Ο πρώτος Δούρειος Ίππος (Trojan Horse) για το Sony PSP κυκλοφόρησε ήδη!

H εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ασφάλειας Symantec ανακοίνωσε στις 6/10/2005 ότι ανακαλύφθηκε ο πρώτος Δούρειος Ίππος (Trojan Horse) για το νεότατο Sony PlayStation Portable (PSP).

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μεταμφιεσμένο σαν ανεπίσημο “mod” το οποίο παριστάνει ότι επιτρέπει στο PSP να παίζει παιχνίδια που δεν έχουν την άδεια της Sony (κοινώς αντιγραμμένα ή “σπασμένα” παιχνίδια). Σύμφωνα με την Symantec, όταν ο χρήστης κατεβάζει το πρόγραμμα στο PSP, αυτό διαγράφει κρίσιμα αρχεία συστήματος, που καθιστούν το PSP μη λειτουργικό. Εάν ο κάτοχος του PSP θέλει να το ξαναχρησιμοποιήσει, θα πρέπει πλέον να το στείλει πίσω στην ίδια τη Sony για επισκευή, καθώς αυτά τα αρχεία συστήματος δεν είναι πουθενά διαθέσιμα παρά μόνο από την Sony την ίδια!

Αν και η Symantec επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αναφορά για μόλυνση από αυτό το trojan, ωστόσο προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας “μόδας” που μπορεί να σημειώσει αύξηση στο μέλλον. Υπάρχουν ήδη αρκετοί ιοί για κινητά τηλέφωνα, και περισσότερες φορητές συσκευές μπορεί να υποστούν επίθεση στο μέλλον. Σύμφωνα με την Symantec, οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργικό σύστημα είναι τρωτή, συμπεριλαμβανομένης και της κονσόλας της Microsoft XBox.

Περισσότερα: http://arstechnica.com/news.ars/post/20051007-5404.html (Το άρθρο είναι στα Αγγλικά)
http://smallbiz.symantec.com/avcenter/venc/data/trojan.pspbrick.html