Ο διάδοχος του πυριτίου φέρνει τα τσιπ στα άκρα

Το καρβίδιο του πυριτίου, ένα κρυσταλλικό υλικό σχεδόν το ίδιο σκληρό με το διαμάντι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονικά κυκλώματα που λειτουργούν ταχύτερα και πιο αποδοτικά και παραμένουν απρόσβλητα στη θερμότητα και την ακτινοβολία.

Σε σχέση με τα σημερινά κυκλώματα από πυρίτιο, τα τσιπ από καρβίδιο του πυριτίου θα είχαν έως και 70% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και δεν θα απαιτούσαν ανεμιστήρες ή άλλα συστήματα ψύξης. Το καρβίδιο του πυριτίου είναι μάλιστα τόσο πυρίμαχο ώστε θα μπορούσε να τοποθετηθεί απευθείας μέσα σε κινητήρες ή σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ιάπωνες ερευνητές της Toyota αναφέρουν τώρα στο Nature ότι ανακάλυψαν μια μέθοδο για την παραγωγή σχεδόν τέλειων κρυστάλλων από καρβίδο του πυριτίου σε μεγάλο μέγεθος, έως και επτά εκατοστά.

Το καρβίδιο του πυριτίου δεν μπορεί απλά να λιωθεί και να χυθεί σε καλούπια. Οι κρύσταλλοί του πρέπει να παραχθούν από τη συμπύκνωση εξαερωμένου καρβίδιου του πυριτίου. Όμως ανάμεσα στα λεπτά στρώματα που σχηματίζει το ατμοποιημένο υλικό δημιουργούνται ατέλειες οι οποίες διαταράσσουν τη ροή των ηλεκτρονίων και καθιστούν τον κρύσταλλο ακατάλληλο για χρήση στην Ηλεκτρονική.

Η ομάδα του Νταϊκούσε Νακαμούρα στα Κεντρικά Εργαστήρια Έρευνας και Τεχνολογίας της Toyota στο Αΐτσι ανέπτυξε μια μέθοδο για την συμπύκνωση αλλεπάλληλων στρωμάτων κατά την οποία οι τυχόν ατέλειες απομακρύνονται και η διαδικασία συνεχίζει.

Ο Νακαμούρα διευκρινίζει ότι μέχρι να περάσει το υλικό στη διαδικασία παραγωγής απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, ελπίζει όμως ότι τα πρώτα τσιπ από καρβίδιο του πυριτίου θα παρουσιαστούν στην αγορά σε περίπου έξι χρόνια.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=562177&lngDtrID=252