ΟΔΗΓΟΣ FACEBOOK Συμβουλές προστασίας από παράνομες δραστηριότητες

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ FACEBOOK
Συμβουλές προστασίας από παράνομες δραστηριότητες

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine (www.safeline.gr) για καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συνεχίζει ακούραστα τη δράση της, προσφέροντας ένα χέρι βοήθειας στους Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Safer Internet EL SIC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι το επίσημο μέλος του INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) στην Ελλάδα από τις 18 Οκτωβρίου του 2005.

Το Facebook αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αριθμό ηλεκτρονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Με εκατομμύρια χρήστες όλων των ηλικιών, το ηλεκτρονικό αυτό κοινωνικό δίκτυο εξαπλώθηκε γρήγορα, καθιστώντας το ως μία από τις δημοφιλέστερες ενασχολήσεις τόσο για τους ενήλικους όσο και για τους ανήλικους χρήστες του. Με τη δημιουργία ενός προφίλ, όλοι οι χρήστες μπορούν να κρατήσουν επαφή με φίλους και γνωστούς τους διαδικτυακά, να μοιράζονται φωτογραφίες, να ανταλλάσουν μηνύματα και να αναρτούν προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα. Οι αναρτήσεις που γίνονται στο Facebook είναι ανεξάντλητες και οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από αυτές αναρίθμητες. Σε αυτήν τη διαδικτυακή, τεράστια σε μέγεθος κοινότητα, κακόβουλοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αναρτώνται, τις φωτογραφίες που μοιράζονται και γενικότερα να χρησιμοποιήσουν το υλικό προς δικό τους όφελος.

H SafeLine, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών που δέχεται αφορούν το Facebook, δημιούργησε έναν οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές προστασίας από την παράνομη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε αυτό. Το πιο σύνηθες περιεχόμενο καταγγελιών που αφορούσαν το Facebook συγκαταλέγεται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Κλοπή κωδικών πρόσβασης & δημιουργία ψεύτικου προφίλ
  • Παραβίαση προσωπικών δεδομένων
  • Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber-bullying)
  • Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους (grooming)

 

Στον οδηγό θα βρείτε εικονογραφημένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατέψετε το δικό σας προφίλ και των γύρω σας από πιθανούς κινδύνους, όπως αυτούς που περιγράφονται στον οδηγό. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τον οδηγό από την ιστοσελίδα μας (www.safeline.gr).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SafeLine βρίσκεται σε άμεση επαφή με μια ομάδα διαχειριστών του Facebook και προωθεί σε αυτήν τις καταγγελίες των χρηστών που αφορούν το δημοφιλές αυτό κοινωνικό δίκτυο.