Όλοι μας λίγο ή πολύ αν δουλεύουμε καιρό με υπολογιστές και με τα Windows, θα χρειάστηκε κάποια στιγμή να κάνουμε την λεγόμενη, επανεγκατάσταση (ή ακόμα και format) του σκληρού μας δίσκου και να ξανά εγκαταστήσουμε το λειτουργικό μας και τα προγράμματα από την αρχή.
Η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και κάποιες απαραίτητες γνώσεις από τον χρήστη για να μπορέσει να ολοκληρωθεί σωστά.
Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που αν τις ακολουθήσουμε μπορούμε να γλιτώσουμε και χρόνο και χρήμα και να μην σπάσουμε τα νεύρα μας ψάχνοντας το τι φταιει και δεν δουλεύει σωστά ο υπολογιστής μας ή κάποια άλλη συσκευή που έχουμε συνδεμένη σε αυτόν.
Βέβαια υπάρχουν πάντα και οι νόμοι του Murphy, αλλά τις περισσότερες φορές μπορούμε να τους αποφύγουμε, αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά του εξής κανόνες:
– Μην κάνετε άσκοπες εγκαταστάσεις προγραμμάτων. (demo από CD περιοδικών, παιχνίδια και ιδίως προγράμματα που κάνουν αλλαγές στα αρχεία συστήματος).
Εκτός του ότι μπορεί να κολλήσετε τον υπολογιστή σας κάποιον ιό, το ποιο πιθανό είναι να δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των Windows, γιατί ακόμα και αν τα αφαιρέσουμε κανονικά από τον πίνακα ελέγχου, προσθαφαίρεση προγραμμάτων, ΔΕΝ καθαρίζουμε τελείως το σύστημα μας και σχεδόν πάντα μένουν κάποιες ρυθμίσεις στην registry των Windows ή και κάποια συνοδευτικά αρχεία του παιχνιδιού ή προγράμματος. (κάποιες βιβλιοθήκες dll,vbx κλπ)
– Όταν κάνετε εγκατάσταση κάποιο πρόγραμμα και μετά θελήσετε να το διαγράψετε από τον σκληρό δίσκο του Η/Υ σας, το κάνετε από το Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων του Πίνακα Ελέγχου και ΠΟΤΕ δεν το σβήνετε κατευθείαν από το σκληρό με άλλο τρόπο (εξερεύνηση, Ο Υπολογιστή μου, δίσκος C: κλπ)
– ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ τι σβήνετε από τον σκληρό σας, υπάρχουν κάποια αρχεία τα οποία αν σβηστούν ΔΕΝ θα δουλεύει ο υπολογιστής σας. (αρχεία εκκίνησης, αρχεία συστήματος, σημαντικές βιβλιοθήκες κ.λ.π.)
– Σε περίπτωση που ο Υπολογιστή σας χρειάζεται επανεγκατάσταση των προγραμμάτων του, πρέπει να έχετε φυλάξει τις δισκέτες – CD’s που σας έδωσαν μαζί με την αγορά του Υπολογιστή, τους λεγόμενους drivers (οδηγούς) έτσι ώστε να δουλέψουν σωστά όλες οι συσκευές σας. (κάρτα ήχου, γραφικών, εκτυπωτές, scanner, modems κλπ). Αν δεν σας έχουν δώσει του οδηγούς, θα πρέπει να τους απαιτήσεται από το κατάστημα που κάνατε τις αγορές σας.
– ΜΗΝ κάνετε επεμβάσεις στα αρχεία Συστήματος και Εκκίνησης χωρίς να είστε 100/100 σίγουρος για το τι αλλαγή θα επιφέρουν και χωρίς να έχετε κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων.
– ΠΟΤΕ μην πειράζεται τις συσκευές που έχουν βρεθεί και έχουν εγκατασταθεί από τα Windows στην Διαχείριση συσκευών – Σύστημα, εκτός και αν είστε σίγουρος για τις αλλαγές που κάνετε και έχετε τις απαραίτητες γνώσεις.
– Όταν θέλετε να κλείσετε τον Η/Υ σας, θα το κάνετε από το Έναρξη – Τερματισμός – Τερματισμός της λειτουργίας του Υπολογιστή, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τον σκληρό δίσκο και απώλεια δεδομένων και προγραμμάτων ή ακόμα και καταστροφή του σκληρού σας δίσκου.
– Μη κάνετε ποτέ συμπίεση των δίσκων, εκτός του ότι επιβραδύνετε τον υπολογιστή σας, η χωρητικότητα που κερδίζετε είναι εικονική και όχι πραγματική. Καλύτερα να αγοράσετε ένα ακόμα δίσκο παρά να εφαρμόσετε αυτήν την λύση.
– ΝΑ κρατάτε αντίγραφα (backup) των εγγράφων που χρειάζεστε, ανά τακτά διαστήματα, έτσι ώστε σε περίπτωση διαγραφής η επανεγκατάστασης του Η/Υ σας, να μην χαθούν πολύτιμα δεδομένα.
– Να μην αφήνετε εκτεθειμένα στην σκόνη και στον ήλιο τις συσκευές σας. (και τα δύο μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα διάφορων συσκευών, π.χ. σκληρός δίσκος, επεξεργαστής, οδηγός δισκέτας, CD-ROM κλπ)
– Να γίνετε προληπτικός καθαρισμός των οδηγών (drives) με τις ειδικές δισκέτες / CD Roms της αγοράς για την καλύτερη λειτουργία τους. (Υπάρχουν ειδικές καθαριστικές δισκέτες και CD Roms για το CD Rom drive και καθαριστικά για τα ίδια τα CD’s – δισκάκια)
– Πάντα να προσέχετε τις πρίζες στις οποίες είναι συνδεμένες οι συσκευές σας (Η/Υ, εκτυπωτές, scanners κλπ), αν δεν υπάρχει σταθερή τάση (σούκο) μπορεί να δημιουργηθεί ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα στο σύστημα σας και ποτέ μην βάζετε σε ένα πολύπριζο πολλές συσκευές μαζί.
– ΠΟΤΕ μην ανοίγετε το κουτί (κεντρική μονάδα) του Υπολογιστή σας για να βάλετε κάρτες, μνήμες, δίσκους κ.λ.π. χωρίς να πάρετε την έγκριση των Τεχνικών από εκεί που αγοράσατε τον Υπολογιστή σας. (Αν ανοιχθεί το κουτί του Η/Υ χωρίς έγκριση τεχνικού, από εσάς ή από τρίτους, δεν ισχύει η εγγύηση.)
– Μην αφήνεται δισκάκια (CD’s) στα CD ROM drives σας, και μην αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό το tray (την θήκη) που μπαίνουν τα CD’s.
– Τα μηχανήματα (κεντρική μονάδα, εκτυπωτές, scanner κλπ) να τοποθετούνται σε σταθερά μέρη έτσι ώστε να αποφεύγονται οι κραδασμοί. Σε περίπτωση που κουνιέται ο Υπολογιστής όσο δουλεύει μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τον σκληρό δίσκο, το/τα CD-Rom κλπ ,το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες συσκευές. (εκτυπωτές κλπ)
– Προληπτικά βάζετε σε λειτουργία τον εκτυπωτή σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αυτοκαθαρίζονται οι κεφαλές. Έτσι δεν θα στεγνώσει η μελάνη δημιουργώντας πρόβλημα.
(Ένα κείμενο που είχα γράψει στις 24/09/99 αλλά πιστεύω παραμένει επίκαιρο…)