Νόμιμο ντόπινγκ για αθλητές

Τέρμα τα αναβολικά, οι νόμοι της φυσικής αποδεικνύονται καλύτερο εφόδιο. Οι αθλητές του στίβου έχουν πλέον ένα διαφορετικό ‘στάδιο’ στη διάθεσή τους. Ένα ‘φορητό στάδιο’ με διάμετρο έξι μέτρων και κλίση που φτάνει τις 60 μοίρες.

Για να παραμείνει σε αυτόν τον τεχνητό στίβο, ο αθλητής πρέπει να τρέχει αρκετά γρήγορα, ώστε να αναπτύσσεται φυγόκεντρος (και όχι κεντρομόλος όπως συχνά λέγεται) δύναμη, η οποία -σε πλήρη ανάπτυξη- διπλασιάζει το βάρος του αθλητή.

Έτσι, το σώμα του αθλητή δέχεται διπλάσια πίεση από την κανονική και οι μύες των ποδιών ασκούνται τα μέγιστα εν συγκρίσει προς τις κανονικές συνθήκες προπόνησης.

Ο αθλητής του στίβου Ashraf Saber (φαίνεται στη φωτογραφία), πρωταθλητής Ιταλίας στα 400 μέτρα, δήλωσε ότι το ‘τεχνητό στάδιο’ τον βοήθησε ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Εκτός από τον Saber και Ιταλοί ποδοσφαιριστές έβαλαν τον ‘τεχνητό στάδιο’ στο πρόγραμμά τους, ενώ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης θεωρούν ότι η μέθοδος έχει ουσιαστικά ωφελήματα για τους αθλητές που την αξιοποιούν κατά την προπόνηση.