Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

 

Έρευνα: Το προσωπικό ΙΤ θα έκλεβε τα μυστικά εάν απολύονταν.
 
 Το περισσότερο προσωπικό ΙΤ θα έκλεβε τις ευαίσθητες πληροφορίες της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Διευθυντή και λεπτομέρειες πελατών, εάν απολύονταν.
 
Παραπάνω από 88 τοις εκατό των διαχειριστών ΙΤ παραδέχτηκαν ότι θα έπαιρναν τα εταιρικά μυστικά, εάν απολύονταν ξαφνικά. Οι πληροφορίες που θα έβαζαν στόχο περιέλαβαν τους κωδικούς πρόσβασης του CEO, τη βάση δεδομένων των πελατών, σχέδια του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, οικονομικές εκθέσεις, καθώς και άλλους «προνομιούχους» κωδικούς πρόσβασης.
 
 Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι, από αυτό το 88 τοις εκατό, το ένα τρίτο θα έπαιρναν τους «προνομιούχους» κωδικούς πρόσβασης για να αποκτήσουν πρόσβαση στα πολύτιμα έγγραφα όπως οι οικονομικές εκθέσεις, οι απολογισμοί, οι μισθοί και άλλες προνομιούχες πληροφορίες.
 
Σύμφωνα με την ιδία έρευνα, οι διευθυντές των επιχειρήσεων ήταν «βαθιά νυχτωμένοι» από τις διοικητικές ή προνομιούχες πληροφορίες κωδικών που έχει πρόσβαση το προσωπικό ΙΤ. " Αυτές οι προνομιούχες ταυτότητες, που βρίσκονται στις εκατοντάδες των κεντρικών υπολογιστών και των εφαρμογών, πολύ σπάνια αλλάζουν καθώς θεωρείται συχνά πολύ ενοχλητικό. Όταν υπάλληλοι  φεύγουν από την εταιρία, μπορούν ακόμα να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο χρησιμοποιώντας αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης για να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες", αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας.
 
 Οι διαχειριστές ΙΤ δεν απαλλάσσονται από κατηγορίες «χαλαρών» συνηθειών ασφάλειας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο του προσωπικού ΙΤ κρατά ακόμα τους κωδικούς πρόσβασης σε σημειώσεις post-it, και 35 τοις εκατό αναγνωρίζει ότι στείλει εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή messengers. Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο του προσωπικού ΙΤ παραδέχτηκε  ότι κατασκοπεύει το δίκτυο, ψάχνοντας για εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως οι λεπτομέρειες μισθών και προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα.
 
Οι υπεύθυνοι της έρευνας προειδοποιούν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν συνήθειες και να διαχειριστούν σωστότερα τους κωδικούς πρόσβασης.  "Μπορείτε να εγκαταστήσετε τα καλύτερα συστήματα ασφαλείας στον κόσμο, αλλά εάν το προσωπικό σας δεν σέβεται τις πληροφορίες που επιφορτίζεται, οι πληροφορίες θα ξεφύγουν σίγουρα, ακριβώς όπως τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας έχουν δείξει".
 Το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων που ερευνήθηκαν αναγνώρισε ότι πάσχει από εσωτερική δολιοφθορά ή/και περιπτώσεις απάτης σε θέματα ασφάλειας ΙΤ. Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η βιομηχανική κατασκοπεία και η διαρροή στοιχείων οργιάζει, με στοιχεία που διαρρέουν από τις επιχειρήσεις τους και που πηγαίνουν στους ανταγωνιστές ή εγκληματίες, συνήθως μέσω κινητών συσκευών όπως  USB sticks, iPods, Blackberry’ s και laptops ή ακόμα και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.