Περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τον επερχόμενο POWER6 της IBM

H IBM έχει αρχίσει εδώ και καιρό την ανάπτυξη του νέου POWER6 επεξεργαστή. Στόχος του επεξεργαστή δεν είναι απλά να αποτελέσει την ανανέωση του POWER5/5+ αλλά και να γίνει ο επεξεργαστής που θα γεφυρώσει όλες τις “μεγάλες” σειρές server της εταιρείας, iSeries, pSeries, zSeries. Οι σειρές αυτές δεν διαθέτουν μόνο Power επεξεργαστές αλλά και ειδικούς επεξεργαστές της IBM για server/mainframes.

Οι πληροφορίες που μέχρι τώρα έχουν έρθει στο φως πηγάζουν κυρίως από μια σειρά από παρουσιάσεις/papers της IBM στο ISSCC συνέδριο. Ο POWER6 αναμένεται να είναι ένας πιο narrow επεξεργαστής από τον προκάτοχο του (με την έννοια ότι θα μπορεί να εκτελέσει παράλληλα μικρότερο αριθμό από εντολές) αλλά αναμένεται να το καλύψει αυτό με την επίτευξη πολύ μεγαλύτερων συχνοτήτων λειτουργίας. Η IBM κάνει λόγο για συχνότητες της τάξης των 4-5GHz για 65nm κατασκευστική τεχνολογία.

Η L1 Data cache του επεξεργαστή αναμένεται να είναι 8-way assosiative ενώ το κυριότερο είναι ότι για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί σε επεξεργαστή cache μνήμη που θα είναι pipelined που θα επιτρέπει 2 αναγνώσεις ή μία εγγραφή σε κάθε κύκλο ρολογιού. Ανανεωμένες αναμένεται να είναι σύμφωνα με τις παρουσιάσεις και οι αριθμητικές μονάδες του επεξεργαστή, τόσο όσον αφορά τις fixed-point όσο και τις floating point πράξεις.

Ο νέος επεξεργαστής αναμένεται να είναι dual-core, με μεγάλες on-chip cache μνήμες. Στο ολοκληρωμένο αναμένεται πάντως να μην περιλαμβάνεται L3 cache αλλά μονάχα ο ελεγκτής μνήμης προς ένα τέτοιο κύκλωμα. Κατά πάσα πιθανότητα ο επεξεργαστής θα υποστηρίζει και SMT (Simultaneous MultiThreading) με 2 threads ανά core, όπως και όλοι οι σύγχρονοι επεξεργαστές της IBM (POWER5, XBox360, Cell).

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στα άρθρα :
http://www.theinquirer.net/?article=29531
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=670
http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT121905001634

με το τρίτο να είναι το παλιότερο αλλά πλέον αναλυτικό.