Ποιότητα, χρόνος και κόστος themes / templates εν έτη 2017

Ποιότητα, χρόνος και κόστος themes / templates εν έτη 2017
Ποιότητα, χρόνος και κόστος themes / templates εν έτη 2017

Όσοι ασχολούνται με την σχεδίαση ιστοσελίδων (web design) θα έχουν παρατηρήσει πως πέρα από τα νέα trends που παρουσιάζονται χρόνο με τον χρόνο, η ποιότητα των templates / themes που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, οι εργατοώρες που απαιτούνται για την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού theme εν έτη 2017 ξεπερνούν πολλές φορές τις 800, ειδικά μετά την άνοδο των multipage και multipurpose themes, των προτύπων δηλαδή που περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά στυλ και λύσεις για χρήση σε διαφορετικά θεματικά αντικείμενα και δραστηριότητες. Για παράδειγμα αγοράζοντας ένα multipurpose theme μπορεί κανείς να φτιάξει το χρησιμοποιήσει για να φτιάξει ένα από ένα website ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που πουλάει έπιπλα, μέχρι ένα website ενός εστιατορίου. Στην ουσία πρόκειται για πολλά διαφορετικά themes και layouts, που πωλούνται όμως ως ένα.

Με την αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών με μικρότερες αναλύσεις, έχουμε πλέον και την ενσωμάτωση του responsive design στην δημιουργία των themes, χωρίς όμως έξτρα χρέωση, όπως συνέβαινε την αρχική περίοδο που γινόταν το responsive γινόταν μόδα. Responsive design ονομάζουμε σε γενικές γραμμές την δυνατότητα προσαρμογής του εικαστικού (theme / template / gui) σε διαφορετικές αναλύσεις, ώστε να μπορεί να προβάλλεται χωρίς πρόβλημα το περιεχόμενο (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κλπ) του website σε διαφορετικές οθόνες συσκευών (κινητά, tablets, smartphones, IoT συσκευές κλπ). Για να καταφέρουν οι designers να πετύχουν κάτι τέτοιο απαιτούνται πολλές έξτρα ώρες εργασίας, που τα προηγούμενα χρόνια θεωρούταν απαραίτητες.

Το κατά πόσο έχει αυξηθεί η ποιότητα των themes, μπορεί εύκολα να το κρίνει κάποιος που έχει αποθηκευμένα themes περασμένων ετών και να συγκρίνει. Templates που πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε κορυφαία, πλέον δεν θα μπορούσαν να σταθούν στην αγορά και ήδη είναι ξεπερασμένα. Με τις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα, πλέον ένα καλό theme έχει μέγιστο δυο χρόνια διάρκεια που μπορεί να παραμένει επίκαιρο και να ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς χωρίς να έχει ανανεωθεί.

Αρκετοί γραφίστες αλλά και χρήστες διακρίνουν να ακολουθείτε μια ομοιομορφία στον σχεδιασμό και παρουσίαση των νέων προτύπων που οφείλεται κυρίως στην χρήση βιβλιοθηκών όπως το twitter bootstrap και το material design της google που χρησιμοποιείται από πληθώρα δημιουργών themes, τα οποία τους βοηθούν να γλιτώσουν κάποιες ώρες υλοποίησης.

Από την άλλη το κόστος τους λόγω και του υψηλού πλέον ανταγωνισμού, έχει πέσει κατακόρυφα και έτσι βλέπουμε ένα πωλούνται υψηλής ποιότητας themes για τα οποία δαπανήθηκαν εκατοντάδες εργατοώρες σε τιμές 15 έως 20 ευρώ (και κάπου στα 40+ όταν είναι για wordpress ή άλλες έτοιμες εφαρμογές).