Περί προστίμων για μονοπώλια στην αγορά λογισμικού

Με αφορμή την απόφαση της Microsoft να μην ενσωματώσει τελικά τον Internet Explorer 8 στα Windows 7 για να αποφύγει νέες δικαστικές διαμάχες και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγραψα ορισμένες σκέψεις μου σε ένα κείμενο προς συζήτηση.

Αυτό που με απασχολεί και με βάζει σε υποψίες κρυμμένων συμφερόντων καλυμμένες πίσω από λέξεις όπως «μονοπώλιο» και «δεσπόζουσα θέση στην αγορά», έχουν να κάνουν με όλα αυτά τα πρόστιμα που διαβάζω κάθε τρεις και λίγο με στόχο κυρίως την Microsoft.

Μου φαίνεται τραγικό, όποιος και να είμαι, να ορίζω με πρόσχημα το μονοπώλιο, τι υπηρεσίες ή εφαρμογές στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μου προσφέρει οποιοσδήποτε, στη δική του πλατφόρμα. Από τη μια δηλαδή ρίχνουν πρόστιμα στην MS για όσες εφαρμογές θέλει να ενσωματώσει στα λειτουργικά της και από την άλλη επιτρέπουν το οποιοδήποτε distro του Linux να τα προσφέρει δωρεάν; Ειλικρινά δεν βρίσκω καμιά λογική σε τέτοιου είδους χουντικές αντιλήψεις. Να παρακαλάμε δηλαδή να χάσει την πρώτη θέση στα λειτουργικά η MS για να της επιτρέψουν να ενσωματώσει ότι θέλει; Και μετά ποιος μας λέει ότι δεν θα βγουν να πούνε, ο ΙΕ είναι #1 στους browsers, άρα και πάλι απαγορεύεται να τον ενσωματώσετε στο λειτουργικό σας. Η αν περάσει ο Firefox τον IE σε εγκαταστάσεις παγκοσμίως, θα πέσουν πρόστιμα στα linux distros που τον ενσωματώνουν;

Προσοχή! Αυτό που γράφω ΔΕΝ έχει να κάνει αποκλειστικά με την MS ή τον IE αλλά γενικότερα με την αγορά software. Η MS είναι η αφορμή για αυτά που γράφω μια και είναι ο εύκολος στόχος και αυτή που χτυπιέται τις περισσότερες φορές. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να σκοτώνει την αγορά κάποιος που πουλάει και μάλιστα ακριβά κατά τη γνώμη μου, λειτουργικό σύστημα, όταν υπάρχουν στην ίδια αγορά δωρεάν λειτουργικά που όπως και οι ίδιοι οι χρήστες τους υποστηρίζουν είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα αυτών της MS;

Και για να επεκταθώ πέρα της MS, εμείς σαν εταιρεία έχουμε δικά μας Content management systems, δικό μας webshop, δικό μας CRM κλπ και υπάρχουν στην αγορά πάρα πολλές δωρεάν παραπλήσιες εφαρμογές, αρκετές καλύτερες και από τις δικές μας από τη στιγμή που τις υποστηρίζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες προγραμματιστές παγκοσμίως. Αυτό το γεγονός δεν βλάπτει την δική μας επιχειρηματικότητα; Γιατί δεν πέφτουν πρόστιμα στα προϊόντα που κατέχουν «δεσπόζουσα θέση στην αγορά;». Ας βγουν να μηνύσουν το Joomla και το Drupal με αυτή τη λογική. Ή την Apache, την MySQL, την PHP κ.ο.κ.

Και αν ήμασταν ας πούμε #1 παγκοσμίως στην αγορά των CMS, θα έπρεπε να βγαίνει ο κάθε «αρμόδιος» και να μας υπαγορεύει τι υπηρεσία (module, plugin, service κλπ) μπορούμε να παρέχουμε σε αυτό; Το να βάζουμε «μπάτσους» και στο software δεν νομίζω πως βοηθάει, απλώς δείχνει πως κάποιοι θεωρούν τους χρήστες εντελώς βόδια και προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα (διαδίκτυο – λογισμικό) δήθεν για να μας προστατεύσουν. Αυτή την αίσθηση έχω και σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν, ιδιαίτερα α υ τ ο ί.