Περί Internet Explorer και Mozilla FireFox

Παρόλο που προσωπικά είμαι της άποψης να δουλεύουμε όποιο πρόγραμμα ή λειτουργικό μας βολεύει περισσότερο και μας κάνει σωστά τη δουλειά μας και να μην μπαίνουμε στο λούκι της σύγκρισης και της αντιπαλότητας, αρκετές φορές μέσα από τέτοιες κόντρες και “flames” διατυπώνονται και ορισμένες απόψεις που τεκμηριώνονται και τελικά βοηθούν τους αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Μια από τις κόντρες που τελευταία είναι της “μόδας” είναι αυτή των Firefox vs Internet Explorer (ή Internet Explorer vs Firefox για να μην αδικήσουμε κανέναν)

Προσωπικά, παρόλο που έχω εγκαταστήσει τον FireFox και έχω βρει μερικά πολύ καλά χαρακτηριστικά όπως π.χ. την εμφάνιση των σελίδων όσο φορτώνουν και χωρίς να χρειάζεται να φορτώσει για παράδειγμα ένα ολόκληρο table ή εικόνα και γενικότερα καλύτερο HTML rendering και καλύτερη υποστήριξη των web standards, η δυνατότητα εύκολης ανάγνωσης RSS / RDF feeds, τα bookmarks του (αν και έχω δει και καλύτερες προτάσεις από πιο εξειδικευμένα προγράμματα), ασφαλώς το tabbed browsing που είναι σαφώς καλύτερη λύση από την “ομαδοποίηση παρόμοιων κουμπιών” των XP που μου έκανε κακή εντύπωση εξαρχής, το highlighting στην αναζήτηση, popup blocking (αν και αυτό μπήκε στο SP2), google και άλλες μηχανές αναζήτησης αναζήτηση, skinning, κ.α., ακόμα σερφάρω με τον IE γιατί πέτυχα αρκετά sites που δεν φόρτωναν στον FireFox ή άλλα που μισο-φόρτωναν.
Αυτό που δεν μου άρεσε στον FireFox είναι ότι δεν υποστηρίζει ActiveX για να είναι ποιο ασφαλής. Γενικώς είμαι κατά τέτοιου είδους “λύσεων” που μόνο λύσεις δεν είναι τελικά, αφού ακολουθούν την λογική του “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”. Δηλαδή αντί να βρούμε λύση στο πρόβλημα, απλώς απενεργοποιούμε ή δεν υποστηρίζουμε κάποιο χαρακτηριστικό που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα ασφάλειας. Το ίδιο είδα και μου κακοφάνηκε στο Outlook του Service Pack 2 των XP, όπου για να μη κολλήσεις ιό από κάποια jpeg εικόνα, εξ ορισμού δεν εμφανίζει τις εικόνες στα emails και πρέπει να κάνει κλικ σε μια νέα μπάρα ασφαλείας όποτε θέλεις να τις εμφανίσεις. Μιλάμε δηλαδή για εντελώς μεσοβέζικες “πατέντες” που τις συναντάμε σε πολλές εφαρμογές και μας κάνουν την ζωή δύσκολη.

Επίσης θεωρώ άδικο και για τις δυο εφαρμογές να συγκρίνονται, αφού δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά ώστε να συγκρίνεις για παράδειγμα ταχύτητα ή ασφάλεια. Απενεργοποιώντας την υποστήριξη activeX ασφαλώς και έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και ταχύτητα αφού λείπουν οι σχετικές “ρουτίνες” υποστήριξης από τον κώδικα, αλλά τι να το κάνω όταν υπάρχουν sites που υποχρεωτικά θέλουν activeX. Και πως θα κάνει κανείς αναβάθμιση (τα γνωστά updates) και θα φορτώσει τα patches των Windows από το site της Microsoft, όταν η όλη διαδικασία γίνετε μέσω activeX; Σε γενικές γραμμές ο Internet Explorer έχει συνολικά περισσότερες λειτουργίες στην default εγκατάσταση του (χωρίς δηλαδή να αρχίζεις να φορτώνεις plugins) από ότι ο FireFox, οπότε με ποια λογική να συγκρίνουμε αυτά τα δυο προϊόντα; Για παράδειγμα αν φτιάξει ο Χ developer έναν browser που δεν υποστηρίζει ούτε activeX, αλλά ούτε και Javascript, Java και XML και δεν προσθέσει και πολλές λειτουργίες και κολπάκια στην εφαρμογή αλλά μόνο τα βασικά, σαφώς και θα είναι ταχύτερος και ασφαλέστερος όλων, αλλά τελικά θα είναι χρήσιμος; Ή να το πάρουμε διαφορετικά, αμφιβάλει κανείς πως αν “ξηλώσει” κάποιος από τον κώδικα του FireFox που ούτως ή άλλως προσφέρεται ανοιχτός, την υποστήριξη Java, Javascript, XML, Flash, Shockwave κλπ θα πηγαίνει ποιο γρήγορα και θα είναι ακόμα ποιο ασφαλής browser; Φαντάζομαι πως όχι, αλλά τελικά αυτό που θα έχουμε θα είναι ένα προϊόν που τελικά δεν δουλεύει παντού.
Όσο για την ασφάλεια ισχύει ότι και για το Linux, δηλαδή όσο περισσότερους χρήστες αποκτά ο FireFox τόσο περισσότερα κρούσματα και κενά ασφαλείας θα ανακαλύπτονται. Γιατί όπως και να το κάνουμε άλλο να χτυπάς το 96% των χρηστών χρησιμοποιώντας ένα κενό ασφαλείας του IE και άλλο το υπόλοιπο ποσοστό από ένα κενό του FireFox ή του Opera κλπ. Το καλό βέβαια με τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα και την συνδρομή προγραμματιστών από όλο τον κόσμο είναι ότι συνήθως τα προβλήματα που ανακαλύπτονται, διορθώνεται γρηγορότερα σε αντίθεση με τα εμπορικά προϊόντα που πρέπει να κινηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός.

