Ποιά πειρατεία; Νέο ρεκόρ $10+ δις στο Box Office του Hollywood για το 2012

Η MPAA έχει κάνει σαφές πως η πειρατεία κοστίζει δισεκατομμύρια στην οικονομία και σκοτώνει τις δημιουργικές βιομηχανίες. Όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο box office της χρονιάς. Το νέο ρεκόρ πλησιάζει τα $10.8 δις και έρχεται σε μια χρονιά στην οποία δύο ακαδημαϊκές μελέτες έδειξαν πως η πειρατεία δεν βλάπτει απαραιτήτως τα έσοδα του box office.

Το νέο ρεκόρ επιτεύχθηκε χωρίς αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, ενώ ο αριθμός των ταινιών που έκαναν πρεμιέρα το 2012 ανέρχεται σε 655. Το νέο ρεκόρ συμβαδίζει με την ανοδική πορεία των εσόδων του box office παγκοσμίως. Στην προηγούμενη δεκαετία οι διεθνείς εισπράξεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν, και από $8.1 δις το 2001 έφτασαν τα $22.4 δις το 2011. Υπόψιν πως στο ίδιο χρονικό διάστημα το file-sharing απογειώθηκε.

Τα καλά νέα για το Hollywood είναι ότι οι πειρατές δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις ταινίες που καταγράφονται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσω κάμερας (camcorded). Αυτό συμβαίνει γιατί η ποιότητα τους είναι αρκετά χαμηλή.

Το ότι η πειρατεία μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο κακή για τα έσοδα του box office φαίνεται και από δύο μελέτες. Η πρώτη δείχνει πως το box office των ΗΠΑ δεν υποφέρει από την πειρατεία ταινιών ενώ η δεύτερη, πως το κλείσιμο του Megaupload επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραιτήτως πως η πειρατεία δεν επηρεάζει την κινηματογραφική βιομηχανία. Οι περισσότεροι φαίνεται πως περιμένουν την πειρατική κυκλοφορία των ταινιών σε ποιότητες DVD και Blu-Ray, πράγμα που επηρεάζει τις μετέπειτα πωλήσεις αυτών των εκδόσεων.

Αλλά σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία είναι ακόμα πολύ ζωντανή.