NOD32: Σπουδαίες επιτυχίες σε καινούρια τεστ

Τρεις καινούριες, σπουδαίες διακρίσεις πρόσθεσε στη συλλογή του το antivirus & antispyware NOD32, ύστερα από αντίστοιχες συγκριτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο από το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο AV-Test.org, που τελεί υπό την αιγίδα του Παν. του Βρανδεμβούργου, και το Virus Bulletin, το ανεξάρτητο περιοδικό που θεωρείται η «Βίβλος» της antivirus βιομηχανίας.

Τα δύο πρώτα τεστ πραγματοποιήθηκαν από το AV-Test.org (τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο) επί άγνωστων, μη καταγεγραμμένων ψηφιακών απειλών (unknown threats), με σκοπό να διακριβωθεί η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών ασφάλειας κάτω από αντίξοες και μη ελεγχόμενες συνθήκες. Στο πρώτο τεστ, 11 προϊόντα της ίδιας κατηγορίας -μεταξύ αυτών και τα Norton, McAfee, Trend Micro και Kaspersky- κλήθηκαν να ανιχνεύσουν, χωρίς να έχουν ανανεωθεί για περίπου τρεις μήνες (without updating), 51 ιδιαίτερα επικίνδυνες ψηφιακές απειλές (ιούς, worms, trojans) που είχαν εμφανιστεί το προηγούμενο τρίμηνο. To NOD32, χάρις στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί (advanced heuristics), είχε την καλύτερη απόδοση (90% επιτυχία), εντοπίζοντας 46 από τις 51 απειλές του δείγματος, όταν κανένα από τα άλλα προϊόντα δεν κατόρθωσε να ανιχνεύσει πλέον των 18 (35% επιτυχία).

Στο δεύτερο τεστ, που διεξήχθη πάλι από το ίδιο ινστιτούτο, εξετάσθηκε αν και τα πόσο τα προγράμματα antivirus και οι σουίτες ασφάλειας μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιθανή προσπάθεια εκμετάλλευσης του κενού ασφάλειας των Windows που ανακαλύφθηκε στο τέλος του 2005 και αφορούσε στο λανθασμένο τρόπο διαχείρισης των αρχείων WMF (Windows Metafile Format), μέσω του Internet Explorer και της εφαρμογής Picture and Fax Viewer. Στο τεστ συμμετείχαν περίπου 30 προϊόντα, το σύνολο σχεδόν των εφαρμογών ασφάλειας. Εκεί, μόνο το NOD32 και άλλα 12 προϊόντα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 100% των ψηφιακών απειλών που επιχειρούσαν να προσβάλουν τον υπολογιστή, εκμεταλλευόμενες το συγκεκριμένο κενό. Αντίθετα, προϊόντα όπως το F-Prot, το AVG, το Norman, το Antivir, το Trend Micro, το Ewido και άλλα λιγότερο γνωστά στην ελληνική αγορά, κυμάνθηκαν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Περισσότερα στοιχεία για τα 2 τεστ μπορούν να αντληθούν από τις τοποθεσίες http://www.av-test.org, http://www.pcmag.com/article2/0,1895,1907518,00.asp, και http://www.eweek.com/article2/0,1895,1907359,00.asp.

Το τρίτο τεστ πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το Virus Bulletin, στο πλαίσιο των συγκριτικών δοκιμών που διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εκεί το NOD32 απέσπασε το βραβείο απόλυτης ανίχνευσης (VB100%). Ήταν το 36ο βραβείο της ίδιας κατηγορίας, με το οποίο το NOD32 συνεχίζει να προηγείται στη σχετική κατάταξη όλων των αντίστοιχων προϊόντων. Το NOD32 βρίσκεται στην πρώτη θέση με 36 επιτυχημένες ανιχνεύσεις στις 38 δοκιμές που συμμετείχε (ποσοστό επιτυχίας 94,7%), το Norton στη δεύτερη θέση με 30 επιτυχημένες ανιχνεύσεις στις 34 δοκιμές (επιτυχία 88,23%), ενώ χαμηλότερα βρίσκονται McAfee και Kaspersky. Περισσότερα στο http://www.virusbtn.com.

Το NOD32 (www.NOD32.gr) είναι η πολυβραβευμένη πλατφόρμα ασφάλειας της αμερικανικής εταιρείας ESET, που προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από ιούς, worms, trojans, προγράμματα spyware, adware, keylogger, riskware και phishing. Χάρη στα advanced heuristics (αλγόριθμοι εντοπισμού με τεχνητή νοημοσύνη), το Virus radar on-line (πρότυπο παρατηρητήριο ιών) και το σύστημα αμφίδρομης αυτοματοποιημένης επικοινωνίας ThreatSense, έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως το κορυφαίο πρόγραμμα αντιμετώπισης ψηφιακών απειλών. Το NOD32 απευθύνεται, με ανάλογες εκδόσεις, σε εταιρικούς και οικιακούς χρήστες. Υποστηρίζει όλες τις εκδόσεις των Windows και επιπλέον Windows XP και Windows Server 2003 στα 64 bits, Microsoft Exchange Server, MS-DOS, Unix, Linux (Workstations, File και Mail Server), Kerio (Mail Server και WinRoute Firewall), Novell Netware Server και Lotus Domino Server. Η τιμή διάθεσης του retail pack για οικιακούς χρήστες (1 άδεια χρήσης για 1 έτος) ανέρχεται στα 39 ευρώ, τελική τιμή, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στην Ελλάδα διατίθεται από την εταιρεία ADAOX, μέσω εκτεταμένου δικτύου μεταπωλητών.

Σχετικά με την ADAOX (www.adaox.com)
Η εταιρεία ADAOX συστήθηκε το 2001, με στόχο την προώθηση και τη διανομή κορυφαίων λογισμικών λύσεων ασφάλειας, στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Σήμερα, διαθέτει ένα δίκτυο 200 συνεργαζόμενων εταιρειών σε 13 χώρες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων Antivirus, Antispam, Web Filtering, Intrusion Detection και Internet Bandwith Optimization. Εδρεύει στην Κύπρο.

Σχετικά με την ESET (www.eset.com)
Η εταιρεία ESET ιδρύθηκε το 1992, με στόχο την ανάπτυξη και την υποστήριξη antivirus και security λογισμικού. Στο μακρύ κατάλογο των εταιρικών πελατών της συγκαταλέγεται και η Microsoft, που χρησιμοποιεί το NOD32 για να ελέγξει τα προϊόντα της, πριν τα διοχετεύσει στην αγορά. Η ESET εδρεύει στις ΗΠΑ, ενώ τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε 60 χώρες, μέσω θυγατρικών (Βρετανία, Τσεχία, Σλοβακία) ή τοπικών συνεργατών.

Σχετικές ιστοσελίδες

Όλα τα προηγούμενα δελτία τύπου για το NOD32 (στα ελληνικά)
http://www.presspoint.gr/source.asp?id=2629

Αναφορές ξένου τύπου για το NOD32
http://www.NOD32.com/about/press.htm

Βραβεία NOD32
http://www.NOD32.com/news/awards.htm

Δοκιμές ταχύτητας NOD32
http://www.eset.us/compare/

Σημεία διάθεσης στην Ελλάδα και συνεργάτες
http://www.adaox.com/howtobuy/nod32/greece.html