Περισσότερες πληροφορίες για τις νέες GPU της ATi

Πριν από λίγες μέρες η ATi παρουσίασε την νέα σειρά από επεξεργαστές γραφικών της (http://www.log.gr/read.cfm?id=2003). Οι προτάσεις της ATi δεν φαίνεται να μπορούν να υποσκελίσουν τις αντίστοιχες της nVidia καθώς δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την μάχη των benchmarks. Ειδικά μάλιστα την στιγμή που δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο με το SLI των nVidia (το Crossfire έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να ωριμάσει και να υπάρχει αφθονία προσφερόμενων καρτών).

Ίσως η ATi να γνώριζε την αδυναμία της αυτή και για αυτό έχει προσπαθήσει να προσφέρει μια σειρά από επιπρόσθετα χαρακτηριστικά στις νέας γενιάς GPUs της.
Ήδη έχει ανακοινώσει μια πλατφόρμα για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας σύλληψης, επεξεργασίας και απεικόνισης στατικής εικόνας και video με την ονομασία AVIVO (http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2536).

Από την άλλη, όπως ήδη αναφέρθηκε και στο log.gr (http://www.log.gr/read.cfm?id=2017) οι υπεύθυνοι της ATi έχουν δηλώσει ότι οι GPUs τους μπορούν να αναλάβουν υπολογισμούς φυσικής για παιχνίδια και εφαρμογές ψηφιακής απεικόνισης. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες (δείτε το άρθρο του TheTechReport : http://techreport.com/onearticle.x/8887) αυτά δεν παραμένουν μόνο δηλώσεις αλλά όντως η ATi έκανε επίδειξη των δυνατοτήτων αυτών των GPUs της σειράς R5xx, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές.

Προσωρόντας ένα βήμα παραπέρα, οι κάρτες της ATi με την νέα αρχιτεκτονική που προσφέρει αυξημένο programmability καθίστανται οι πλέον κατάλληλες για την χρήση τους σε εφαρμογές GPGPU (General Purpose computation on Graphics Processing Units). Το GPGPU είναι μια σχετικά νέα αναπτυσσόμενη προσπάθεια εκμεταλλευσης της υψηλής υπολογιστικής ισχύος των σύγχρονων GPUs για επιστημονικές ή άλλες εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων των οποίων οι υπολογισμοί μπορούν να αντιστοιχηθούν σε πράξεις σχετικές με αυτές της επξεργασίας γραφικών. (Αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες για το GPGPU μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα http://www.gpgpu.org)
Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι δηλώσεις δεν προέρχονται από κάποιο PR της ATi αλλά από τον Mike Houston του Stanford ο οποίος και πρωτοστατεί στην ανάπτυξη και θεμελίωση του GPGPU.

Είναι λοιπόν μία από τις φορές που πρέπει ίσως κάποιος να σταθεί στα χαρακτηριστικά και όχι στις ωμές επιδόσεις ενός προϊόντος για να το κρίνει. Και είναι εξίσου σημαντικό επίσης να βλέπει κανείς να γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί το εύρος εφαρμογών ενός τόσο κομβικού (αλλά και ακριβού) περιφερειακού των σημερινών υπολογιστών. Εύγε ATi!

Κλείνοντας το άρθρο αυτό, μιας και έγινε λόγος ότι οι επιδόσεις των νέων καρτών της ATi δεν είναι τόσο καλές, ίσως κάποιος θα πρέπει να διαβάσει το άρθρο αυτό του The Inquirer : http://www.theinquirer.net/?article=26818. H ΑΤι είναι προφανές ότι προσπάθησε να βασιστεί πολύ στην αύξηση της συχνότητας λειτουργίας των νέων GPUs για να βελτιώσει τις επιδόσεις. Για λόγους οικονομίας (yields της γραμμής παραγωγής, κόστος ψύξης) οι συχνότητες αυτές έχουν “κάπως” περιοριστεί. Φαίνεται όμως ότι οι νέες GPUs είναι εξαιρετικά overclockable και αυτό μπορεί να εκτοξεύσει τις επιδόσεις τους!