγκη μετατροπής ενός στατικού template σε κάτι πιο δυναμικό, επιτρέποντας την ενημέρωση HTML σελίδων μέσω ενός online κειμενογράφου τύπου Word που ονομάζεται FCKEditor. Αν για παράδειγμα έχετε φτιάξει μια σελίδα (template) στο Dreamweaver και απλώς θέλετε να μπορεί ο διαχειριστής της να ενημερώνει κάποιες ενότητες της, τότε το primitive CMS μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

Online Demo: primitive CMS v.0.4.2

Κατέβασμα πηγαίου κώδικα: download primitive CMS v.0.4.2 – 657kb rar file)

Λάβετε υπόψη πως ο server που θα φιλοξενήσει το site σας, θα πρέπει να υποστηρίζει php.

Για να το δοκιμάσετε και να το στήσετε πρώτα στον δικό σας υπολογιστή ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

 • κατεβάστε το πολύ καλό XAMPP Lite 1.7.2 (56 mb μέγεθος, συμπιεσμένο αρχείο zip, έκδοση για Windows. Αν σας ενδιαφέρει για άλλο λειτουργικό δείτε τις υπόλοιπες επιλογές).
 • Αποσυμπιέστε το σε έναν φάκελο ας πούμε c:xampplite και τρέξτε το xampp_start.exe
 • Αντιγράψτε όλο τον φάκελο του primitiveCMS_042 μέσα στον φάκελο c:xampplitehtdocs και ήδη έχετε τελειώσει με την εγκατάσταση του primitive CMS
 • Αν θέλετε να δείτε το demo του primitive CMS ανοίξτε τον browser σας και στην διεύθυνση γράψτε: http://localhost/primitiveCMS_042/ Θα πρέπει να σας δείξει την index.php σελίδα του demo.
 • Για να προσαρμόσετε το δικό σας template: Αντιγράψτε μέσα στον φάκελο του primitiveCMS_042 ( c:xampplitehtdocsprimitiveCMS_042 ) το δικό σας HTML template, εικόνες και στυλ και μετονομάστε το από .htm ή .html σε .php (Αν για παράδειγμα το αρχείο σας έχει όνομα index.html μετονομάστε το σε index.php )
 • Στην πρώτη πρώτη γραμμή του αρχείου σας προσθέστε τον κώδικα: <?php require_once ‘init.php’ ?>
 • Αντικαταστήστε τα σημεία που θέλετε να μπορεί να ενημερώνει ο διαχειριστής του site με τον online κειμενογράφο με <?php include ‘inc_ONOMA_ARXEIOY.html’ ?>, παράδειγμα: <?php include ‘inc_article.html’ ?>
 • Ανοίξτε τον browser σας (Internet Explorer, Firefox κλπ) και γράψτε στην γραμμή διεύθυνσης http://localhost/primitiveCMS_042/
 • Εφόσον όλα δουλεύουν κανονικά, για να δείτε την λίστα των αρχείων που μπορούν να ενημερωθούν με τον online κειμενογράφο (τα inc_ταδε.html σας) , κάντε κλικ στο εικονίδιο με το logo του primitive CMS τέρμα κάτω δεξιά. Αν έχετε φτιάξει το δικό σας index.php και δεν υπάρχει πλέον η demo σελίδα του primitiveCMS, τότε θα πρέπει να μπείτε / μπαίνετε στη διαχειριστική εφαρμογή από τον σύνδεσμο http://localhost/primitiveCMS_042/admin.php . Την πρώτη φορά θα σας μεταφέρει στη φόρμα σύνδεσης (login form). Γράψτε username: admin και password: admin και κάντε κλικ στο κουμπί Login. Το username και το password που θέλετε να χρησιμοποιείται, το αλλάζετε ενημερώνοντας τις αντίστοιχες τιμές στο αρχείο init.php το οποίο μπορείτε να ανοίξετε και να αλλάξετε με το σημειωματάριο (notepad) των windows ή οποιονδήποτε άλλον editor διαθέτετε.
 • Η λίστα που πρέπει να βλέπετε είναι η λίστα όλων των αρχείων inc_*.html που έχετε στον ίδιο φάκελο. Από το [x] μπορείτε να διαγράφετε αρχεία. Με κλικ στο όνομα τους τα ενημερώνετε από τον online κειμενογράφο. Και στην αρχή της λίστας από τη φόρμα με το πεδίο, μπορείτε να προσθέτετε / δημιουργείτε τα δικά σας HTML αρχεία online. Δεξιά τους σας παράγει και τον κώδικα με το include ώστε να τον αντιγράψετε απευθείας στα σημεία του template σας όπου θέλετε να ενημερώνονται με τον online κειμενογράφο.
 • Καλή συνέχεια!

Όταν επιθυμείτε να ανέβει και δουλέψει η εφαρμογή online, απλώς ανεβάζεται όλα τα αρχεία του φάκελου στον web server σας.

Παράδειγμα:

Έστω ότι για παράδειγμα έχετε φτιάξει μια σελίδα σαν την παρακάτω:

<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8" />
<title>Το site μου</title>
</head>
<body>
<p>Αυτό θέλω να το κάνω δυναμικό, να μπορώ να το επεξεργάζομαι με τον online κειμενογράφο.<br />
 Άρα από εκεί που ξεκινάει το
<p>μέχρι εκεί που τελειώνει τα αντικαθιστώ με το <?php include 'inc_tade.htm' ?>
 <br />
 Στην ουσία κάνω αποκοπή αυτό το κείμενο και το βάζω μέσα στο αρχείο inc_ και είναι έτοιμο 
 προς ενημέρωση...</p>
</body>
</html>

Επικοινωνία και ερωτήσεις:

Ερωτήσεις σχετικά με το primitiveCMS μπορείτε να κάνετε εδώ ή στο ανοιχτό θέμα του Freestuff.gr forum: Ένα πρωτόγονο CMS χωρίς db που ενημερώνει μια include σελίδα