Κάτι ακόμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους χρήστες που ίσως δεν το έχουν δώσει καθόλου σημασία γιατί δεν τους ενδιαφέρει άμεσα, είναι ότι καλός ή κακός οι web developers / designers σε όλο τον κόσμο προτιμούν να γράφουν τον κώδικα τους για ένα προϊόν, παρά να κάνουν διάφορες παραλλαγές ή ακόμα και διαφορετικές εκδόσεις πράγμα που σημαίνει διπλή – τριπλή δουλειά για το ίδιο πράγμα. Αυτό δεν νομίζω πως θα το αμφισβητήσει κανείς deSeloper (ή προγραμματιστής), αν και σαφώς το ιδανικό όλων θα ήταν τελικά οι browsers να ακολουθούσαν πιστά τα web standards και όχι οι deSelopers τους browsers…. γιατί ένας λόγος που προσωπικά μίσησα το Netscape (και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος) ήταν ακριβώς αυτό, ότι έπρεπε δηλαδή στον κώδικα μου να έχω κάθε τόσο ελέγχους αν ο browser που φορτώνει την σελίδα είναι ο IE ή ο NS (χώρια που έχουμε / είχαμε και τον Opera στο κόλπο) για να φορτώνεται ο σωστός κώδικας που δεν θα χαλάσει π.χ. το design ή θα εμφανίσει ένα layer ή θα τρέξει σωστά το function στην javascript κλπ.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί για τον πολύ κόσμο οι πολλαπλές προτάσεις λογισμικού να δουλεύουν υπέρ τους, αλλά για τους “προγραμματιστές” όταν δεν ακολουθούνται κάποια standards δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα.

Αυτό που τελικά ελπίζω είναι να μη γίνουν πάλι τα ίδια που έγιναν στην διαμάχη του Nescape με τον Internet Explorer και να ακολουθηθούν επιτέλους όλοι οι browsers τα web standards. Από εκεί και πέρα ας δουλέψει όποιος θέλει με όποιον browser τον βολεύει περισσότερο ή αν του κάνει κέφι ας τους εγκαταστήσει όλους μαζί να τους κάνει συλλογή 🙂

Τέλος μάζεψα μερικά links που είτε συγκρίνουν, είτε σχολιάζουν τους δυο browsers και καλό θα ήταν όσοι από εσάς έχετε λίγο χρόνο να τα διαβάσετε ώστε να έχετε πιο ολοκληρωμένη ή καλύτερα “σφαιρική” άποψη και να κάνετε την επιλογή σας. Με μια ματιά πάντως διακρίνετε εύκολα πως υπάρχει μια μεγάλη υποστήριξη στον FireFox από όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Why Use Firefox?
http://www.mozilla.org/products/firefox/

Migrating to Mozilla FireFox: a Guide
http://www.techsupportalert.com/firefox.htm

Time to Dump Internet Explorer
http://www.securityfocus.com/columnists/249

Why switch to Mozilla Firefox?
http://www.switch2firefox.com/

Goodbye Internet Explorer, Hello Mozilla Firefox
http://www.occams-razor.info/archives/000184.html

13 Reasons To Use Firefox Over IE
http://www.flexbeta.net/main/articles.php?action=show&id=32

Mozilla Thunderbird and Mozilla Firefox: Microsoft Alternatives Come of Age
http://www.winplanet.com/article/2548-.htm

End of the line for Internet Explorer?
http://www.samizdata.net/blog/archives/006803.html

Internet Explorer Wins the Battle
http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1641599,00.asp

Firefox: alternative to Internet Explorer
http://www.easternecho.com/cgi-bin/story.cgi?4386

Firefox—A Fast, Safe Alternative to Internet Explorer
http://pubs.logicalexpressions.com/Pub0009/LPMArticle.asp?ID=400

Migrating from Internet Explorer to FireFox
http://noscope.com/journal/2004/04/migrating_to_firefox

How to Replace Internet Explorer
http://findarticles.com/p/articles/mi_zdzcz/is_200407/ai_ziff130863

Dump Internet Explorer for Firefox
http://www.coachamatic.com/archives/002235.shtml

Firefox-A Fast, Safe Alternative to Internet Explorer
http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1218406/posts

Consider Using Mozilla Firefox Instead of Internet Explorer
http://malektips.com/spyware_adware_0005.html

Firefox 0.9: better than Internet Explorer
http://www.dailyramblings.com/ramblings/565.php

Goodbye MSIE, hallo Firefox
http://www.philb.com/firefox.htm

Συζητήσεις:
IE is faster than Firefox
http://www.neowin.net/forum/lofiversion/index.php/t195461.html

IE faster then Firefox
http://ths.gardenweb.com/forums/load/comphelp/msg101149319530.html

Why You Should Dump Internet Explorer
http://club.cdfreaks.com/lite/t-108966.html

Firefox vs IE
http://news.zdnet.com/5208-3513-0.html?forumID=1&threadID=5787&messageID=118566&start=-1