Νόμος στην Αγγλία που θα επιτρέπει την αποστολή στοιχείων των trolls και των online bullies από οποιοδήποτε website

Στην Αγγλία προσπαθούν να περάσουν νόμο όπου θα κυνηγάνε όσους χρήστες θεωρηθούν trolls, δηλαδή χρήστες ιστοτόπων που με τα σχόλια τους ενοχλούν κάποιους άλλους. Φανταστείτε για παράδειγμα πως μπαίνετε σε ένα forum και γράφεται ένα αρνητικό σχόλιο για την coca cola, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως trolling και να ζητήσουν οι δικηγόροι της εταιρείας άρση απορρήτου και να τους δώσει ο διαχειριστής του forum την ip σας ώστε να μπορούν έπειτα να σας κυνηγήσουν και νομικώς. Αν αυτό δεν σας φαίνεται παράλογο, σκεφτείτε πως θα σας φαινόταν αν μπαίνατε σε ένα blog γράφατε ένα σχόλιο για ένα άρθρο που διαβάσατε και επειδή κάποιος το εξέλαβε ως προσβλητικό ή ενοχλητικό να απαιτούσε από τον διαχειριστή του blog να δώσει ότι στοιχεία έχουν καταγραφεί από την επίσκεψη σας στο blog.

Σαφέστατα υπάρχουν και οι περιπτώσεις των trolls που μπαίνουν στη διαδικασία κατηγοριών με δόλο, είτε για λόγους εκδίκησης, είτε για λόγους ανταγωνισμού όπου δυσφημίζουν αντίπαλα προιόντα ή υπηρεσίες, είτε γιατί είναι αντίθετοι με όσα γράφουν οι υπόλοιποι, οι οποίοι πιστεύουν πως καλύπτονται από την ανωνυμία τους. Υπάρχουν και οι online bullies δηλαδή χρήστες που παρενοχλούν, εκβιάζουν, εκφοβίζουν, απειλούν άλλους χρήστες, είτε στο facebook, είτε σε forums, είτε σε blogs, αλλά ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν αρχές που μπορεί να γίνει καταγγελία και να ακολουθήσει δίωξη από τις αρμόδιες αρχές. Στην Ελλάδα για παράδειγμα σε περίπτωση απειλών κάποιου χρήστη από άλλων, μετά από καταγγελία, οι εισαγγελείς δίνουν εντολή στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος που αναλαμβάνει την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αλλά για να δοθεί εισαγγελική εντολή θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος και όχι απλά κάποια αντιδικία ή ανταλλαγή ακόμα και ύβρεων μεταξύ κάποιων usernames σε έναν ιστότοπο, πράγμα που θα αλλάξει με τον νόμο που προσπαθούν να περάσουν τώρα στην Αγγλία, που εννοείται πως μετέπειτα μπορεί να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες. Βάζοντας συνεχώς νέους φραγμούς και νόμους για το διαδίκτυο περιορίζεται η ελευθερία του λόγου. Δυστυχώς κάθε νέο μέτρο και νόμος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από την λογική και ορθή του χρήση για σοβαρές περιπτώσεις και ως εύκολος τρόπος φίμωσης απόψεων επειδή από κάποιους μπορεί να εκληφθούν ως ενοχλητικές. Οι χρήστες του web θα έπρεπε να πιέσουμε και να επιβάλλουμε με την φωνή μας την ελευθερία αυτή απαιτώντας αντίστοιχα νομοσχέδια που να αφήνουν το διαδίκτυο ανοιχτό και ελεύθερο και ας γίνετε και αναρχικό ώρες ώρες. Έτσι το γνωρίσαμε, έτσι ήταν εξαρχής, για αυτό έγινε και τόσο αποδεκτό από το ευρύ κοινό. Ας μη το καταστρέψουμε και αυτό.

Περισσότερα: UK mulls tough laws against internet ‘trolls’ και Defamation Bill trolling