Ο Μεγάλος Αδελφός έρχεται! Όλες ανεξαιρέτως οι επικοινωνίες θα παρακολουθούνται.

Σε τρεις με τέσσερις μήνες ενεργοποιείται το νέο σύστημα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τήρηση αρχείου όλων των τηλεφωνικών κλήσεων, ακόμα και των αναπάντητων, και επιτρέπει την καταγραφή της κίνησης υπόπτων.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που επικαλείται το Σάββατο Το Βήμα, η εφαρμογή των μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν από την ΕΕ έπειτα από τις επιθέσεις στο Λονδίνο, συζητήθηκε στις 10 Αυγούστου σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ, των εταιρειών τηλεφωνίας, καθώς και εκπροσώπους της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

-Η τήρηση αρχείου με τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις επεκτείνεται από τους έξι μήνες στον ένα χρόνο. Τα αρχεία θα περιλαμβάνουν στο εξής και τις αναπάντητες κλήσεις -πολύ περισσότερες από τις συνδιαλέξεις- διογκώνοντας τον όγκο των πληροφοριών που πρέπει να αποθηκευτούν. Η απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση των εταιρειών, καθώς τελικά εκτίναξε το συνολικό κόστος στα οκτώ εκατ. ευρώ (δύο εκατ. ανά εταιρεία)

-Επιβάλλεται η καταγραφή του «αναγνωριστικού κελιού, πλην του αρχικού κελιού». Αυτό σημαίνει ότι θα σημειώνιονται για κάθε εξερχόμενη κλήση οι κυψέλλες (κεραίες) που χρησιμοποιήθηκαν. Η καταγραφή της αρχικής και της τελικής κεραίας που χρησιμοποίησε ο ύποπτος οι Αρχές θα μπορούν να συμπεραίνουν το δρομολόγιό του.

Στη σύσκεψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας ζήτησαν την καταγραφή ακόμα περισσότερων στοιχείων από αυτά που απαιτεί η ΕΕ, όπως την ηλεκτρονική ταυτότητα της συσκευής (ΙΜΕΙ). Από την άλλη πλευρά, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επεξεργασία δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Οι τελικές ρυθμίσεις για το θέμα συζητώνται το τελευταίο τριήμερο στις Βρυξέλλες, όπου έχουν μεταβεί εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΑΔΑΕ.

Πηγή: http://www.in.gr

Link: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=648672