Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν από το 2001 για τον κίνδυνο που διέτρεχε η Ν. Ορεάνη

Το ζήτημα της ανασφάλειας της Νέας Ορλεάνης «σοβεί επί έναν αιώνα», έγραφε η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης. Το θέμα πάντοτε ήταν πως μπορεί να προστατευθεί η Νέα Ορλεάνη, μία πόλη χτισμένη σε μία λεκάνη κάτω από επίπεδο των ακτών, με τις τρεις πλευρές της να περιβάλλονται από αναχώματα και φράγματα για πλημμύρες. Τόσο τα έλη, όσο και τα φυσικά νησιά-κυματοθραύστες έχουν αποσυντεθεί, στερώντας τη Νέα Ορλεάνη από τις κύριες άμυνές της, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν απορροφήσει μεγάλο ποσοστό από την ισχύ των κυμάτων, που προκαλούνται από τις πλημμύρες και τις καταιγίδες, προτού αυτά πλήξουν την πόλη και την αφήσουν «γυμνή στις διαθέσεις της θάλασσας», σύμφωνα με τον ο Μάρκ Φισκέτι, συνεργάτης του επιστημονικού περιοδικού Σαϊεντίφικ Αμέρικαν.

Το 1998, επιστήμονες, μηχανικοί του στρατού, πολεοδόμοι και αξιωματούχοι της Λουϊζιάνα εκπόνησαν το σχέδιο Ακτή 2050, ύψους 14 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των φραγμάτων, τη διάνοιξη νέων ταμιευτήρων πλημμύρας και την οικοδόμηση υδατοθυρών, στο οποίο όμως αντιτάχθηκαν τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα, ενώ πενιχρή ήταν κι η προώθησή του από τους πολιτικούς της περιοχής στο Κογκρέσο. Επίσης το Μηχανικό αναγκάσθηκε να επιβραδύνει τους ρυθμούς των εργασιών του στην περιοχή εξαιτίας των περικοπών από την κυβέρνηση Μπους το 2003.

Η «Κατρίνα», ο χειρότερος κυκλώνας που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ, ανησυχεί πια σοβαρά ακόμα και τους μεγαλύτερους σκεπτικιστές ως προς το απειλητικό φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εντύπωση προκάλεσε άρθρο του τελευταίου τεύχους του μάλλον συντηρητικού περιοδικού «Time», με τίτλο «Μήπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου τροφοδοτεί την “Κατρίνα”»; Ηταν μια από τις σπάνιες φορές, τα τελευταία χρόνια, που ένα δεξιόστροφο έντυπο έθετε ανοιχτά το ερώτημα για την πιθανή σχέση ανάμεσα στην αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Η μόνη που δεν φαίνεται να ανησυχεί προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η αμερικανική ηγεσία. Το γεγονός ότι ο Μπους ψέλλισε, πρόσφατα, μέσα από τα δόντια, ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί σοβαρή πρόκληση και ότι δεν αποκλείεται η ανθρώπινη δραστηριότητα να συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, μάλλον έγινε για το θεαθήναι.

Την Τετάρτη, κι ενώ ακόμα η ορμή της «Κατρίνα» δεν είχε καταλαγιάσει, δημοσίευμα της «Washington Post» ανέλυε πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει νόμο που θα επιτρέπει στις βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους.

Ο νόμος είναι στα σκαριά από καιρό και προβλέπει αφ’ ενός τη μείωση των ελέγχων σε βιομηχανίες παλιάς τεχνολογίας, αφ’ ετέρου θα επιτρέπει σε εκείνες που ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους να εκπέμπουν μεγαλύτερα ποσοστά βλαβερών ρύπων, όπως διοξείδιο του θείου και οξείδιο του αζώτου.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα θαυμαστά, ο αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του αρχίζουν πια να εξαπολύουν κυνήγι μαγισσών εναντίον του επιστημονικού κόσμου. Επικεφαλής της αντιεπιστημονικής «σταυροφορίας» είναι ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας Τζο Μπάρτον, ο οποίος τυγχάνει τα τελευταία 11 χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Ενέργεια και το Εμπόριο.

Ο Μπάρτον, άνθρωπος των πετρελαϊκών λόμπι, αγωνίζεται από τη θέση του να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρόσφατα κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ σε απολογία τρεις εξέχοντες αμερικανούς επιστήμονες, ζητώντας να μάθει λεπτομερώς όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν και αντίγραφα όλων των εργασιών που έχουν δημοσιεύσει από την αρχή της καριέρας τους μέχρι σήμερα.

Οι μελέτες των τριών επιστημόνων συνδέουν σε σημαντικό βαθμό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με την άνοδο της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και συνετέλεσαν στο πόρισμα της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Αλλαγή του Κλίματος το 2001, το οποίο έπεισε τους περισσότερους ηγέτες της Γης -με εξαίρεση φυσικά τον Τζορτζ Μπους- για την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων.

Η προσπάθεια του Μπάρτον να βγάλει τους τρεις επιστήμονες ψεύτες και αναξιόπιστους, βασιζόμενος σε καθαρά πολιτικά κριτήρια, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στον επιστημονικό κόσμο, στα φιλελεύθερα ΜΜΕ, ακόμα και σε μερίδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ενα σενάριο που εξετάζει η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Ενέργεια και το Εμπόριο είναι να καλέσει τους τρεις σε ανοιχτή «ανάκριση» μέσαστο φθινόπωρο.

Το επόμενο βήμα θα είναι να οδηγούνται οι διαφωνούντες επιστήμονες στο Γκουαντανάμο με την κατηγορία της «οικολογικής τρομοκρατίας».

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο: http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews2084.html